Skyborg: Τεχνητή νοημοσύνη σε ρόλο συγκυβερνήτη σε μαχητικά

Skyborg: Τεχνητή νοημοσύνη σε ρόλο συγκυβερνήτη σε μαχητικά

facebook/AFResearchLab

Η δημιουργία ενός «συγκυβερνήτη» τεχνητής νοημοσύνης, που θα βοηθά πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη είναι ο στόχος του προγράμματος Skyborg του Air Force Research Lab της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με το C4ISRNET, o Γουίλ Ρόπερ, υφυπουργός Αεροπορίας, ανέφερε το Skyborg προορίζεται ως συγκυβερνήτης ή «wingman» τεχνητής νοημοσύνης που θα εκπαιδεύεται και θα μαθαίνει μαζί με τους πιλότους, έτσι ώστε να γίνεται ικανότερο και να προσαρμόζεται στις ανάγκες τους ώστε να τους βοηθά απέναντι σε απειλές που υπό άλλες συνθήκες θα δυσκολεύονταν.

Το πρόγραμμα είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια, με το AFRL σε διαδικασία δημιουργίας μιας οντότητας τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς. Ωστόσο, όπως είπε ο Ρόπερ, υπάρχει χρηματοδότηση στο όλο εγχείρημα, και εξετάζεται το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης του Skyborg σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο μέλλον. Στόχος, όπως σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα, είναι να εξελιχθεί σε πλήρες πρόγραμμα, με χειροπιαστά αποτελέσματα σε λίγα χρόνια. Μάλιστα, παραλλήλισε το Skyborg με το ρομπότ R2-D2 του «Πολέμου των Άστρων», που βοηθά τον Λουκ Σκάιγουοκερ όταν πιλοτάρει το μαχητικό του, αλλά και με τον «Watson» της ΙΒΜ, που απαντά σε ερωτήσεις καλύτερα από πρωταθλητές του παιχνιδιού «Jeopardy».

Εάν τo Skyborg ενσωματωθεί σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θα μπορούσε να αποστέλλεται σε επικίνδυνες ζώνες, με τον πιλότο να παραμένει σε απόσταση ασφαλείας. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να λειτουργεί σαν ένας βοηθός τύπου «Siri» για το κόκπιτ του μαχητικού, ενεργοποιούμενο μέσω φωνής και εκτελώντας εντολές- ή ακόμα και λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και κάνοντας προτάσεις πριν το ζητήσει ο χειριστής του αεροσκάφους. Όπως αναφέρει το Popular Mechanics, η κεντρική ιδέα σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να είναι να αναλαμβάνει εργασίες όπως η αναγνώριση στόχων, η επεξεργασία δεδομένων από αισθητήρες κλπ- πράγματα που έκαναν οι συγκυβερνήτες (Radar Intercept Officers) σε αεροσκάφη σαν το F-14 Tomcat.

Παρόλα αυτά, ο Ρόπερ τόνισε πως οι άνθρωποι πιλότοι δεν πρόκειται να εξαφανιστούν- αντίθετα, θα γίνουν πιο σημαντικοί, καθώς θα τους ζητούνται περισσότερα, όπως το να καθοδηγούν και άλλα αεροσκάφη. Σύμφωνα με το Military.com, απαντώντας σε ερωτήματα όπως το αν η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει πλήρως αυτόνομη, παρακάμπτοντας τον άνθρωπο, απάντησε ότι δεν είναι υπέρ ενός μέλλοντος όπου τα πάντα θα ανατίθενται στην ΑΙ. Ακόμη, σημείωσε πως θα ήθελε να δει το Skyborg σε εξομοιωτή, να πετά μαζί με πιλότους ή και εναντίον τους.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *