Σύντομα εγκαινιάζεται το τουρκικό «Silicon Valley»

Το τεχνολογικό πάρκο «TeknoPark» της Κωσταντινούπολης θα εγκαινιάσει τους επόμενους μήνες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιείται υπό την αιγίδα και της Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM).

Το πάρκο έχει έκταση 920 τετρ.χλμ και οι δραστηριότητες που θα….
φιλοξενεί θα επικεντρώνονται στην Έρευνα και Aνάπτυξη (R&D) με έμφαση στις εφαρμογές για τον αμυντικό τομέα.

Σύμφωνα με τον Ozgur Ozcelik, εμπορικό διευθυντή του έργου, η αρχική επένδυση του έργου φτάνει τα $4 δισ. και αναμένεται να αποφέρει κέρδη της τάξης των $10 δισ., δημιουργώντας πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας.

Τέλος για το Τεχνολογικό Πάρκο Ακρόπολις στην Ελλάδα

Μια αντίστοιχη προσπάθεια είχε επιχειρηθεί παλαιότερα και στη χώρα μας, του Τεχνολογικού Πάρκου Ακρόπολις, προσπάθεια που ωστόσο προσέκρουσε στην απόφαση 2880/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία ουσιαστικά ακύρωσε την επένδυση.

Σκεπτικό της απόφασης είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας της Πάρνηθας, αλλά και ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, προβλέπει προστασία των ορεινών όγκων και ανάσχεση της εξάπλωσης των πόλεων.

Για την ιστορία, το Τεχνολογικό Πάρκο Ακρόπολις είχε λάβει αδειοδότηση εδώ και οκτώ χρόνια και προέβλεπε τη δημιουργία μιας ελληνικής Silicon Valley σε χώρο παλιού λατομείου στις Αφίδνες στην Πάρνηθα, όπου θα στεγάζονταν 127 ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Οι εταιρείες αυτές είχαν επενδύσει τα τελευταία χρόνια περίπου ¤12 εκατ. για την προώθηση του Τεχνολογικού Πάρκου, ευελπιστώντας ότι το project θα δημιουργούσε περίπου 8.000 νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες και διοικητικούς υπαλλήλους και θα έφερνε επενδύσεις συνολικού ύψους ¤200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το σχέδιο καταρρέει καθώς το ΣτΕ ακυρώνει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ορίζεται ως περιοχή της επένδυσης η Πάρνηθα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας του πάρκου σημειώνεται πως “ως χώρος της επένδυσης επιλέχθηκε ένα ανενεργό λατομείο αργίλου, στο οποίο προβλέφθηκε πράσινο στο 70% της επιφάνειας αυτού και με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτείας, έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.τ.λ. και έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες επιμέρους άδειες και γνωμοδοτήσεις”.

Τέλος η Τεχνολογικό Πάρκο Ακρόπολις ΑΕ ανακοίνωσε πως η “έκταση της επένδυσης του Τεχνολογικού Πάρκου είναι αμιγώς αγροτική έκταση και δεν περιλαμβάνει καθόλου δασική έκταση, ούτε ευρίσκεται εντός ή έστω πλησίον του εθνικού δρυμού”.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *