Παραιτήθηκε από την αρχηγία του SPD ο Steinbrueck – Την «σολομώντεια λύση» επιλέγουν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες

Εσωκομματικό δημοψήφισμα για την συμμετοχή ή μη σε κυβέρνηση συνεργασίας με την A. Merkel – Στην κάλπη 470.000 μέλη του κόμματος

Στην λαϊκή βάση του Σοσιαλδημοκρατικού Γερμανικού Κόμματος(SPD) παραπέμπεται πλέον, η απόφαση για την συμμετοχή ή μη των Σοσιαλδημοκρατών σε έναν ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό υπό την «ομπρέλα» της A. Merkel και των Χριστιανοδημοκρατικών(CDU)…

Παράλληλα, ο P. Steinbrueck υπέβαλε στα όργανα του κόμματος την παραίτησή του, από την θέση του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.

Ειδικότερα, η συνεδρίαση του κόμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε και κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε την διεξαγωγή ψηφοφορίας για την συμμετοχή ή μη του SPD σε ένα κυβερνητικό σχήμα με την A. Merkel.

Εν μέσω οξύτατων διαμαχών, οι επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών επέλεξαν την σολομώντεια λύση της ψηφοφορίας.

Ο πρόεδρος του SPD, S. Garbriel αναμένεται να προαναγγείλει τις προσεχείς ώρες την διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, στα περιθώρια του οποίου 470.000 μέλη του κόμματος θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το αποτέλεσμα των επικείμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και του κόμματός τους.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιος για την Καγκελαρία, P. Steinbrueck, υπέβαλε, σύμφωνα με τον Spiegel, την παραίτησή του.

Σκληρά ανταλλάγματα και παραίτηση Schaeuble στα προαπαιτούμενα

Σκληρά ανταλλάγματα θα ζητήσει από τη Γερμανίδα Καγκελάριο A. Merkel το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), προκειμένου να πει το πολυπόθητο “ναι” για τη συμμετοχή του στη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού.

Όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Spiegel, παρά τη θριαμβευτική νίκη της A. Merkel στις εκλογές της Κυριακής, οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μπορεί να διαρκέσουν μήνες… Το SPD για να συναινέσει να συμμετάσχει σε έναν ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό θα ζητήσει σκληρά ανταλλάγματα.

Η Merkel δεν σταματά να διαμηνύει πως η στάση της στην ευρωπαϊκή κρίση δεν πρόκειται να αλλάξει. Ωστόσο, πιθανότατα θα πρέπει να χαλαρώσει τις αξιώσεις της για λιτότητα, προκειμένου να κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το SPD, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, είναι ξεκάθαρο πως ζητά να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης, κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της η Merkel, αν θέλει να επιτύχει το σχηματισμό ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού.

Όπως εξηγούν πολιτικοί αναλυτές, γίνεται αντιληπτό πως η Καγκελάριος Merkel θα χρειαστεί να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις, τόσο σε όρους υιοθέτησης πολιτικών, όσο και σε πρόσωπα. Ταυτόχρονα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο όλες οι προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία να αποτύχουν…

“Το SPD είναι έτοιμο να προχωρήσει σε συζητήσεις με την Καγκελάριο, ωστόσο το αποτέλεσμα παραμένει εξαιρετικά ανοιχτό και αβέβαιο. Θα εστιάσουμε στις πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν στη Γερμανία και όχι μόνο”, δηλώνουν στο Spiegel κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ίσως να χρειαστεί να “θυσιαστεί” ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble για να φτάσουν σε συμφωνία SPD και CDU. Ο Schaeuble μπορεί να προέρχεται από το SPD, αλλά ίσως το κόμμα να μην επιθυμεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με ένα τόσο ισχυρό υπουργείο – όνομα. 


bankingnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *