Στα τσακίδια η Shell

H κυβέρνηση των ΗΠΑ μόλις έδωσε το πράσινο φως στη Shell για εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική, θέτοντας το κλίμα του πλανήτη μας και την επιβλητική άγρια ζωή του ωκεανού σε σοβαρό κίνδυνο. Όμως υπάρχει κάποιος που έχει τη δύναμη να σταματήσει τη Shell – ο οικολόγος Δήμαρχος του Σιάτλ, Ed Murray. Υπόγραψε για να ζητήσουμε από τον Δήμαρχο του Σιάτλ να πάρει τη σωστή απόφαση για τον πλανήτη μας:

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ

https://secure.avaaz.org/el/shell_drilling_loc/?bmyZkjb&v=58499

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μόλις έδωσε το πράσινο φως στον πετρελαϊκό κολοσσό Shell για γεωτρήσεις στην ανέγγιχτη Αρκτική, θέτοντας το κλίμα του πλανήτη μας και την επιβλητική άγρια ζωή του ωκεανού σε σοβαρό κίνδυνο. Αλλά υπάρχει ένας τρόπος να το σταματήσουμε:

Πριν η Shell φτάσει στην Αρκτική, το τερατώδες πλοίο της πρέπει να εφοδιαστεί στο Σιάτλ. Όμως εκεί υπάρχει κάποιος που μπορεί να σταματήσει τη Shell – ο οικολόγος Δήμαρχος του Σιάτλ, Ed Murray. Ήδη έχει διαμηνύσει στη Shell ότι δεν έχουν άδεια για συντήρηση και ανεφοδιασμό του πλοίου στο Σιάτλ, αλλά επί της ουσίας του απάντησαν ότι θα δέσουν στο λιμάνι, είτε ο δήμος το θέλει είτε όχι.

Τώρα ο Ed πρέπει να αποφασίσει αν θα υποχωρήσει ή αν θα τα δώσει όλα για την Αρκτική. Ξέρουμε ότι είναι μαζί μας, αλλά πραγματικά χρειάζονται κότσια για να αντιταχθεί κανείς σε μια από τις ισχυρότερες εταιρίες που έδρασαν ποτέ. Ας δείξουμε στον Δήμαρχο και στους κατοίκους του Σιάτλ ότι έχουν την υποστήριξη όλου του κόσμου, για να πούμε “Στα τσακίδια η Shell” και οι γεωτρήσεις στην Αρκτική – υπόγραψε τώρα:

https://secure.avaaz.org/el/shell_drilling_loc/?bmyZkjb&v=58499

Οι ειδικοί λένε ξεκάθαρα ότι οι γεωτρήσεις στην Αρκτική είναι εξαιρετικά επισφαλείς και επικίνδυνες για την ευάλωτη ισορροπία του κλίματος. Ο κοντινότερος σταθμός της Ακτοφυλακής απέχει περισσότερα από 1.600 χιλιόμετρα κι αν οτιδήποτε πάει στραβά (πράγμα που θεωρείται πιθανό ακόμα και από την ίδια τη Shell), δεν θα υπάρχει στην κυριολεξία κανείς που να μπορεί να βοηθήσει ή να κάνει κάτι για αυτό.

Το πιο απίστευτο από όλα, είναι ότι σκέφτονται να προωθήσουν ακραίες μεθόδους εξόρυξης πετρελαίου, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι 100% ασύμβατες με την προσπάθεια αποτροπής της ανεξέλεγκτης υπερθέρμανσης του πλανήτη. Κέρδη για τη Shell ή ασφαλείς κλιματικές συνθήκες για όλους μας – η επιλογή θα έπρεπε να είναι αυτονόητη.

Η μάχη στο Σιάτλ έχει ήδη ανάψει. Την περασμένη εβδομάδα, μετά από αυξανόμενη πίεση από τοπικούς ακτιβιστές, ο Δήμαρχος Ed Murray ανακοίνωσε στη Shell ότι δεν έχουν τις κατάλληλες άδειες για τις προγραμματισμένες τους δραστηριότητες. Όμως τα πλοία της Shell απέπλευσαν ούτως ή άλλως για το Σιάτλ, παραβιάζοντας κατάφωρα τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο Δήμαρχος Ed Murray πάντα υποστήριζε το περιβάλλον, αλλά τώρα έχει τη μοναδική ευκαιρία να αντισταθεί στο όνομα όλων των πολιτών του κόσμου, και να θέσει τους δικηγόρους και τις αστυνομικές δυνάμεις της πόλης ανάμεσα στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου της Shell και την απέραντη, ευάλωτη Αρκτική. Το μέλλον μας εξαρτάται από την επόμενη κίνησή του – ας του δώσουμε τη μαζική υποστήριξη που του αξίζει για να κάνει το σωστό. Κάνε κλικ εδώ για να υπογράψεις τώρα:

https://secure.avaaz.org/el/shell_drilling_loc/?bmyZkjb&v=58499

Αυτό δεν αφορά μόνο την προστασία της πολικής αρκούδας και των άλλων μεγαλόπρεπων ζώων της Αρκτικής. Αυτό αφορά τη χάραξη μιας απαράβατης κόκκινης γραμμής ενάντια στις εξορύξεις σε ένα από τα τελευταία ανέγγιχτα μέρη στη γη, και την προσπάθεια να υποστηρίξουμε με όλη την αποφασιστικότητα και την ελπίδα μας τον έναν άνθρωπο που μπορεί να σταματήσει τη Shell, τώρα. Ας δείξουμε σε αυτούς που μολύνουν τον πλανήτη ότι χαράζουμε πορεία ενωμένοι, με στόχο την 100% καθαρή ενέργεια.

Με ελπίδα, David, Mais, Nataliya, Iain, Alice, Fatima και όλη η ομάδα του Avaaz

Πηγές:

Ένα βήμα πιο κοντά σε εξόρυξη στην Αρκτική η SHELL (Ναυτικά Χρονικά)
http://www.naftikachronika.gr/2015/05/13/ena-vima-pio-konta-se-exoryxi-stin-arktiki-i-shell/

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει άδεια στη Shell για έρευνες πετρελαίου στον Αρκτικό Ωκεανό (Energia.gr)
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=93710

H Shell ξαναρχίζει τις γεωτρήσεις στην Αρκτική έξω από την Αλάσκα, ενώ οι οικολόγοι προειδοποιούν για την επικείμενη καταστροφή – Shell to resume Arctic drilling off Alaska as green groups warn of disaster (The Guardian)
http://www.theguardian.com/environment/2015/may/11/shell-arctic-drilling-alaska-oil-gas

Οι ΗΠΑ πρόκειται να επιτρέψουν την εξόρυξη πετρελαίου στον Αρκτικό Ωκεανό – U.S. Will Allow Drilling for Oil in Arctic Ocean (New York Times)
http://www.nytimes.com/2015/05/12/us/white-house-gives-conditional-approval-for-shell-to-drill-in-arctic.html

Το Παγωμένο Μέλλον: Το στοίχημα της Shell στην Αρκτική – Frozen Future: Shell’s ongoing gamble in the US Arctic (Report, Oil Change International)
http://priceofoil.org/content/uploads/2014/02/Frozen-Future.pdf

Πρέπει να αφήσουμε τα ορυκτά καύσιμα στο υπέδαφος για να αποτρέψουμε την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα – Leave fossil fuels buried to prevent climate change, study urges (The Guardian)
http://www.theguardian.com/environment/2015/jan/07/much-worlds-fossil-fuel-reserve-must-stay-buried-...

Δήμαρχος του Σιάτλ: Χρειάζεται νέα άδεια για να δεχτεί ο λιμένας τον στόλο της Shell (The Seattle Times) – Mayor: Port needs new permit to host Shell oil-drilling fleet (The Seattle Times)
http://www.seattletimes.com/seattle-news/politics/mayor-port-needs-new-permit-to-host-oil-drilling-f…

Αντιδράσεις στο Σιάτλ ενάντια σε έναν πετρελαϊκό γίγαντα – Raising Paddles in Seattle to Ward Off an Oil Giant (New York Times)
http://www.nytimes.com/2015/05/12/us/grabbing-paddles-in-seattle-to-ward-off-an-oil-giant.html?

parakato.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *