Τι ζήτησε ο Καμμένος από ΗΠΑ και Ρωσία! Ελικόπτερα, S-300 και TOR στην ατζέντα του

Του ΛΟΥΚΑ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Με δυο διαδοχικές – όχι τυχαία φανταζόμαστε- – ο νέοςΥπουργός Άμυνας κ Πάνος Καμμένος προχώρησε σήμερα σε άνοιγμα και σε ΗΠΑ και σε Ρωσία, ενώ ανακοίνωσε ότι πάει να δει
εθιμοτυπικά τον Γεν Γραμματέα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες Παράλληλα δημοσιοποίησε ότι η σχέση με το Ισραήλ- μετά την χθεσινή συνάντηση με την πρέσβειρα του Ισραήλ- συνεχίζεται ομαλά και ο ίδιος ο κ. Καμμένος θα επισκεφθεί το Τελ Αβίβ σύντομα.
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις των δυο χωρών κκ David Pearce και Andrey Maslov στις 10.00 και στις 12.00 αντιστοίχως.
Τα όσα έγιναν γνωστά από τον ίδιο στην συνέχεια για το τι συζητήθηκε δεν είναι, όσον αφορά τα εξοπλιστικά, για αγορές καινούργιου αμυντικού υλικού αλλά για μεταχειρισμένο από τις ΗΠΑ και υποστήριξη υπαρχόντων από την Ρωσία.

Ζήτησε Μπλακ Χώκ- Στήριξη της ΕΑΒ
Από τον πρέσβη των ΗΠΑ κ. David Pearce ο κ Καμμένοςζήτησε μεταχειρισμένα μεταφορικά ελικόπτερα ”Μπλακ Χωκ” για τα οποία από παλιότερα υπήρχε ελληνικό ενδιαφέρον αλλά η Ουάσιγκτον δεν είχε ανταποκριθεί. Ο αμερικανός πρέσβης από την πλευρά του επαναβεβαίωσε την απόφαση Ήδη αντηλλάγησαν πληροφορίες και διευκρινήσεις με επιστολές και απομένει απόφαση του ΚΥΣΕΑ .Να θυμίσουμε ότι υπάρχει πρόθεση των ΗΠΑ και για την παραχώρηση στην Ελλάδα 60 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων τυπου Κα’ι’όβα, αλλά απ’ ότι έγινε γνωστό το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε.
Ο κ Καμμένος από την πλευρά του επανέλαβε την ελληνική απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των 5 παροπλισμένων αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3 από την εποχή της υπουργίας Μειμαράκη. Η εργασία θα γίνει στην ΕΑΒ και για να συζητηθεί με τον πρέσβη φαίνεται ότι έκλεισε το θέμα και η εργασίες θα γίνουν από την αμερικανική Λόκχηντ Μάρτιν.Τα δυο αεροσκάφη είναι σε καλύτερη κατάσταση, έχουν ελεγχθεί και μπορούν να πετάξουν νωρίτερα, βάση της μελέτης του ΓΕΝ.
Απομένει η έγκριση των κονδυλίων από το Υπουργείο Οικονομικών, είπε ο κ Καμμένος.
Οσον αφορά την ΕΑΒ ο υπουργός ανέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης να διαμορφώσει την αεροπορική βιομηχανία της Τανάγρας σε επισκευαστικό κέντρο της αμερικανικής Λόκχηντ στην περιοχή. Επ αυτού- που είναι κάτι που το προωθεί και η αμερικανική εταιρία- ζήτησε την αμερικανική κυβερνητική στήριξη Επίσης έγινε γνωστό ότιδρομολογήθηκε επίσημη επίσκεψη του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ η οποία θα κανονιστεί δια της διπλωματικής οδού.

Υποστήριξη για S-300 και TOR M1
Τώρα όσον αφορά την Ρωσία και την συνάντηση του με τον πρέσβη κ. Andrey Maslov ο κ Καμμένος ανακοίνωσε ότι ήδη βρίσκεται στην Ρωσία επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας για ζητήματα υποστήριξης των αντιαεροπορικών μεγάλου βεληνεκούςS-300, που πάντα ήταν προβληματική ελλείψει πλαισίου υποστήριξης και ροής ανταλλακτικών. Μια κάποια λύση είχε επιτευχθεί με την βολή που έγινε πέρυσι, αλλά το θεμα θέλει πιο μόνιμη βάση αντιμετώπισης .
Επίσης ο υπουργός είπε ότι ετοιμάζεται επίσκεψη αντίστοιχης επιτροπής του Στρατού στην Ρωσία για τα αντιαεροπορικά μεσαίου βεληνεκούς TOR-M1. Ο κ Καμμένος αποδέχθηκε πρόταση να επισκεφθεί την Μόσχα, αλλά όπως είπε, η επίσκεψη θα γίνει αφού επισκεφθεί πρώτα επισκεφθεί την Μόσχα ο Πρωθυπουργός κ Α.Τσίπρας.
Επανίδρυση της ΜΟΜΑ
Από τα άλλα που ανέφερε ο κ Καμμενος σε δημοσιογράφους είναι ότι προτίθεται να επανιδρύσει και επαναδραστηριοποιήσει την ΜΟΜΑ. Η μονάδα αυτή κατασκευών των Ενόπλων Δυνάμεων είχε καταργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ επί Μητσοτακη το 1990.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *