SpaceX: Πρώτη κανονική αποστολή για τον πύραυλο Falcon Heavy, με επιστροφή και των τριών τμημάτων του

SpaceX: Πρώτη κανονική αποστολή για τον πύραυλο Falcon Heavy, με επιστροφή και των τριών τμημάτων του

REUTERS/THOM BAUR

Η SpaceX εκτόξευσε επιτυχώς τον πύραυλο Falcon Heavy το βράδυ της Πέμπτης, στην παρθενική του πτήση εμπορικού χαρακτήρα. Επρόκειτο για τη δεύτερη πτήση του μεγάλου πυραύλου της εταιρείας, ο οποίος είναι ο πιο ισχυρός στον κόσμο από την πρώτη του, επιτυχή δοκιμαστική πτήση τον Φεβρουάριο του 2018 και μετά. Εκείνη η εκτόξευση είχε σκοπούς καθαρά επίδειξης/ δοκιμής.

Ο Falcon Heavy εκτοξεύτηκε από την εξέδρα της SpaceX στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Ο Falcon Heavy αποτελείται στην ουσία από τρεις πυραύλους Falcon 9, που συνθέτουν ένα «τέρας» 27 κινητήρων.

Σκοπός της αποστολής ήταν η εκτόξευση του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Arabsat 6A. Όπως αναφέρει το CNBC, μερικά λεπτά μετά την εκτόξευση, τα τρία χαμηλότερα, «booster» επίπεδα του πυραύλου διαχωρίστηκαν και επέστρεψαν πίσω στη Γη. Τα δύο πλευρικά επέστρεψαν στις εξέδρες της εταιρείας στις ακτές της Φλόριντα και το μεγαλύτερο κεντρικό προσνηθώθηκε στην αυτόνομη πλωτή εξέδρα στον Ατλαντικό. Κατά τη διάρκεια της πρώτης, δοκιμαστικής πτήσης, το κεντρικό booster ξέμεινε από καύσιμα και συνετρίβη στη θάλασσα, ωστόσο στην πτήση της Πέμπτης και τα τρία boosters επέστρεψαν επιτυχώς.

Σύμφωνα με το CNBC, στους μήνες μετά την πτήση επίδειξης, η SpaceX έχει λάβει σειρά παραγγελιών για εκτοξεύσεις με Falcon Heavy, μεταξύ των οποίων και ένα συμβόλαιο 130 εκατ. δολαρίων για την εκτόξευση του δορυφόρου Air Force Space Command- 52 (AFSPC-52) για λογαριασμό της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Το κόστος ανάπτυξης του πυραύλου, όπως έχει δηλώσει ο ιδρυτής της εταιρείας, Έλον Μασκ, ανήλθε στα 500 εκατ. δολάρια.

Όπως σημειώνει το Space.com, η εκτόξευση της Πέμπτης ήταν η πρώτη με τις βελτιωμένες, Block 5 εκδόσεις των πυραύλων Falcon 9 που αποτελούν τον Falcon Heavy. Η εταιρεία έκανε τη μετάβαση στην έκδοση Block 5 τον Μάιο, με αποτέλεσμα ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε την Πέμπτη να είναι 10% πιο ισχυρός σε σχέση με την πρώτη έκδοση, που είχε εκτοξευτεί το 2018. Επίσης, η έκδοση Block 5 του Falcon 9 περιλαμβάνει και άλλες αναβαθμίσεις, όλες με στόχο την αύξηση των δυνατοτήτων επαναχρησιμοποίησης: Οι προηγούμενες εκδόσεις προορίζονταν για δύο με τρεις πτήσεις, ενώ, σύμφωνα με τον Μασκ, ο Block 5 μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και 10 φορές.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *