Radio Streaming – Η εκδίκηση του ραδιοφώνου

Toν τελευταίο καιρό ακούμε όλο και συχνότερα ανακοινώσεις ραδιοφωνικών σταθμών οι οποίοι μας πληροφορούν πως το πρόγραμμά τους εκπέμπεται πια και μέσω του Internet.

Φαίνεται πως το ελληνικό ραδιόφωνο είναι αποφασισμένο να πάρει τη ρεβάνς από την τηλεόραση, ξανακερδίζοντας ένα …
μέρος από τη δημοτικότητα που έχασε τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών λοιπόν επενδύουν μαζικά στις νέες τεχνολογίες του Internet, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά δεν θα επαναλάβουν τα λάθη που διέπραξαν παλαιότερα αγνοώντας την επιστημονική πρόοδο και αφήνοντας τις εξελίξεις να τους προσπεράσουν.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη μετάδοση ενός ραδιοφωνικού προγράμματος μέσω Internet είναι απλή, φθηνή και αποτελεσματική.  Είναι η τεχνολογία γνωστή ως radio streaming

Είμαι βέβαιος πως όσοι από σας έχετε παρακολουθήσει ραδιόφωνο μέσω Internet έχετε βρει πως η εμπειρία της ραδιοφωνικής μετάδοσης μέσω δικτύου είναι αρκετά συμπαθητική. Δεν έχουμε παρά να ανοίξουμε ένα ακόμη παράθυρο στο PC μας και αυτομάτως παρακολουθούμε το πρόγραμμα οποιουδήποτε σταθμού στον κόσμο χωρίς να εμποδίζεται η χρήση του Η/Υ μας για άλλες εργασίες ή να μειώνεται αισθητά η απόδοσή του. Το Internet radio είναι ένα όμορφο παιγνίδι που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσουμε όλοι μας.

Βέβαια, για πολλούς επιχειρηματίες το Internet radio δεν μοιάζει καθόλου με παιγνίδι. Το βλέπουν ως μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία η οποία σύντομα θα στρέψει προς το μέρος τους έναν πακτωλό διαφημιστικών κονδυλίων.

Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν πως χάρη στο Internet radio θα μπορέσουν σύντομα να εκπέμπουν εύκολα και φθηνά σε κάθε γωνιά της χώρας και του πλανήτη αυξάνοντας δραματικά τους ακροατές των σταθμών τους (ομογένεια, Κύπρος, ακριτικές περιοχές κ.λπ.) χωρίς να υποχρεωθούν στην εγκατάσταση πανάκριβων αναμεταδοτών ή τη μίσθωση ειδικών κυκλωμάτων.

Το λάθος αυτό οφείλεται στην άγνοια των στελεχών ραδιοφωνικών σταθμών τα οποία αντιλαμβάνονται το Internet ως μια αχανή ομοιόμορφη χώρα όπου το μόνο που χρειάζεται κανείς για να αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο των κατοίκων της είναι η δημιουργία ενός site. Φαντάζονται πως στο Internet τοποθετούμε κάποια ειδικής σχεδίασης “κεραία” και αυτομάτως εκπέμπουμε σε ολόκληρο το δίκτυο.

Στο Internet όμως δεν εκπέμπεις, μεταδίδεις. Η εργασία ενός real audio server συνίσταται στην αυτόματη μετατροπή του ραδιοφωνικού σήματος σε πακέτα δεδομένων κάθε ένα από τα οποία περιέχει μερικά δευτερόλεπτα, ή δέκατα του δευτερολέπτου, ηχητικού σήματος.

 Έτσι, κάθε φορά που συνδεόμαστε μαζί του και ζητούμε να λάβουμε το ραδιοφωνικό σήμα ενός σταθμού, ο server δημιουργεί μια ροή πακέτων η οποία διασχίζει όλο το Internet, φθάνει στον Η/Υ μας και μετατρέπεται και πάλι σε ήχο από τα μεγάφωνά του.

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους από τον server στον Η/Υ μας, τα πακέτα αυτά κινούνται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και, όταν φθάσουν στον τελικό προορισμό τους, τοποθετούνται στη σωστή σειρά από ειδικό λογισμικό (real audio player).

Φυσικά ο ακροατής και στις δυο περιπτώσεις τον ίδιο ήχο θα απολαύσει!

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *