Portal: Συσκευές επικοινωνίας μέσω βίντεο από το Facebook

Portal: Συσκευές επικοινωνίας μέσω βίντεο από το Facebook

REUTERS/ERIC GAILLARD

Το Portal και το Portal+ ανακοίνωσε το Facebook: Δύο νέες συσκευές επικοινωνίας μέσω βίντεο για το σπίτι, που, σύμφωνα με την εταιρεία, «αλλάζουν δραματικά τον τρόπο με τον οποίο παραμένουμε σε επαφή», δίνοντας την αίσθηση πως «βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο, ακόμα και αν είστε μίλια μακριά».

Οι συσκευές χρησιμοποιούν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να κάνουν την επικοινωνία βίντεο ευκολότερη και περισσότερο «σαν να κάνετε συντροφιά»: «Όταν δεν είστε εκεί, το Portal και το Portal+ σας επιτρέπουν να νιώθετε εκεί».

Το Portal διαθέτει οθόνη 10 ιντσών, 1280×800, επιτρέποντας επικοινωνία hands-free, ενώ το Portal+ είναι στις 15 ίντσες (1920×1080). Και οι δύο συσκευές είναι διαθέσιμες για προπαραγγελία στις ΗΠΑ, και η διάθεσή τους θα αρχίσει τον Νοέμβριο, με τις τιμές στα 199 και στα 349 δολάρια αντίστοιχα. Επίσης, όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, υπάρχει έκπτωση 100 δολαρίων σε περίπτωση αγοράς δύο συσκευών (οπότε δύο Portal θα κοστίζουν 298 δολάρια).

Τα Portal διαθέτουν τεχνολογία Smart Camera και Smart Sound για ευκολότερη χρήση, με τη συσκευή να εστιάζει και ζουμάρει αυτόματα εκεί που πρέπει, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί τον ανεπιθύμητο ήχο του περιβάλλοντος και αυξάνει την ευκρίνεια του ήχου της φωνής αυτού που μιλάει, «ανεξαρτήτως του πού κινείται. Είναι σαν να έχετε τον δικό σας κινηματογραφιστή και συνεργείο ηχοληψίας να σκηνοθετεί τις προσωπικές σας βιντεοκλήσεις».

Όπως διευκρινίζεται, είναι δυνατή η κλήση φίλων στο Messenger, ακόμα και αν δεν έχουν Portal, ενώ κλήσεις μπορούν να γίνουν από και προς Messenger-enabled τηλέφωνα και tablets. To Portal υποστηρίζει κλήσεις μέχρι και επτά ατόμων ταυτόχρονα. Η χρήση του γίνεται με hands-free, με ηχητικές εντολές, ενώ υπάρχει ενσωματωμένη και η ψηφιακή βοηθός Alexa της Amazon.

Δεδομένων των προσφάτων υποθέσεων προστασίας προσωπικών δεδομένων που έχουν επηρεάσει την εικόνα του Facebook τελευταία, η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ιδιωτικότητας και της ασφαλείας, σημειώνοντας ότι «σχεδιάσαμε το Portal με εργαλεία που σας δίνουν τον έλεγχο», όπως η δυνατότητα εύκολης απενεργοποίησης της κάμερας και του μικροφώνου, η ύπαρξη καλύμματος για την κάμερα και η δυνατότητα ελέγχου της πρόσβασης στο Portal με κωδικό. Παράλληλα, διευκρινίζεται πως το Facebook «δεν ακούει, βλέπει ή αποθηκεύει το περιεχόμενο των βιντεοκλήσεών σας με το Portal. Οι συζητήσεις με το Portal μένουν ανάμεσα σε εσάς και αυτούς που καλείτε. Επιπρόσθετα, οι βιντεοκλήσεις στο Portal είναι κρυπτογραφημένες, οπότε οι κλήσεις σας παραμένουν πάντα ασφαλείς». Τονίζεται, επίσης, ότι χρησιμοποιείται τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που «τρέχει» τοπικά στο Portal, όχι σε servers του Facebook, ενώ δεν χρησιμοποιείται τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για την ταυτοποίηση των χρηστών. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται πως, όπως και σε άλλες συσκευές με φωνητικό έλεγχο, το Portal στέλνει φωνητικές εντολές στους servers του Facebook μόνο αφού ο χρήστης το ενεργοποιήσει με κατάλληλη εντολή, επί της προκειμένης «Hey Portal». Η διαγραφή του φωνητικού ιστορικού είναι δυνατή στο Facebook Activity Log ανά πάσα στιγμή.

Μεταξύ άλλων, το Portal περιλαμβάνει δυνατότητες κοινών δραστηριοτήτων όπως η ομαδική ακρόαση μουσικής ή παρακολούθηση εκπομπών, καθώς και εφέ AR (επαυξημένης πραγματικότητας, λειτουργία Story Time κ.α.).

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *