ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΣΤΟ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε και να κουβεντιάσουμε με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Γιώργο Πεταλωτή. Κύριε Πεταλωτή, καλή σας μέρα και Χριστός Ανέστη.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αληθώς Ανέστη. Καλημέρα, κύριε Χατζηνικολάου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω την συζήτησή μας ζητώντας από σας, το ξέρω ότι δεν συνηθίζεται αυτό που θα κάνω, ζητώντας από σας να μου πείτε που βρισκόμαστε σε σχέση με την οικονομία και….
σε σχέση με τις προσπάθειες που γίνονται. Έχουμε την ανακοίνωση του ελλείμματος, το οποίο είναι 0,9% πάνω από την αρχική πρόβλεψη. Αυτό μας βάζει όλους στην υποψία ότι για να καλυφθεί αυτό το 0,9% θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δις ευρώ. Παράλληλα, ακούμε από παντού να έρχονται πληροφορίες και ειδήσεις ότι η Τρόικα πιέζει για μια επανεκκίνηση, για ένα restart να το πω στα γνήσια ελληνικά. Τι σημαίνει αυτή η επανεκκίνηση; Σημαίνει ότι έρχονται νέα βάρη;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου και το υπουργείο Οικονομικών νομίζω ότι το έχει καταστήσει σαφές, αυτή η απόκλιση που υπήρχε κατά 0,9% στο έλλειμμα είναι μια απόκλιση, η οποία και σε τεχνικό επίπεδο και με αυτά που είπε και ο εκπρόσωπος του κυρίου Όλι Ρεν, ο κύριος Αλφατάζ, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Αυτό, όμως, που σας λέω αυτή την στιγμή δεν είναι ούτε να καλύψω, ούτε να δικαιολογήσω τίποτα. Πρώτα απ’ όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάναμε μια εξαιρετικά μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Πέντε μονάδες μείωση του ελλείμματος δεν την έχει καταφέρει καμία χώρα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν μπορούμε με τίποτα να επαναπαυόμαστε σε αυτό. Είναι γνωστό, ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη κατάσταση εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι γνωστό ότι ο αγώνας που γίνεται και που έχουμε να κάνουμε είναι καθημερινός, αν όχι ωριαίος. Συνεπώς βρισκόμαστε σε ένα δρόμο, ο οποίος έχει πολλά και μεγάλα προβλήματα. Αυτό είναι σαφέστατο. Από εκεί και πέρα, δεν θα έλεγα επανεκκίνηση, υπό την έννοια ότι ήδη υπάρχει μια πορεία δρομολογημένη. Το ότι χρειάζεται, όμως, μια βελτίωση είναι σαφές, το ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα όλων μας είναι εξίσου σαφές και εκείνο, το οποίο, απαιτεί ο Πρωθυπουργός – και έτσι πρέπει να είναι – είναι αποφασιστικότητα, τόλμη και τη μεγίστη ταχύτητα που έχουμε να επιδείξουμε όλοι μας στο κυβερνητικό έργο. Από την στιγμή που υπάρχει μια πορεία, η οποία σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό είναι σχεδιασμένη, οφείλουμε όλοι μας, χωρίς παρεκκλίσεις, να κάνουμε το καθήκον μας ο καθένας, αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εδώ, όμως, δέχεται την έντονη κριτική των πολιτών αλλά και μέσων ενημέρωσης, που πρόσκεινται σε αυτή, η κυβέρνηση για το ότι δεν καταφέρνει ούτε εσωτερικά να ισορροπήσει σωστά. Ότι, δηλαδή, στα μεγάλα και κρίσιμα θέματα υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που έχουν καταστεί τροχοπέδη στο έργο της. Για παράδειγμα, βλέπω σήμερα σε όλες τις εφημερίδες και σε εφημερίδες ξαναλέω, που δεν είναι απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, να τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η υπουργός Περιβάλλοντος, έχει υψώσει βέτο απέναντι στο σχέδιο τακτοποίησης που εισηγείται ο κύριος Παπακωνσταντίνου για τα αυθαίρετα, αλλά και απέναντι στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ’ όλα τροχοπέδη δεν μπορεί να βάλει κανείς και εκτός του ότι δεν έχει σκοπό κανείς να βάλει τροχοπέδη σε αυτό το πολύ δύσκολο κυβερνητικό έργο, το οποίο επιτελείται σε αυτή την κρίσιμη χρονική φάση. Το ότι υπάρχουν κάποιες απόψεις, οι οποίες διατυπώνονται στο δημόσιο λόγο και αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία, πάνω σε ζητήματα που τα αντιμετωπίζουμε τα περισσότερα για πρώτη φορά ως πολιτικοί, ως πολιτικό βίο ως μέρος και παραμέτρους του πολιτικού βίου, αυτό είναι ένα ζήτημα. Ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει, όμως, ακριβώς με το πρωτόγνωρο, με το πρωτοφανές αυτής της κατάστασης. Και αλίμονο αν δεν υπήρχαν και διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες, όμως, στο τέλος…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα λεπτό, γιατί αυτή τη θεωρία, κύριε Πεταλωτή, την ακούω πολύ συχνά και από πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Με συγχωρείτε, η κυβέρνηση δεν είναι Κοινοβούλιο.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η κυβέρνηση πρέπει να έχει συνοχή στις κινήσεις της.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η άποψη κανενός υπουργού δεν μπορεί να δεσμεύσει μια συλλογική κυβερνητική απόφαση. Είτε πρόκειται στα αυθαίρετα, είτε πρόκειται στη ΔΕΗ, είτε αφορά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με επιλογές της κυβέρνησης -αρνητικές ή θετικές ως προς το αποτέλεσμα – είναι απόφαση συλλογική και αυτό είναι ξεκάθαρο. Γι’ αυτό είπα από την αρχή ότι τροχοπέδη δεν μπορεί να μπει καμία έκφραση. Στο τέλος αυτό που προέχει είναι η λήψη απόφασης σε συλλογικό κυβερνητικό επίπεδο. Και επειδή δεν έχουμε χρόνο μπροστά μας μεγάλο…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι αυτό που λέτε, όταν για παράδειγμα βγαίνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο βουλευτής Κοζάνης, που βέβαια έχει εκεί και το τοπικό του πρόβλημα…
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και πρόκειται για βουλευτή…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, ο κύριος Αθανασιάδης…

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρόκειται για βουλευτή, ο οποίος εκλέγεται στην Κοζάνη και έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο θέμα της ΔΕΗ.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, έχει το τοπικό του πρόβλημα εκεί. Αλλά, όταν βγαίνουν ανοικτά και λένε ότι εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω μια τέτοια επιλογή, η κυβέρνηση δεν έχει και καμία τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ειδικά από τότε που έφυγαν οι τρεις βουλευτές.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι μόνο θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κύριε Χατζηνικολάου, είναι και θέμα ότι δεν υπάρχει χρόνος προς συζήτηση. Δεν υπάρχει άνεση χρόνου. Από εκεί και πέρα, όμως, αυτό το λέει ένας βουλευτής ή ακόμα και κάποιοι υπουργοί, όταν αναφέρονται σε ζητήματα, όταν δεν υπάρχει στο τέλος το τελικό σχέδιο, το οποίο, όμως, θα είναι πολύ σύντομα έτοιμο, γιατί μέχρι τις 15 Μαΐου θα πρέπει να έχει κατατεθεί, τότε είναι πολύ λογικό να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις ως έκφραση. Εκείνο, που προέχει είναι να υπάρχει στο τέλος μια συντεταγμένη, συλλογική απόφαση και αυτό το κάνει η κυβέρνηση με το νομοθετημένο και επίσημο τρόπο, όπου θα υπάρχει άποψη και πρόταση και απόφαση, μάλλον, όχι άποψη και για τα αυθαίρετα και για τη ΔΕΗ, η οποία θα βάζει πρώτα απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον.

Ως προς τα αυθαίρετα σαφώς και δεν θα υπάρχει μια τακτοποίηση με εισπρακτικό χαρακτήρα. Το χωροταξικό, για παράδειγμα, το οποίο θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι μια σημαντική παράμετρος, όπως και το περιβαλλοντικό. Αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας, ότι αυτή την στιγμή στα αυθαίρετα υπάρχει μια θέση, η οποία είναι εκφρασμένη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, άρα είναι μια θέση επίσημη της κυβέρνησης και δεν μπορεί κανείς αυτή τη θέση να την παρακάμψει. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο για μια κόκκινη γραμμή από εδώ και πέρα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή σε αυτό το πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά αλλά όχι για τα ελληνικά πράγματα να έχουμε διάσπαρτα αυθαίρετα, εκατοντάδων χιλιάδων. Είναι μια πραγματική κατάσταση, η οποία σαφώς και δεν είναι ούτε νόμιμη σήμερα, ούτε και συνταγματική φυσικά. Άρα, θα πρέπει να έχουμε μια τακτοποίηση, μια απόφαση η οποία θα πρέπει να παίρνει ως πρώτο παράγοντα υπόψη τον περιβάλλον, τη χωροταξία και την ποιότητα ζωής και δευτερευόντως φυσικά και τα έσοδα, τα οποία χρειάζονται και απαιτείται να υπάρχουν στο ελληνικό δημόσιο, αλλά κυρίως να υπάρχει από εδώ και πέρα μια διαφορετική αντίληψη μέσα από ένα χωροταξικό, το οποίο θα απαγορεύει να υπάρχουν αυθαίρετα από εδώ και πέρα στην πράξη. Και αν πραγματικά δώσουμε ένα τέτοιο σχέδιο, τότε νομίζω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει και τίποτα γιατί θα είναι άκρως δίκαιο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως, λέτε ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στις επιδιώξεις του κυρίου Παπακωνσταντίνου για εισροή χρημάτων στα ταμεία και στις επιδιώξεις της κυρίας Μπιρμπίλη για να μην υπάρξουν περαιτέρω βλάβες στο περιβάλλον.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, δεν είναι το θέμα ούτε του κυρίου Παπακωνσταντίνου, ούτε της κυρίας Μπιρμπίλη. Είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης. Είναι θέμα μιας απόφασης που έχει να κάνει με ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο δυστυχώς για την ελληνική πραγματικότητα είναι χρόνιο και απαράδεκτο και θα πρέπει να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο κάποτε, γιατί και τώρα η κατάσταση σαφώς και δεν είναι νόμιμη. Δηλαδή, γιατί να υπάρχει η άποψη ότι είναι νόμιμο, το να έχει κάποιος μια αυθαίρετη βίλα, όταν εξίσου νόμιμος είμαι και εγώ, ο οποίος έχω ένα διαμέρισμα για το οποίο υπάρχει οικοδομική άδεια, για το οποίο έχω καταβάλει όλους τους φόρους, έχω πληρώσει τα πάντα στο δημόσιο; Αυτή την στιγμή η ύπαρξη μιας αυθαίρετης βίλας είναι άραγε νόμιμη; Άρα μια τακτοποίησή της, υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, θα είναι παράνομη και αντισυνταγματική; Δεν νομίζω ότι στέκει αυτό. Αλλά είναι θέμα συλλογικό. Δεν υπάρχει επί της ουσίας διαφορά ούτε από την κυρία Μπιρμπίλη, ούτε είναι θέμα διαφοράς με τον κύριο Παπακωνσταντίνου. Υπάρχει θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, υπάρχει θέμα ισονομίας και φυσικά μιας συλλογικής κυβερνητικής απόφασης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα εγώ, βέβαια, διαβάζω στην Ελευθεροτυπία, για παράδειγμα, «τριπλή αντίδραση Μπιρμπίλη με άρωμα αποχώρησης». Δηλαδή, η εφημερίδα λέει ότι μυρίζει αποχώρηση.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν νομίζω ότι μπορεί να σταθεί λογικά. Η κυρία Μπιρμπίλη μέσα σε ένα πολύ σημαντικό και κρίσιμο χρονικό διάστημα βάζει μία περιβαλλοντική διάσταση. Έχει να κάνει με μία διαφορετική όψη της ανάπτυξης που θα έπρεπε να την έχουμε εδώ και χρόνια και την έχουμε, δυστυχώς, σ ΄ένα πολύ δύσκολο χρονικό διάστημα και μόνο. Και αυτή την παράμετρο που βάζει η κυρία Μπιρμπίλη, θα έπρεπε να τη βάζουμε όλοι μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συμφωνώ και χαίρομαι που το ακούω να το λέτε.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης. Υπάρχει θέμα ότι επιτέλους θα πρέπει την περιβαλλοντική διάσταση που έχει άμεση σχέση με την ίδια την ποιότητα, αλλά και με την ίδια μας τη ζωή, θα πρέπει να τη βάζουμε οπουδήποτε θα πρέπει να μπει και οι εκπτώσεις εκεί πέρα που έχουμε να κάνουμε, θα πρέπει να είναι πολύ λίγες και πολύ φειδωλές. Η κυρία Μπιρμπίλη έχει μια τέτοια άποψη, η οποία νομίζω ότι δικαιολογεί και την ύπαρξη ενός υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, θέλω να γυρίσω στα πρόσθετα μέτρα. Θέλω να μας πείτε τι έρχεται. Από πού θα μαζέψετε τα λεφτά.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ’ όλα, μιλάμε για μία απόκλιση, η οποία έχει να κάνει με 3 δις ευρώ, η οποία είχε προβλεφθεί μέσα σ’ αυτό το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο. Συνεπώς, δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω είσπραξης εσόδων, τουλάχιστον μέχρις αυτού του σημείου. Από εκεί και πέρα, κύριε Χατζηνικολάου, εγώ θα σας απαντήσω με πολύ γενικό τρόπο, γιατί νομίζω ότι έτσι πρέπει να απαντάμε μέχρι να δούμε τα ειδικότερα. Τα ειδικότερα δεν θα είναι με τίποτα πρώτα απ’όλα μείωση μισθών, συντάξεων, γενικότερων αποδοχών.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ούτε στις ΔΕΚΟ;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ορίστε;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ούτε στις ΔΕΚΟ;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στις ΔΕΚΟ πρέπει να μπει η τάξη, η οποία όφειλε να μπει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό είναι ξεκάθαρο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως, εκεί θα υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις που αφορούν και τα μισθολογικά.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι οποίες, όμως, δεν θα έχουν να κάνουν με μία απλή και συγκυριακή είσπραξη χρημάτων. Εκεί πέρα είναι οι ξεκάθαρες και σαφείς κυβερνητικές επιλογές, να εξορθολογιστεί και η κατάσταση στις ΔΕΚΟ, η οποία πολλές φορές έφερε και τον χαρακτήρα των γενικότερων κοινωνικών ανισοτήτων, τις οποίες θα πρέπει να σταματήσουμε να ανεχόμαστε. Πάντως, αυτό που οφείλω να πω, κύριε Χατζηνικολάου, είναι ότι μέσα σ’ αυτό το δημόσιο το οποίο δυστυχώς είναι μεγάλη τροχοπέδη για την ανάπτυξη, υπάρχουν πολλά περιθώρια και υπάρχουν περιθώρια σε όλα τα υπουργεία, γιατί όλα τα υπουργεία έχουν να κάνουν με το δημόσιο, να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη περιστολή δαπανών, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο ακόμη να γίνει η κρατική μηχανή πιο αναπτυξιακή, να καταστεί πιο αναπτυξιακή, πιο δυναμική, να λειτουργήσει πιο εξορθολογιστικά και απ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει και περιστολή δαπανών, η οποία είναι αναγκαία όχι μόνο για να εισπραχθούν για να εξοικονομηθούν μάλλον κάποια χρήματα, αλλά και για να λειτουργήσει το δημόσιο ανταγωνιστικά και αναπτυξιακά. Περιθώρια υπάρχουν ακόμη περισσότερο, γιατί κανείς φυσικά δεν μπορεί να βγει και να ισχυριστεί σοβαρά σήμερα ότι, ό,τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με το δημόσιο, έχει γίνει. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο και υπάρχει άμεση σχέση του εξορθολογισμού της κρατικής μηχανής.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Περιθώριο για μαζέματα, λέτε.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Υπάρχουν πολλά περιθώρια εξοικονόμησης ακόμη.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι. Εδώ, όμως, δίνει την αίσθηση συχνά η κυβέρνηση ότι έχει μείνει στα παλιά. Ότι δηλαδή εξακολουθεί να σπαταλά χρήματα με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε στις δεκαετίες του ΄80 και του ‘ 90.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ε, όχι. Νομίζω ότι…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε πολλά, σε πολλά…

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: … όπου υπάρχουν, κύριε Χατζηνικολάου, τέτοια σημεία…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, εγώ, ξέρετε ότι δεν κάνω λαϊκισμούς, αλλά πρέπει να σας πω, κύριε υπουργέ, ότι για παράδειγμα, και αυτό δεν αφορά συγκεκριμένο υπουργό, γιατί η χρήση γίνεται από αρκετούς υπουργούς, δεν μπορεί με την ίδια ευκολία πια να χρησιμοποιούνται μέσα μεταφοράς, αεροπλάνα, ελικόπτερα, για να μεταφέρονται πολιτικά πρόσωπα. Ας πάρουνε και τα δρομολόγια της γραμμής. Δεν χάλασε ο κόσμος. Εγώ είδα στις κυριακάτικες εφημερίδες τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιμένει στην ουρά για να μπει στο αεροπλάνο της γραμμής. Γιατί όχι και οι δικοί μας πολιτικοί;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουν γίνει πάρα πολύ μεγάλα βήματα, όχι βήματα, άλματα ως προς αυτό και αν είναι κάποιες περιπτώσεις, έχουν και την αιτιολόγησή τους. Νομίζω όμως ότι το να μένουμε σε κάποιες περιπτώσεις που μπορεί δημοσιογραφικά όντως να στέκουν…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βλέπετε ότι δεν μιλώ για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Εγώ μιλώ επί της αρχής. Ότι, δηλαδή, υπάρχουν περιθώρια παραδειγματικής περιστολής της σπατάλης στο δημόσιο.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα, κανείς από τους Έλληνες πολίτες δεν μπορεί να ισχυριστεί, κύριε Χατζηνικολάου, ότι η περιστολή – και δεν μιλάω μόνο σε αντίθεση και σε αντιπαράθεση με το τι γινόταν επί Ν.Δ., όπου πραγματικά είχε εξοκείλει το καράβι – αλλά εγώ το γενικεύω τι γινόταν στο παρελθόν. Πράγματα που ήταν αδιανόητα για το παρελθόν, σε μας, σ’ αυτή την κυβέρνηση, είναι πλέον καθημερινοί κανόνες. Έχουμε αλλάξει, όπως έχει αλλάξει και σύσσωμος ο ελληνικός λαός. Έχουμε ένα τρόπο βίαιο, έστω με έναν τρόπο ο οποίος δεν είχε το χρόνο της προσαρμογής, με μία αναγκαία προσαρμογή όμως, που επιτέλους, κάποτε έπρεπε να γίνει αυτό, έστω περνώντας μέσα από μία πολύ βαθειά κρίση.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, δύο ερωτήματα που δεν μου αρέσουν, γιατί ξέρω τι απαντήσεις θα πάρω, αλλά είναι η δημοσιογραφική λογική που επιβάλλει να τα κάνω. Πρώτον, ανασχηματισμός. Παίζει το σενάριο αλλαγών στην κυβέρνηση; Και δεύτερον, πρόωρες εκλογές. Ακούγεται πολύ έντονα ότι είναι πιθανόν στα τέλη Ιουνίου, μάλιστα ορισμένοι δίνουν και την ημερομηνία, 20 Ιουνίου να έχουμε εκλογές.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εντάξει, αυτά τα ακούμε εδώ και ενάμιση χρόνο, κύριε Χατζηνικολάου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αλήθεια είναι.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ούτε ανασχηματισμός συζητείται σίγουρα, αλλά και πολύ περισσότερο, η προσφυγή σε εκλογές θα ήτανε πραγματικά βλαπτική για τον τόπο. Και με δεδομένο ότι ποια θα ήτανε η διάδοχη κατάσταση, άραγε; Εδώ υπάρχει μία κυβέρνηση, η οποία έχει εκλεγεί για τετραετία, μία κυβέρνηση η οποία έχει αποδείξει ότι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες τις πολιτικές που αντιμετωπίζει ως προς την αντιμετώπιση μιας πρωτοφανούς κρίσης για τη χώρα μας, δεν το βάζει κάτω. Δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας λόγος να γίνουν εκλογές. Ίσα – ίσα, αντιθέτως, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που να αποκλείουν οποιαδήποτε τέτοια προοπτική, αρκεί να μπορέσουμε όλοι μας – και εδώ δεν είναι μόνο θέμα κυβέρνησης, η οποία σαφώς έχει την κυρίαρχη ευθύνη – είναι θέμα ευθύνης επιτέλους της αντιπολίτευσης, των κομμάτων, των κοινωνικών δυνάμεων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, να επιτελέσουμε το ρόλο που πρέπει να επιτελούμε σ’ αυτήν τη δίνη της κρίσης στην οποία βρισκόμαστε. Θα πρέπει όλοι μας, με πρώτη φυσικά την κυβέρνηση – οι ευθύνες είναι της κυβέρνησης πάνω απ’ όλα – να μην γινόμαστε φειδωλοί των τεράστιων προσπαθειών που χρειαζόμαστε. Και εμείς τουλάχιστον σ’ αυτή την κυβέρνηση αυτό το έχουμε αντιληφθεί. Το ότι υπάρχουν κάποιες φωνές μέσα στη καθημερινότητα, το ότι υπάρχουν κάποιες αντιφάσεις μέσα στην ίδια την πολιτική μας δράση, το ότι υπάρχουν κάποιες φωνές οι οποίες έχουν διαφορετικές απόψεις, αυτό δεν λέει τίποτα. Αυτό είναι υγεία, αυτό είναι ζωντάνια, αρκεί να υπάρχει τόλμη. Αυτό θέλει ο κόσμος από εμάς. Να υπάρχει τόλμη, αποφασιστικότητα και εν τέλει παραγωγή έργου. Όσο πιο τολμηροί γινόμαστε και αποφασιστικοί και αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε – κάναμε τεράστιες αλλαγές σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα έχοντας ακόμα όμως πολύ μεγάλα περιθώρια τόλμης και αποφασιστικότητας – τότε μιλάμε για ένα έργο που έχουμε αναλάβει και δεν έχουμε στο μυαλό μας ούτε εκλογές, ούτε τίποτε άλλο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ, κύριε υπουργέ.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κι εγώ, κύριε Χατζηνικολάου. Καλή σας ημέρα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

9 Comments

 1. Ανώνυμος

  Θερμη παρακληση οποιος εχει στο νου του ν'αυτοκτονηση να μην το κανει να σκεφτει τους ανθρωπους που θα στεναχωρεθουν για τον χαμο του αν παρ'ολα αυτα θελει να φυγει οπως δηποτε να φροντισεινα χει και παρεα μερικα κοπροσκυλα να ξεβρωμισει εστω και λιγο ο τοπος.

  Reply
 2. Ανώνυμος

  Τι λέει μωρέ η μοσχαροκεφαλή;
  Τι ασυναρτησίες λέει ο βουτυρομπεμπές;
  Πως γίνεται ενα βατραχόμουτρο να εκφράζει πολιτική γνώμη.
  Θα μου πείτε είναι επιλογές του πρωθυπουργού.
  Κια το ερώτημα είναι απο βλάκα άνθρωπο δεν περιμένει κανεός τίποτε άλλο απο βλακίες.
  Κατα το "πές μου ποιός είναι ο φίλος για να σου πώ ποιός είσαι"
  Εύγε και σ΄ ανώτερα

  Reply
 3. 21 ΕΑΝ CY

  ΠΕΤΑΛΩΜΟΥΡΗ να πας να γαμηθεις και συ και Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ που πρεσβευεις το τι θα παθατε ουτε μπορειτε να το φαντασθητε ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΚΟΥΙΣΛΙΓΚ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ μονο τις τραπεζες σκεφτεσθε ετοιμασθητε ερχεται

  Reply
 4. Ανώνυμος

  ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ…
  Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΡΝΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ.
  ΘΑ ΣΑΣ ΕΡΘΕΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ.
  ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΤΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ. ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΕΤΕ.
  ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ.
  ΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ.

  Reply
 5. Ανώνυμος

  ΟΙ ΓΡΑΒΑΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΚΡΙΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΜΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΙΝΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

  Reply
 6. Ανώνυμος

  Απ'ολο αυτο το κατεβατο της ασυναρτησιας τι συμπερασμα βγαινει οεο?οτι οΧατζηνικολαου μπορει να καταλαβαινει τις μαλακιες του καθε βλαμενου που παριστανει τον υπουργο ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΕ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ τον ευχαριστησες κιολας ΓΙΑΤΙ?

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *