Η SIEMENS …ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΑΜΑΡΑ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τεράστια πολιτικο-οικονομικά σκάνδαλα με την…
ουσιαστική εμπλοκή πολιτικών προσώπων σ΄αυτά χωρίς όμως, κανένα από αυτά τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα να οδηγηθεί στον Κορυδαλλό. Έτσι, και για το μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας Siemens, ουδείς έχει πάρει το δρόμο για τις φυλακές, παρότι δυο εξόχως προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχουν αποδεχτεί την είσπραξη χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της πολυεθνικής εταιρείας. Και βέβαια, ομιλώ για τον πρώην Βουλευτή Επικρατείας και Ταμία του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρο Τσουκάτο και τον πρώην Βουλευτή και Υπουργό του κινήματος, Τάσο Μαντέλη. Είναι δε, σε όλους γνωστό πως  η Ελληνική Βουλή όρισε Εξεταστική Επιτροπή για τη διαλεύκανση του σκανδάλου της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας και μετά από αρκετούς μήνες, η διακομματική Εξεταστική επιτροπή έφτασε σε αίσιο τέλος, καταλογίζοντας στη γερμανική εταιρεία υποχρέωση αποζημίωσης 2 δις ευρώ προς το Ελληνικό δημόσιο. Αυτή ήταν η μοναδική στα χρονικά ομόφωνη απόφαση Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Δυστυχώς, όμως, τον Μάρτιο του 2012, το Ελληνικό Δημόσιο μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την πολυεθνική γερμανική εταιρεία Siemens ΑΕ, προχώρησε σε μια συμβατική λύση διά μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού της τάξεως των 200 εκ. ευρώ, απεμπολώντας ουσιαστικά κάθε ευκαιρία να διεκδικήσει το Ελληνικό Δημόσιο, έστω τη μοναδική αυτή ομόφωνη απόφαση της διακομματικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Αυτός κατά τα άλλα ύποπτος εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν τηρείται από την Siemens σε κανένα από τα συμφωνηθέντα σημεία. Ειδικότερα, δεν τηρείται η δέσμευση της Siemens για την εξασφάλιση των 600 θέσεων εργασίας, πολιτική την οποία πολλάκις έχουν καταγγείλει τα σωματεία εργαζομένων της εταιρείας και οι οποίες ανακοινώσεις τους έχουν δει το φως της δημοσιότητας από την «Ελεύθερη Ώρα».

Επιπρόσθετα, την επιβεβαίωση της καταστρατήγησης του συγκεκριμένου όρου του εξωδικαστικού συμβιβασμού Ελληνικού Δημοσίου – Siemens, έρχεται να επιβεβαιώσει στο μηνιαίο περιοδικό του ομίλου Siemens (Siemens World) και η υπεύθυνη από πλευράς Siemens, του προγράμματος Social Network, κ. Ναταλία Καραπαναγιώτη (αδελφή της υπηρεσιακής Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στην κυβέρνηση Πικραμμένου, Τατιάνας Καραπαναγιώτη), η οποία δηλώνει πως στο πρόγραμμά της έχουν εγγραφεί 514 εργαζόμενοι, στο τέλος Αυγούστου του 2012 (συνημμένο). Άλλωστε, η Siemens σήμερα, σύμφωνα με έγκαιρη πληροφόρησή μας, απαριθμεί 308 εργαζομένους και θα περιμένουμε την διοίκησή της να διαψεύσει το γεγονός ανακοίνωσης περιορισμού άλλων 60 θέσεων μέχρι τον Μάρτιο του 2014.

Ωστόσο, η παγκόσμια πολιτική των απολύσεων εργαζομένων του ομίλου Siemens, επιβεβαιωνόταν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, όταν ο γερμανικός ημερήσιος τύπος μας ενημέρωνε πως η πολυεθνική γερμανική εταιρεία καταργεί 15 χιλ. θέσεις εργασίας και τις οποίες ανακοίνωσε ο νέος Πρόεδρός της. Βέβαια αυτό συνέβη αμέσως μετά τις εκλογές στη Γερμανία και παρουσιάζει ένα από τα Γκεμπελικά πρόσωπα της κ. Μέρκελ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *