Reuters: Χωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη προβλέπει το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης Οκτωβρίου, το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters, η ευρωζώνη πρέπει να διαθέτει δικό της προϋπολογισμό, χωριστό από το κοινοτικό. Η πρόταση αυτή φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνο το Βερολίνο.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο για την…
περιοχή της ευρωζώνης, ο στόχος που τίθεται είναι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, με χωριστό προϋπολογισμό».

«Πρέπει να μελετηθεί η σύσταση μηχανισμών πρόληψης μη βιώσιμων καταστάσεων για τους προϋπολογισμούς, καθώς και μηχανισμών με στόχο τη φορολογική εναρμόνιση» στην περιοχή της ευρωζώνης, σημειώνεται.

Στο προσχέδιο προστίθεται ότι «θα είναι μηχανισμοί αποκλειστικά για την περιοχή της ευρωζώνης, που δεν θα έχουν σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο» ενώ προσθέτει: «απαιτούνται, τώρα, μεγαλύτερος συντονισμός, σύγκλιση, ενδυνάμωση της ενιαίας οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη».

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι ο θεσμικός βραχίονας που διαθέτει η ΕΕ σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της. Ως τώρα αντιστοιχεί περίπου στο 1% του ΑΕΠ της 27μελούς Ένωσης.

Όμως, κυβερνήσεις κρατών που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη εκφράζουν ήδη την ανησυχία τους, για το ενδεχόμενο ένας χωριστός προϋπολογισμός ευρωζώνης να σημάνει πως χρηματοδοτικοί πόροι προοριζόμενοι αρχικώς για τα κράτη τους καταλήγουν, τελικά, στα πλουσιότερα μέλη της ευρωζώνης, επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *