Rujm el-Hiri: Το Στόουνχεντζ του Ισραήλ

1Το Rujm el-Hiri χρονολογείται περίπου στο 3000 π.Χ.

Αυτό το αρχαίο μεγαλιθικό μνημείο, που αποτελείται από ομόκεντρους κύκλους πέτρας και ένα τύμβο στο κέντρο, αν και φαίνεται εντυπωσιακό από τον αέρα, είναι δύσκολα ορατό από το έδαφος.

Οι τοίχοι είναι περίπου έξι πόδια σε ύψος ενώ βρίσκεται στη μέση μίας γυμνής έκτασης σε κατεχόμενα εδάφη του Ισραήλ και ανήκει στο τμήμα των Υψωμάτων του πεδίου του Γκολάν. Το μεγάλο πέτρινο μνημείο πέρασε απαρατήρητο για αιώνες. Ανακαλύφθηκε από έναν ισραηλινό αρχαιολόγο το 1967.

Οι Σύριοι το ονόμασαν Rujm el-Hiri, που σημαίνει «σωρός από πέτρες αγριόγατας» στα αραβικά. Στα εβραϊκά, πήρε το όνομα Refaim, που σημαίνει «τιμόνι» όπου «Refaim» είναι μια αρχαία φυλή των γιγάντων, που αναφέρονται στη Βίβλο, που υποτίθεται ότι έζησε στην Εποχή του Σιδήρου στο Ισραήλ. Η λέξη «Refaim» στα σύγχρονα εβραϊκά σημαίνει επίσης «φαντάσματα» ή «πνεύματα». Αυτή η αναφορά σε «γίγαντες» και «φαντάσματα» παραπέμπει στο γιγαντιαίο μέγεθος του -ο κύκλος πέτρας είναι 160 μέτρα διάμετρο- καθώς και στο μυστήριο του, ποιος έχτισε το μνημείο αυτό και ποιος ήταν ο σκοπός του.

Η δομή αποτελείται από ένα μεγάλο κύκλο από πέτρες βασάλτη, που περιέχει τέσσερις μικρότερους ομόκεντρους κύκλους, που ο καθένας είναι σταδιακά λεπτότερος. Οι τοίχοι των κύκλων συνδέονται ακανόνιστα με μικρότερους πέτρινους τοίχους κάθετους προς τους κύκλους. Στο κέντρο του βρίσκεται ένας σωρός από πέτρες, που είναι γνωστός ως τύμβος. Το ψηλότερο μέρος της δομής είναι 5 μέτρα σε ύψος, ενώ εκτιμάται ότι το Rujm el-Hiriπεριέχει πάνω από 40.000 τόνους πετρωμάτων βασάλτη.

Το Rujm el-Hiri χρονολογείται περίπου στο 3000 π.Χ. αναφέρεται συχνά και ως «Stonehenge του Levant»

Όπως με τα περισσότερα μεγαλιθικά μνημεια, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ως προς το ποιος το έχτισε ή για ποιο σκοπό. Μια θεωρία είναι ότι Rujm el-Hiri ήταν ένα αστρονομικό ημερολόγιο. Φαίνεται ότι κατά το έτος 3000 π.Χ., οι πρώτες ακτίνες του Ήλιου έλαμπαν μέσα από το άνοιγμα του, ωστόσο, η ευθυγράμμιση δεν είναι τέλεια, κάτι το οποίο υποτίθεται ότι είναι μια ένδειξη μη ακριβής γνώσης ή έλλειψη αρχιτεκτονικών εργαλείων. Μια άλλη θεωρία είναι ότι το Rujm el-Hiri είναι ένας τάφος, αν δεν έχουν βρεθεί ανθρώπινα λείψανα.

Η περιοχή βρίσκεται κοντά σε ισραηλινά στρατόπεδα και είναι ως εκ τούτου είναι προσβάσιμη μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

rujm-el-hiri-22

rujm-el-hiri-32

rujm-el-hiri-46

location-of-rujm-el-hiri

πηγη

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *