ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ «SPIEGEL» …ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΟΞΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του Γιώργου Θεοχάρη


Με έναν προκλητικό δημοσίευμα αυτή τη φορά το γερμανικό περιοδικό ΄΄Spiegel΄΄ επιχειρεί να χτυπήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα.
Κάνει λόγο για προνόμια, κυρίως ως προς το φορολογικό, βάλει κατά του μητροπολίτη Άνθιμου και προσπαθεί να …..
διασύρει την ορθόδοξη εκκλησία στον διεθνή τύπο.
Το σκανδαλοθηρικό περιοδικό με την ανθελληνική στάση του έχει ξεπεράσει κάθε όριο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Δείτε αναλυτικά το δημοσιεύμα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, δημοσίευμα του περιοδικού με τον τίτλο «ιερός δεσμός» αναφέρεται στο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «επιμένει στα προνόμιά της οξύνοντας έτσι την κρίση στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα αναφέρει την περίπτωση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου και παρατηρεί: «ο Μητροπολίτης, ένας από τους πιο συντηρητικούς ιερωμένους της χώρας, διαβόητος για τις λεκτικές του επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων, αριστερών και ομοφυλοφίλων, αισθάνεται ότι απειλείται. Από δανειστές που απομυζούν τη χώρα του.

Από παράνομους μετανάστες τους οποίους, όπως λέει, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πλέον. Και από όσους τα βάζουν με την εκκλησία του. Από διανοούμενους που απαιτούν να συνεισφέρει και ο κλήρος το μερίδιό του στην κρίση».

Όπως σημειώνει το Spiegel, «εδώ και χρόνια πολλοί Έλληνες αγανακτούν με το γεγονός ότι η ισχυρή εκκλησία δεν απέδιδε καθόλου φόρους έως το 2010, λάμβανε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μεγάλου ύψους και επιπλέον στήριξη από το κράτος. Αυτή περιλαμβάνει τη μισθοδοσία, ιερέων και επισκόπων, που κόστιζε στους φορολογούμενους περίπου 230 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μόλις τους τελευταίους μήνες προσπαθεί η κυβέρνηση να μειώσει αυτές τις δαπάνες» επισημαίνει το δημοσίευμα συμπληρώνοντας ότι τα φορολογικά προνόμια της ορθόδοξης εκκλησίας δεν καταργήθηκαν πλήρως.
Το Spiegel φιλοξενεί δηλώσεις του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος χαρακτηρίζει πρόβλημα το μη χωρισμό κράτους και εκκλησίας που οδηγεί στην ανάμειξη της εκκλησίας στην πολιτική. «Η κρίση της Ελλάδας είναι γι’ αυτό το λόγο, όπως πιστεύει ο Γρ. Ψαριανός, και κρίση της Εκκλησίας. Και αυτή δεν είναι, όπως λέει ο ίδιος, λιγότερο διεφθαρμένη από την υπόλοιπη κοινωνία».

Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να μην αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

Σε άλλο του δημοσίευμα το Spiegel παρατηρείότι «οι αυτοσχεδιασμοί στην Αθήνα δεν τελειώνουν κι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να σώσει τη χώρα, στην ανάγκη ακόμη και χωρίς σχέδιο». Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τα κίνητρα της διάσωσης: «Η κατάσταση γύρω από την ευρωζώνη και τους εν δυνάμει πρωταγωνιστές μιας μεγάλης καταστροφής, την Ισπανία και την Ιταλία, είναι τόσο άσχημη ώστε να μη θέλει κανείς να πάρει το ρίσκο ενός ‘Grexit’. Η υπόλοιπη Ευρώπη έχει φοβηθεί.

Η θεωρία του ντόμινο δεν συζητείται μόνο, αλλά είναι ένα επικρατές σενάριο. (…) Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί ό,τι γινόταν ως τώρα. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της έκθεσης της τρόικας. Ή μάλλον, η έκθεση θα είναι αυτή που πρέπει να είναι ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει ή δεν συμβαίνει στα ελληνικά υπουργεία».

http://www.agioritikovima.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *