Reuters: Οι τραπεζίτες ανησυχούν για ενδεχόμενη χρεοκοπία των ΗΠΑ και εκλιπαρούν τους Ρεπουμπλικάνους να λογικευτούν

Για το κυβερνητικό «λουκέτο» των ΗΠΑ αναφέρεται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο αναφέρει πως διευθυντές τραπεζών…

προειδοποιούν τον Μπαράκ Ομπάμα για τις συνέπειες που θα δημιουργηθούν.

Σε δημοσίευμα του, το Reuters επισημαίνει πως αρκετοί διευθυντές τραπεζών όπως ο CEO της Goldman Sachs, ο Lloyd Blankfein ασκούν σκληρή κριτική στους Ρεπουμπλικάνους «επειδή χρησιμοποιούν την αντίθεση τους στο Obamacare ως ένα όπλο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε χρεοκοπία: «Μπορείτε να αντιδικείτε για ζητήματα πολιτικής. Μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές στα θέματα πολιτικής σε ένα πολιτικό φόρουμ, αλλά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την απειλή να μην εκπληρώσουν οι ΗΠΑ τις υποχρεώσεις τους», δηλώνει ο ισχυρός άνδρας της Goldman Sachs.

Πως μπορούν να χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ

Στη συνέχεια, το Reuters επισημαίνει πως εάν το Κογκρέσο δεν μπορεί να αυξήσει το πλαφόν δανεισμού, τότε οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν, με πιο πιθανό αποτέλεσμα να δημιουργήσουν σύγχυση σε όλες τις οικονομικές αγορές του κόσμου. «Δεν υπάρχει καμια αμφιβολία πως εάν οι ΗΠΑ δεν πληρώσουν τα χρέη τους, θα είναι το πιο σοβαρό πράγμα που έχει συμβεί και είδαμε τον Αύγουστο του 2011 ότι υπάρχουν και διακλαδώσεις, όπως η επιβράδυνση της οικονομίας», δήλωσε ο Brian Moynihan, CEO της Bank of America.

Πανικόβλητοι οι εκπρόσωποι των τραπεζών

Στους ισχυρούς άνδρες του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ επικρατεί πανικός, κάτι που φαίνεται και από τις δηλώσεις τους: «Υπάρχει προηγούμενο για μια διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει προηγούμενο όμως για χρεοκοπία. Είμαστε η πιο σημαντική οικονομία στον κόσμο. Είμαστε το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες ενός κυβερνητικού λουκέτου αλλά και της μη αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους σίγουρα είναι δυσμενείς, δηλώνει ο Blankfein.

iefimerida.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *