Συμπληρώματα αδυνατίσματος

Το τελευταίο καιρό, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές – και ιδίως γυναίκες – ψάχνουν για συμπληρώματα αδυνατίσματος για να χάσουν τα περιττά κιλά.

Λίγο-πολύ, όλα υπόσχονται γρήγορο, εύκολο και ασφαλές αδυνάτισμα.

Όμως δεν είναι όλα τα συμπληρώματα το ίδιο. Κάποια είναι αποτελεσματικά, άλλα όχι, κάποια έχουν παρενέργειες και κάποια θεωρούνται πως είναι ασφαλή για χρήση από υγιή άτομα.

Γενικά, τα χάπια και συμπληρώματ αδυνατίσματος χρησιμοποιούν –τουλάχιστον στα χαρτιά- έναν από τους παρακάτω μηχανισμούς για οδηγήσουν σε απώλεια βάρους:

  • Αύξηση του μεταβολισμού
  • Κατοστολή της όρεξης
  • Παρεμποδίζουν την αποθήκευση νέου λίπους
  • Όλα τα παραπάνω

Όπως είπαμε, δεν είναι όλα τα χάπια και συμπληρώματα αδυνατίσματος το ίδιο. Πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή πριν αγοράσεις κάποιο και να μην βιαστείς να πάρεις το πρώτο πο θα συναντήσεις.

Έτσι μόνο, θα είσαι σίγουρος ότι αγοράζεις κάτι που θα σε βοηθήσει και να χάσεις μερικά κιλά και να μην έχεις δυσάρεστα προβλήματα υγίειας.

Γενικά έχε υπόψιν πως πριν αγοράσεις κάποιο χάπι αδυνατίσματος είναι πολύ βασικό να ρωτήσεις έναν ειδικό, για παράδειγμα ένα γιατρό ή διατροφολόγο. Ακόμα και κάποιο γενικά «ασφαλές» σκεύασμα μπορεί να αποδειχτεί επικύνδυνο για τον οργανισμό σου, λόγο π.χ. κάποιας αλλεργίας ή ασθένειας.

Ας ρίξουμε τώρα μία συνοπτική ματιά σε μερικά συνηθισμένα συστατικά που απαντώνται στα μη συνταγογραφούμενα χάπια ή συμπληρώματα αδυνατίσματος και ας δούμε αν όντως μπορούν να σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις.

#1 – Καφεΐνη 
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει ελαφρώς τον μεταβολισμό και άρα προκαλεί μικρή απώλεια βάρους. Αν σκέφτεσαι όμως να αγοράσεις ένα συμπλήρωμα με καφεΐνη τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Η καφεΐνη που περιέχουν 1-2 καφέδες είναι ύπεραρκετή για να δείς αυτήν την αμελητέα αύξηση στον μεταβολισμό σου.

# 2 – Καρνιτίνη
Η καρνιτίνη είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα συστατικά που απαντώνται στα χάπια αδυνατίσματος ενώ χρησιμοποιείται και σε πολλά συμπληρώματα που προορίζονται για αθλητές. Δυστυχώς,η διαιτητική της δράση της καρνιτίνης είναι πολύ μικρή και δεν θα σε βοηθήσει να χάσεις πολλά κιλά..

#3 – Συζευγμένο λινελαϊκό οξύ 
Διάφορες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει πως το συζευγμένο λινελαϊκό οξύ μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα. Συγκεκριμένα, οι έρευνες δείχνουν πως τα χάπια που περιέχουν την ουσία αυτή μπορούν να οδηγήσουν σε μία απώλεια βάρους της τάξεως των 1-3 κιλών/μήνα, ανάλογα πάντα την δοσολογία, και άλλους παράγοντες (π.χ. υψός, βάρος, φύλος).

4# Πράσινος καφές 
Ο πράσινος καφές είναι σίγουρα η τελευταία μόδα στα χάπια αδυνατίσματος. Τρεις έρευνες έχουν δείξει πως αυξάνει τον μεταβολισμό και μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους 1-4 κιλών το μήνα.

5# Rasberry Ketone
Η «προηγούμενη» μόδα στο χώρο του αδυνατίσματος, που πρόσφατα ήρθε και στην Ελλάδα. Μάλλον δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, και αν έχει σίγουρα δεν μπορούμε να το ξέρουμε μιας και δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια κλινική μελέτη σε ανθρώπους.

6# Εκχύλισμα νεραντζιού
Κάποιες έρευνες έχουν δείξει πως το νεράτζι ίσως και να αδυνατίζει. Όμως έχουν γίνει μόλις δύο έρευνες, με αποτελέσματα τουλάχιστον.. ενθαρρυντικά. Οι συμμετέχοντες χάσανε περίπου 2-3 κιλά/μήνα και δεν εμφάνισαν κάποια παρενέργεια.

Όπως και να έχει, μην ξεχνάς. Πριν αγοράσεις χάπια ή άλλα συμπληρώματα, ρωτάς έναν γιατρό πρώτα, ιδίως όταν δεν αγοράζεις από φαρμακείο.

Πηγή

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *