Τελευταία Νέα

Αλβανία και Sali Berisha: Μεταστροφή στο Ισλάμ …Η Aθήνα κοιμάται ;

Δεν ξέρουμε εάν αυτό που σήμερα εξεδήλωσε δημόσια ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα είναι μια πολιτική κίνηση στα πλαίσια της φτηνής ψηφοθηρίας που γίνεται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ή μήπως πρόκειται για ουσιαστική μεταστροφή του ιδίου προς το Ισλάμ.
Συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι ο Μπερίσα μίλησε σε μεγάλη πνευματικο – πολιτική εκδήλωση της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας στο….
Συνεδριακό Μέγαρο των Τιράνων. Η εκδήλωση διοργανωνόταν για να τιμήσουν κατά την ισλαμική παράδοση το γενέθλιο του Προφήτη Μωάμεθ και ιδρυτή του Ισλάμ. Ο Μπερίσα όπως τουλάχιστον φάνηκε και από απευθείας μετάδοση ιδιωτικού ενημερωτικού καναλιού έδειξε να μίλησε όχι απλώς σαν πολιτικός και μάλιστα Πρωθυπουργός μιας πολυθρησκευτικής χώρας και δια του Συντάγματος ξεκάθαρα διαχωρισμένης της πολιτείας απ’τις θρησκευτικές κοινότητες.

Η ομιλία περισσότερο έμοιαζε να ήταν το επίσημο «θεολογικό κήρυγμα» της ημέρας με κολακευτικές αναφορές στην πίστη των Μουσουλμάνων και ειδικά το πρόσωπο του Προφήτη Μωάμεθ. Δεν πρέπει να εκπλήσσει αυτό το σημερινό, καθώς είναι πολλές οι αναφορές που κάνουν λόγο για ροπή του Σαλί Μπερίσα προς το Ισλάμ και ουκ ολίγες φορές προς το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Φαίνεται πως η Μουσουλμανική Κοινότητα μετά την μεγάλη κινητοποίηση στο περυσινό Μπαϊράμι όταν έβγαλε στην κεντρική λεωφόρο των Τιράνων χιλιάδες «πιστούς», με την ιδιαίτερα εντατική δραστηριοποίηση οργανώσεων που χρηματοδοτούνται απ’ το Αραβικό Ισλάμ, έχει αποκτήσει επιρροή στην πολιτική σκηνή. Προ εβδομάδων ο Δήμαρχος Τιράνων Έντι Ράμα διενέργησε διεθνή διαγωνισμό για την μελέτη κεντρικού νέου τζαμιού στα Τίρανα. Στα ΜΜΕ γράφτηκε ότι δεν ήταν παρά μια κίνηση για τους ψήφους και την επιρροή του εκλογικού σώματος. Δεν καθυστέρησε βέβαια ο Μπερίσα ο οποίος με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θέλει να τους παραχωρήσει καλύτερο οικόπεδο και περισσότερα προνόμια κατασκευής.

Στην περίπτωση του Σαλί Μπερίσα τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα διότι περιπλέκονται προσωπικές πεποιθήσεις, σχέσεις απ’το πρόσφατο πολιτικό του παρελθόν, προνομιακές σχέσεις με μια χώρα όπως η Τουρκία όπου το λεγόμενο πολιτικό Ισλάμ κυβερνάει καθώς επίσης και παρουσία στο πολιτικό του σχηματισμό στοιχείων που έχουν τις επαφές τους με οργανώσεις του σκληρού Ισλάμ.

Δύο – τρεις εβδομάδες πριν παραβρέθηκε ο ίδιος κατά την τελετή έναρξης Πανεπιστημίου Ισλαμικών Σπουδών το οποίο αδειοδότησε και θα λειτουργεί στα Τίρανα. Ένα πανεπιστήμιο όπου πίσω του στην ουσία κρύβεται και πάλι η Τουρκία εφόσον από κει θα έρθουν τα κεφάλαια, τα ακαδημαϊκά προγράμματα και διδακτικό προσωπικό. Εξ’ άλλου η Τουρκική γλώσσα θα είναι όχι απλώς μία ξένη γλώσσα στις σχολές αλλά θα παρέχει και πτυχίο Τουρκικής Φιλολογίας.

Ωστόσο σε βιβλίο που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι απ’ τον Μέρο Μπάζε, γνωστός δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής και ειδικός σύμβουλος του Μπερίσα όταν εκείνος στα πρώτα μετακομμουνιστικά ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ,αποκαλύπτεται ότι ο Μπερίσα σκέφθηκε αρκετά διαρκούσης της περιόδου της πολιτικής κρίσης που ο ίδιος προκάλεσε το 1997, το ενδεχόμενο να ανακηρύξει τη χώρα Ισλαμική Δημοκρατία. Στο ίδιο βιβλίο ο Μπάζε αποκαλύπτει επίσης διασυνδέσεις του Μπερίσα με ανθρώπους της Τζιχάντ καθώς επίσης και με κάποιον μυστήριο Τούρκο που ασχολήθηκε με τη μετακίνηση των Μουτζαχεντίν προς τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη όταν εκτυλίσσονταν εκεί ο εμφύλιος πόλεμος και την προμήθεια τους μέσω Αλβανίας με όπλα και πυρομαχικά.

Ακόμη από χρόνια πριν την περίοδο όπου κάτω απ’το αθεϊστικό καθεστώς η υπόθεση δεν απασχολούσε πολλούς, ο Μπερίσα σε συζητήσεις με διανοούμενους ανέφερε συχνά ότι ευτυχώς για τους Αλβανούς που εξισλαμίσθηκαν και το Ισλάμ τους έσωσε από απειλές αφομοίωσης απ’ τους Ομόδοξους τότε Σέρβους και Έλληνες.

Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας επίσης κάνουν λόγο ότι ο κόρη του, μεγαλοδικηγόρος στα Τίρανα και ο γαμπρός του επίσης διανοούμενος, έχουν προσηλωθεί στο Ισλάμ και οργανώνουν οικογενειακές προσευχές κ.α.

Τέλος η Μουσουλμανική Κοινότητα τελευταία τοποθετήθηκε με ιδιαίτερη επιθετικότητα κατά της διαδικασίας απογραφής των Αλβανών πολιτών με ερώτημα για το θρήσκευμα στο οποίο ανήκουν. Επέτρεψαν δε σε μια οργάνωση που συγκεντρώνει υπογραφές κατά της απογραφής, ώστε να εισέλθει και πάρει υπογραφές απ’τους σπουδαστές του ιεροδιδασκαλείου τους, το κεντρικό Μεντρεσέ στα Τίρανα, μπροστά στις κάμερες.

http://elladasimera.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

11 Comments

 1. Ανώνυμος

  Δεν σας άρεσε ο σταλίνας ο Χότζα-κι ακόμα τον βρίζουν μερικοί- που είχε επιβάλει δια νόμου τον αθεϊσμό. Δείτε τώρα τι γίνεται με τις θρησκείες. Και μην ξεχνάτε ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία και ο σκοταδισμός είναι απαραίτητο και βασικό συστατικό στοιχείο όλων των ανεξαιρέτως των θρησκειών και πίστεων, ενυπάρχει στο DNA τους. Απλά διαφέρει ως προς τη "δοσολογία", αλλού δηλαδή λιγότερο (πχ. πολυθεϊσμός) και αλλού περισσότερο (π.χ.μονοθεϊσμός). Εξάλλου γι αυτό κατασκευάστηκαν οι θρησκείες, για να κρατούν σε ύπνωση και να διαιρούν τους απλούς ανθρώπους, μην αφήνοντάς τους να σηκώσουν ποτέ κεφάλι.

  ΟΥΤΕ ΘΕΟΙ – ΟΥΤΕ ΑΦΕΝΤΕΣ (Μιχαήλ Μπακούνιν)

  Reply
 2. Ανώνυμος

  δεν ήταν ανύπαρκτοι 9.57;;;!!! oi Βούλγαροι για παράδειγμα που έβοσκαν τον 5ο και 6ο αιώνα π.χ. που ήταν τα ίχνη τους; και πότε ξεκίνησαν "επαφές" μαζί μας;

  φίλε 10.03 διαφωνώ κάθετα/οριζόντια/διαγώνια κα σε όλες τις πιθανές γωνίες με αυτό που λες. Οι τούρκοι δεν αρνήθηκαν, το αντίθετο πήραν ότι μπορούσαν να πάρουν απο εμάς αλλά με την έννοια της εκμετάλευσης. Συμφωνώ με το τελευταίο που λες αλλά σε παρακαλώ να μην λέμε μισές αλήθειες διότι μερικές φορές αυτό είναι το χειρότερο. Σκοταδισμός και μισαλλοδοξία υπάρχει σε μπόλικες δόσεις και στον χριστιανισμό. Μέχρι και αναθέματα εναντίων των ελλήνων έχουν…οι αθεόφοβοι (!)

  Reply
 3. Ανώνυμος

  Ο μόνος λαός που δε ζωογονήθηκε και αρνείται πεισματικά τη ζωογόνο ισχύ του Ελληνικού πνεύματος είναι οι Τούρκοι.Γιατί υιοθέτησαν μια θρησκεία η οποία αγκαλιάζει το σκοταδισμό και τη μισαλλοδοξία.

  Reply
 4. Ανώνυμος

  Δεν ήταν ανύπαρκτοι ως λαοί,υπήρχαν απλά γεύονταν τους καρπούς του Ελληνικού πνεύματος που ζωογονούσε και ζωογονεί κάθε πολιτισμένο.

  Reply
 5. Ανώνυμος

  Ποιός; ο απόστολος Παύλος; ποιός είναι αυτός; μη μου πεις ότι ήταν αυτός ο απατεώνας που όπου πήγαινε τον κατεδίωκαν και μόνο στην Αθήνα του έδωσαν βήμα να μιλήσει σε τι συνίστατε ο λόγος του και τελικά όταν επικράτησε η θεωρία του κατεδίωξε τους Έλληνες.
  Όσο για τα ζυμωτήρια που λες απλά να σου πω ότι όταν υπήρχαν οι Έλληνες όλοι οι υπόλοιποι που αναφέρεις ήταν ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ.
  Δεν είχαμε κοινό σημείο έναρξης και αναφοράς για να ισχύει η μπαρούφα που λες. Ουσιαστικό λοιπόν λες παπαριές. Φυσικά και γινόντουσαν και μικτοί γάμοι και κάποια πολιτιστικά στοιχεία του ενός επηρέασαν τον άλλο στο πέρασμα των αιώνων αλλά όπως και σε όλα τα πράγματα που σοφά εποίησεν η φύση (και όχι ο θεός σου) επικράτησε ο ισχυρότερος (σε πολιτισμό και φυσικά και στο αίμα, το θέμα ταμπού).
  Και μάντεψε ποιός ήταν ο ισχυρότερος.

  Reply
 6. Ανώνυμος

  Τον Ρήγα Φεραίο θα έπρεπε όλοι οι λαοί των Βαλκανίων να τον είχαν ίνδαλμα.Αυτός έδειξε το δρόμο και είπε την αλήθεια,αυτός με τη χάρτα και τις ιδέες του έδειξε την υγεία όλων σε αυτό το χώρο,αλλά δεν εισακούστηκε όπως θα έπρεπε.Η αποτυχία του μακρόπνοου σχεδίου του έδειξε με το δάχτυλο την ανοησία του σήμερα και το άγουρο των ανθρώπων που δε κατάλαβαν τη μεγάλη του προσφορά.

  Reply
 7. Ανώνυμος

  Το έχουμε πει και άλλοτε,Έλληνες,Αλβανοί,Βούλγαροι,Σέρβοι και Τούρκοι ζυμώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια μαζί,400-500 χρόνια μαζί κάθε μέρα,κάθε χρόνο δε περνάει απαρατήρητο.Ουσιαστικά είμαστε όλοι αδέλφια,αλλά οι εθνικισμοί του 1789 έβαλαν μπουρλότο στα θεμέλια της ορθοδοξίας και άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου με διαφοροποιήσεις λαών που αντιβαίνει σε εκείνο που λέει ο απόστολος Παύλος για το Χριστό δεν υπάρχει ούτε Έλληνας ούτε Εβραίος όλοι είναι ίσοι.

  Reply
 8. Ανώνυμος

  Και ο Αρναούτογλου (ο μαλάκας της τηλεόρασης ντε) απο αυτούς είναι; και αν ναι, πως το δέχεστε αυτό ρε πατριώτες; μήπως να του στείλουμε μία επιστολή με άνθρακα;

  Reply
 9. Ανώνυμος

  Υπάρχουν γύρω στα 3-4 εκατομμύρια Αλβανών στη Τουρκία πλήρως εκτουρκισμένοι,οι οποίοι ακολούθησαν τα στρατεύματα των Οθωμανών κατά την αποχώρησή τους από τα Βαλκάνια μετά τους πολέμους,είναι οι λεγόμενοι αρναούτηδες.

  Reply
 10. Ανώνυμος

  Λέει ο Μπερίσα ότι ευτυχώς που εξισλαμίστηκαν οι Αλβανοί γιατί θα αφομοιώνονταν από τους γείτονες,αλλά δεν έχει υπ όψιν του ότι γλύτωσε την αφομοίωση ακριβώς γιατί οι γείτονες αντιστάθηκαν και ανεξαρτητοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρχει η Αλβανία σήμερα.Αν δεν υπήρχαν οι γείτονες αγαπητέ Μπερίσα σήμερα δε θα είχες τη πολυτέλεια να έχεις δικό σου κράτος ούτε να έχεις δική σου εθνική συνείδηση,γιατί θα είχε ενσωματωθεί στο τουρκικό κράτος όλος ο μουσουλμανικός πληθυσμός όχι μόνο της περιοχής σου αλλά και της Βοσνίας,και της Βουλγαρίας και πάει λέγοντας..Να ευλογείς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που έβαλαν τα στήθια τους μπροστά για να σώσουν τον εαυτό τους καιτη δική σου ύπαρξη!

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *