Οι ρώσικες αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση σε τέσσερα αντιπολιτευόμενα sites

Τρεις από τους σημαντικότερους ιστότοπους που ασκούν κριτική στο Κρεμλίνο καθώς και το…

ιστολόγιο του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δεν είναι πλέον προσβάσιμοι, από το βράδυ της Πέμπτης, κατόπιν εντολής της αρχής ελέγχου των μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας.

Το μπλογκ του Ναβάλνι μπήκε στη “μαύρη λίστα” επειδή ο τελευταίος, που έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον περασμένο μήνα, δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το internet, εξήγησε στην ανακοίνωσή της η Ροσκομνατζόρ. Παρά την απαγόρευση, το ιστολόγιο ανανεώνεται τακτικά από συνεργάτες του, κάτι που η αρχή θεωρεί “παραβίαση” της δικαστικής απόφασης.

Ο ιστότοπος Kasparov.ru, τον οποίο ίδρυσε ο αντιπολιτευόμενος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ, μπήκε επίσης στη μαύρη λίστα γιατί “υποκινούσε σε παράνομες ενέργειες” και καλούσε τους αναγνώστες του να συμμετέχουν “σε μαζικές κινητοποιήσεις που διασαλεύουν τη δημόσια τάξη”.

Από το βράδυ της Πέμπτης έχουν επίσης μπλοκαριστεί οι ιστότοποι EJ.ru και Grani.ru.
Ο ιστότοπος του ραδιοφωνικού σταθμού Ηχώ της Μόσχας, που είχε μπλοκαριστεί για μικρό χρονικό διάστημα, είναι και πάλι προσβάσιμος καθώς αφαίρεσε το σύνδεσμο προς το ιστολόγιο του Ναβάλνι, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ροσκομνατζόρ.

Πριν από δύο ημέρες ο παλαιότερος ενημερωτικός ιστότοπος της Ρωσίας, ο Lenta.ru, απέλυσε την αρχισυντάκτριά του με την κατηγορία ότι “μετέδιδε υλικό εξτρεμιστικού χαρακτήρα”.
“Παρακολουθούμε μια πραγματική εκκαθάριση των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης στο Διαδίκτυο, δεν μας περιμένει τίποτα καλό. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας και θα διαφυλάξουμε ό,τι μπορούμε”, είπε η διευθύντρια του ιστοτόπου Grani.ru Γιούλια Μπερεζόφσκαγια.

Καθώς οι περισσότερες εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια ελέγχονται από την κυβέρνηση, το Ίντερνετ είναι ένα από τα λίγα μέσα ενημέρωσης που απομένουν στην αντιπολίτευση για να περάσει τις απόψεις της. Αφότου τέθηκε σε ισχύ, τον Φεβρουάριο, ένας νόμος που επιτρέπει να μπλοκάρεται η πρόσβαση σε ιστοτόπους με εισαγγελική εντολή, χωρίς δικαστική απόφαση, έχει σφίξει ο κλοιός γύρω από τα ανεξάρτητα ΜΜΕ που ασκούν κριτική στο Κρεμλίνο.

Πηγή: www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *