τι είναι το seo (search engine optimization)

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι είναι το seo.
Υπάρχουν πολλοί ορισμοί για το τι είναι το seo. Κατά τη γνώμη μας το seo είναι η μέθοδος που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να πάρουμε κίνηση από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης, το google, χωρίς να πληρώσουμε στις διαφημίσεις. Δηλαδή να πάρουμε κίνηση από τα οργανικά αποτελέσματα του google. …

τι είναι το seo

Το σημείο κλειδί στο seo είναι τα keywords και τα links. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στο seo είναι η ικανοποίηση του επισκέπτη. Το seo είναι η μέθοδος με την οποία θα φτιάξουμε τη σελίδα μας ώστε να είναι η καταλληλότερη για ένα ερώτημα αναζήτησης, και αρκετά αξιόπιστη ώστε να την εμπιστεύονται οι επισκέπτες. Όλα αυτά πρέπει να προσεχθούν κατά την κατασκευή της ιστοσελίδας. Ο κατασκευαστής ιστοσελίδων πρέπει να γνωρίζει καλά τους κανόνες προώθησης ιστοσελίδων. Μια σελίδα κατασκευασμένη σωστά θα βρει ευκολότερα ψηλά στα αποτελέσματα του google. Τα keywords στα οποία στοχεύουμε πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας από τα πρώτα βήματα της κατασκευής ιστοσελίδων, όταν ξεκινάμε να γράφουμε τα κείμενα. Από τόσο νωρίς ξεκινάμε, και γιαυτό κάθε κατασκευαστής ιστοσελίδων πρέπει να γνωρίζει τι είναι το seo.

Μπορούμε να εφαρμόσουμε τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων που είναι εγκεκριμένες από τη google και συνιστώνται από αυτήν. Αυτές οι τεχνικές ονομάζονται “white hat” τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων. Μπορούμε επίσης να εφαρμόσουμε τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων που δεν συνιστώνται από τη google, και ακόμα περισσότερο η google προτείνει να μην τις χρησιμοποιούμε. Αυτές οι τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων ονομάζονται “black hat” και όσοι τις εφαρμόζουν θεωρούνται ως spammers. Όλες οι SEO τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων θα αποδώσουν, για κάποιο χρονικό διάστημα. Όμως αν εφαρμόσουμε τεχνικές white hat τότε η σελίδα που προωθούμε θα παραμείνει ψηλά στις πρώτες θέσεις του google για μεγάλο διάστημα. Αντίθετα, αν εφαρμόσουμε τεχνικές black hat τότε η σελίδα που προωθούμε θα εξαφανιστεί απότομα από τις πρώτες σελίδες του google και μετά θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ξαναανέβει στις πρώτες θέσεις του google. Δηλαδή το google τη βάζει σε μια μαύρη λίστα από την οποία πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να βγει. Χρειάζεται πολλή προσοχή, και πρέπει να γνωρίζουμε καλά τι είναι το seo και οι κανόνες του

Με άλλα λόγια, εάν η google καταλάβει οτι ακολουθούμε μη ενδεδειγμένες τεχνικές για να αλλάξουμε τη θέση μας στην κατάταξη της μηχανής αναζήτησης, τότε θα μας δώσει ποινή η οποία είναι οτι δεν θα τοποθετεί τη σελίδα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης για σημαντικές λέξεις ή φράσεις. Η google δεν θέλει να ακολουθούμε τεχνικές προώθησης για να βελτιώσουμε τη θέση μας στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης. Προτιμάει να ακολουθήσουμε το δρόμο της πληρωμένης καταχώρησης paid PPC (Pay Per Click) για να το κάνουμε αυτό. Όμως το πρόβλημα είναι οτι η κίνηση από τα οργανικά αποτελέσματα είναι πραγματικά πολύ χρήσιμη, και μάλιστα χωρίς κόστος. Είναι πολύ καλύτερη από τη διαφήμιση στη google. Επομένως για κάθε ιστοσελίδα είναι σημαντικό να παίρνει κίνηση από τα οργανικά αποτελέσματα της google και όχι μόνο από διαφήμιση στο Google.

Όλοι όσοι ξεκινάνε το seo νομίζουν οτι μπορούν να κοροϊδέψουν τη google. Όμως αυτό είναι μια πολύ λανθασμένη αντίληψη. Το πιθανότερο είναι ότι το google θα αναγνωρίσει την τεχνική που χρησιμοποιούμε από τα πρώτα κιόλας βήματα. Και όπως είπαμε παραπάνω, εάν το google αναγνωρίσει ότι κάποιος πάει να το κοροϊδέψει τότε θα τον βάλει σε μαύρη λίστα. Το καλύτερο είναι να ακολουθούμε απλές τεχνικές που συνιστώνται από τη google. Απλά να γράφουμε καλό περιεχόμενο, που θα ενδιαφέρει το χρήστη. Αυτό που πάνω από όλα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ο τελικός χρήστης. Όσο καλύτερη είναι η εμπειρία του τελικού χρήστη που θα επισκεφθεί τη σελίδα μας, τόσο πιθανότερο είναι να βρεθεί η σελίδα μας στις πρώτες θέσεις του google. Διότι το google καταλαβαίνει αν μια σελίδα έχει ενδιαφέρον περιεχόμενο, και όταν το αναγνωρίσει τότε το εκτιμάει πολύ.

Μια πολύ καλή τεχνική είναι η χρήση social media μέσα από τα οποία να προβάλλουμε τα άρθρα της ιστοσελίδας μας. Η χρήση social media δεν θεωρείται ως spam ούτε ως white hat. Η προβολή στα Social Media, πέρα από τη βοήθεια που θα μας προσφέρει πάνω στην προώθηση της ιστοσελίδας μας, θα βοηθήσει πολύ και στην αύξηση τςη επισκεψιμότητας πέρα από τα οργανικά αποτελέσματα του google.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *