SmartSat: «Έξυπνοι» δορυφόροι που επαναπρογραμματίζονται και αλλάζουν αποστολή

SmartSat: «Έξυπνοι» δορυφόροι που επαναπρογραμματίζονται και αλλάζουν αποστολή

shutterstock

Μία νέα γενιά διαστημικής τεχνολογίας, που επιτρέπει την αλλαγή της αποστολής δορυφόρων σε τροχιά, ανακοίνωσε η Lockheed Martin.

Μέχρι τώρα, οι δορυφόροι εκτοξεύονταν με μια συγκεκριμένη αποστολή και δυνατότητες. Αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, αλλάζει με τη νέα αρχιτεκτονική SmartSat, η οποία επιτρέπει την εισαγωγή νέων δυνατοτήτων και νέων αποστολών μέσω λογισμικού, «σαν να προσθέτετε μια εφαρμογή σε ένα smartphone».

Όπως σημειώνει η Lockheed Martin, πρόκειται για μια καθοριζόμενη από software (software defined) αρχιτεκτονική δορυφόρων η οποία θα «αυξάνει τις δυνατότητες για φορτία (payloads) σε διάφορους καινοτόμους νανοδορυφόρους που είναι έτοιμοι για εκτόξευση φέτος».

«Φανταστείτε έναν νέο τύπο δορυφόρου που λειτουργεί περισσότερο σαν smartphone. Προσθέστε μια εφαρμογή SmartSat στον δορυφόρο σας σε τροχιά, και αλλάξατε την αποστολή» λέει ο Ρικ Άμπροουζ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Space. «Είμαστε οι πρώτοι που αναπτύσσουμε αυτή την καινοτόμα τεχνολογία σε πολλαπλές αποστολές. Το SmartSat θα δώσει στους πελάτες μας άνευ προηγουμένου αντοχή και ευελιξία ως προς τις μεταβαλλόμενες ανάγκες αποστολών και τεχνολογίας, και ξεκλειδώνει ακόμα μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ στο διάστημα».

Η Lockheed Martin ενσωματώνει φέτος τεχνολογία SmartSat σε 10 προγράμματα και άνω, περιλαμβανομένων των νανοδορυφόρων Linus και Pony Express, που θα είναι οι πρώτοι που θα εκτοξευτούν. Πρόκειται για πρωτότυπους δορυφόρους δοκιμών. Δηλαδή, το πρόγραμμα Linus περιλαμβάνει δύο cubesats για δοκιμές τεχνολογίας SmartSat και 3D-printed εξαρτημάτων διαστημοπλοίων, ενώ το Pony Express περιλαμβάνει την κατασκευή πολλαπλών μικρών δορυφόρων που προορίζονται για χαμηλή τροχιά, με σκοπό τη δοκιμή νέων προηγμένων networking τεχνολογιών.

LOCKHEEDMARTIN.COM

Επίσης, στο πλαίσιο του SmartSat δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με τους δορυφόρους να έχουν τη δυνατότητα για ταχύτερα reset, καλύτερες διαγνώσεις προβλημάτων και αλληλοϋποστήριξη όταν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Ακόμη, σύμφωνα με τη Lockheed Martin, οι δορυφόροι αυτοί μπορούν να εντοπίζουν καλύτερα κυβερνοαπειλές και να αμύνονται αυτόνομα, με τα αμυντικά τους συστήματα να αναβαθμίζονται τακτικά για την αντιμετώπιση νέων απειλών.

Παράλληλα, το SmartSat περιλαμβάνει μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να λειτουργεί σε πολλαπλούς servers εικονικά, για τη μεγιστοποίηση της μνήμης, της onboard επεξεργασίας και του bandwidth δικτύου, αξιοποιώντας multi-core processing, «κάτι νέο στο διάστημα», πάντα σύμφωνα με την εταιρεία. Αυτό επιτρέπει στους δορυφόρους να επεξεργάζονται περισσότερα δεδομένα σε τροχιά, έτσι ώστε να μπορούν να μεταδίδουν στη Γη τις πιο σημαντικές πληροφορίες, εξοικονομώντας κόστη bandwidth και μειώνοντας τον φόρτο στους αναλυτές των επίγειων σταθμών- και μακροπρόθεσμα ανοίγοντας τον δρόμο για data centers στο Διάστημα.

Σημειώνεται πως παρεμφερούς φιλοσοφίας πρόγραμμα είναι και ο Eutelsat Quantum. Ένας τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος- «χαμαιλέων» που μπορεί να επαναπρογραμματίζεται μετά την εκτόξευσή του, έτσι ώστε να προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα και απαιτήσεις όσον αφορά στην αποστολή του.O δορυφόρος κατασκευάστηκε για τη Eutelsat στη Βρετανία από την Airbus και τη Surrey Satellite Technology (SSTL) στο Πόρτσμαουθ και το Γκίλντφορντ. Η πρωτοτυπία έγκειται στη software-driven φιλοσοφία του, που επιτρέπει αλλαγές στην αποστολή του ενώ βρίσκεται στο διάστημα, όπως τροποποιήσεις στην κάλυψή του, στη συχνότητα που λειτουργεί, στην ισχύ του και στη θέση του σε τροχιά. Όπως υπογραμμίζει ο ΕΟΔ, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη και πρωτιά, δεδομένης της καθιερωμένης φιλοσοφίας των «παραδοσιακών» τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων με τα φορτία εξοπλισμού για μία και μόνη, συγκεκριμένη χρήση. Ο εν λόγω τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος αναπτύσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΔ και της Eutelsat.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *