SB>1: Στόχος να «αποστρατεύσει» Blackhawk και Apache

SB>1: Στόχος να «αποστρατεύσει» Blackhawk και Apache

lockheedmartin.com

Κάποια από τα εμβληματικότερα ελικόπτερα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, το Blackhawk και το Apache, προορίζεται να αντικαταστήσει το SB>1 Defiant της Sikorsky, το οποίο άρχισε πρόσφατα δοκιμές εδάφους.

Το SB>1 διαθέτει επαναστατικό σχεδιασμό, τουλάχιστον για τα αμερικανικά δεδομένα, καθώς διαθέτει δύο αντιπεριστρεφόμενους έλικες (ένα σχέδιο το οποίο συναντάται εδώ και αρκετά χρόνια κυρίως σε ρωσικά μοντέλα, προερχόμενα από την Kamov, όπως το επιθετικό ελικόπτερο Ka-50 Hokum). Τα συμβατικά ελικόπτερα έχουν τον βασικό έλικα/στροφείο για να ανυψώνονται, ενώ ο μικρότερος στην ουρά σταθεροποιεί το ελικόπτερο, προκειμένου να μην περιστρέφεται ανεξέλεγκτα. Το SB>1 ανυψώνεται και σταθεροποιείται μέσω των δύο στροφείων, που περιστρέφονται αντίθετα το ένα από το άλλο, ενώ ο πίσω έλικας παράγει επιπλέον ώθηση, κάνοντας το αεροσκάφος ταχύτερο.

Όπως σημειώνει το Popular Mechanics, η Sikorsky εργάζεται εδώ και καιρό πάνω στον συνδυασμό των αντιπεριστρεφόμενων ελίκων και του έλικα-προωθητήρα, με αεροσκάφη όπως το Χ-2 και το S-97 Raider. Το SB>1 είναι το μεγαλύτερο από τα τρία, και είναι σχεδιασμένο να φέρει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, 12 επιβάτες και να πιάνει κορυφαία ταχύτητα περίπου 460 χλμ/ώρα. Ακόμη, διαθέτει αποσυρόμενο σύστημα προσγείωσης, κάτι που δεν έχει το UH-60M Blackhawk.

Στόχος του Defiant είναι να αντικαταστήσει τόσο το Blackhawk, όσο και το επιθετικό ελικόπτερο AH-64 Apache (σε μια εξοπλισμένη, επιθετική έκδοση του SB>1, που θα φέρει τον Joint Air- Ground Missile, αντικαταστάτη του αντιαρματικού πυραύλου Hellfire και ενδεχομένως πυροβόλο παρόμοιο με το πυροβόλο του Apache).

Ανταγωνιστής του Defiant, στο πλαίσιο του προγράμματος Future Vertical Lift-Medium, είναι το Bell V-280 Valor, αεροσκάφος κεκλιμένου στροφείου, παρεμφερές με το V-22 Osprey. Ο νικητής θα αντικαταστήσει τα σημερινά ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού, αλλά και ελικόπτερα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας και της ακτοφυλακής.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *