Skai: Ηλεκτρικό αεροταξί με μεγάλη εμβέλεια

Skai: Ηλεκτρικό αεροταξί με μεγάλη εμβέλεια

newatlas.com

Το αεροταξί της, Skai, αποκάλυψε η Alaka'i Technologies, εταιρεία που εδρεύει στη Μασαχουσέτη. Πρόκειται για ένα ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος με κινητήρα κυψελών υδρογόνου, δυνατότητες κάθετης απογείωσης/ προσγείωσης (VTOL), εμβέλεια 640 χλμ και δυνατότητα μεταφοράς πέντε επιβαινόντων.

Όπως σημειώνει το New Atlas, το υδρογόνο παρουσιάζει δυσκολίες ως καύσιμο, αλλά ενδεχομένως να πρόκειται για τον καταλύτη που χρειάζεται η βιομηχανία ηλεκτρικών αεροσκαφών- ειδικά για τα VTOL multicopter αεροσκάφη που προορίζονται για χρήση ως αεροταξί. Η παρούσα τεχνολογία μπαταριών λιθίου παρέχει χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, κάτι που περιορίζει την εμβέλεια- ωστόσο το υδρογόνο προσφέρει 10 φορές μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, καθώς και δυνατότητες δυνάμει γρήγορου ανεφοδιασμού.

Η Alaka'i Technologies πέρασε τα τελευταία 4 χρόνια αναπτύσσοντας το εν λόγω αεροταξί, με χρηματοδότηση από έναν και μόνο επενδυτή. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Στιβ Χάνβεϊ, ελπίζεται πως θα δοθεί σχετική πιστοποίηση από τη FAA (Federal Aviation Administration).

Ως αεροσκάφος, το Skai φαίνεται αρκετά απλό: Είναι ένα multicopter με έξι στροφεία, το οποίο λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό σαν drone (χρειάζεται ώθηση συνέχεια για να παραμένει στον αέρα). Έχει πέντε επιβαίνοντες, περιλαμβανομένου ενός πιλότου. Δεν θα είναι αυτόνομο αρχικά, αλλά η Alaka'i αναφέρει πως εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο.

Όσον αφορά στον τομέα της ασφάλειας, έχει υπάρξει σχετική μέριμνα για να παραμένει σε πτήση εάν κάποιοι από τους έλικές του σταματήσουν να λειτουργούν, ενώ σε περίπτωση γενικευμένης βλάβης υπάρχει ένα αλεξίπτωτο («Airframe Parachute») για ασφαλή προσεδάφισή του. Η εταιρεία αναφέρει πως σχεδιάζει όλα τα «toucpoints» και τις ψηφιακές και φυσικές υπηρεσίες που απαιτούνται για την έννοια του αεροταξί.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *