Όταν η Αργεντινή χρεοκόπησε είχε τα spreads στις 2000 μ.β., εμείς σήμερα είμαστε στις 1840!!!

Η αγορά ομολόγων απεικονίζει περίτρανα την ζοφερή κατάσταση της ελληνικής οικονομία
Με βάση την τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων η Ελλάδα βρίσκεται οριακά πριν την χρεοκοπία
Με spreads στην 10ετία 1105 μονάδες βάσης στα ομόλογα λήξης 2014 spreads 1840 μονάδες βάσης και CDS στην 5ετία 1275 μονάδες βάσης η χώρα τυπικά έχει χρεοκοπήσει.Τι μέλλει γενέσθαι και…
ο ύποπτος ρόλος των αμερικανικών τραπεζών;
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι τα spreads της ….Αργεντινής είχαν φθάσει τις 2000 μονάδες πριν η χώρα και επισήμως προβεί σε haircut στο χρέος και σε στάση πληρωμών.
Η Ελλάδα θεωρείται αναξιόχρεη και μη ικανή να επανέλθει στις αγορές.
Η συμπεριφορά των CDS όπως και των spreads θα έχει μεγάλη σημασία προσεχώς.
Μπορεί η Ελλάδα να είναι εκτός αγορών αλλά τα spreads και CDS θα απεικονίζουν τις πραγματικές διαθέσεις των διεθνών επενδυτών.
Για το spread ακόμη και μια αποκλιμάκωση μάλλον θα είναι αιτία πώλησης παρά αγοράς.
Τεχνικό σημείο οι 1250 μονάδες και εν συνεχεία οι 1400 με 1500 μονάδες στην 10ετία.
Στα ομόλογα 2014 τα τεχνικά σημεία στο spread στις 2000 μονάδες και εν συνεχεία οι 2400 μονάδες βάσης.
Στο CDS επίσης οι 1450 με 1500 μονάδες στην 5ετία.
Αν τα spreads και τα CDS όντως βρεθούν σε αυτά τα επίπεδα αυτό θα σημάνει ότι οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν βέβαιη την αναδιάρθρωση χρέους μέσω επιμήκυνσης.
Ο ρόλος των διεθνών επενδυτών και ειδικά των αμερικανικών θεωρείται και είναι ύποπτος.
Πολύ νωρίτερα ξεκίνησαν και πουλούσαν ελληνικά ομόλογα ειδικά η Morgan Stanley αλλά και άλλες αμερικανικές τράπεζες.
Γεγονός είναι πάντως ότι οι αμερικανικές τράπεζες μάλλον φαίνεται ότι γνώριζαν κάποιες παραμέτρους όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους μέσω επιμήκυνσης και το αξιοποίησαν με μαζικές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα και αγορές CDS.
Οι ίδιοι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι που κερδοσκοπούν βάναυσα στην Ελλάδα και στα ομόλογα της εμφανίζονται και ως επενδυτικές τράπεζες που προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

http://kostasxan.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

6 Comments

 1. Ανώνυμος

  40% απο τα ομολογα βρισκονται σε ευρωπαϊκες τράπεζες και την ΕΚΤ συν τα 110δις. απο την ΕΚΤ σχεδόν το 60% απο τα 340 δις βρισκεται εκτος αγοράς. Δηλαδή αυτά τα ομόλογα δεν διαπραγματεύονται και περιμενουν να εξοφληθουν με τη λήξη. γίνεται ένα παιχνίδι ώστε και αλλοι ιδιώτες να αναγκαστούν να πουλήσουν στην δευτερογενή αγορά και να τα πάρει η ΕΚΤ και τράπεζες. Αυτό γίνεται με το να προσφέρει η ΕΚΤ λίγο παραπάνω απο την τιμή διαπραγμάτευσης στην δευτερογενή. Τα CDS δεν τα αγοράζει η ΕΚΤ αλλα ιδιώτες, ασφαλιστικά ταμεία και κάποιες τράπεζες. Δεν είναι όλα τα ομόλογα ασφαλισμένα. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να βγάλουν όσα περισσότερα ομόλογα εκτος κυκλοφορίας και αν χρειαστεί η Ελλάδα να πάρει χρήματα μέσω ΕΚΤ ή ταμείου στήριξης και να δώσει ομόλογα απευθείας τα οποία δεν θα διαπραγματεύονται στην δευτερογενή. Το ζήτημα είναι να αντιστρέψουμε το έλλειμα ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τόκους και κεφάλαιο. Επειδή το πρόβλημα στην ελλάδα είναι ο τεράστιος δημόσιος τομέας ως προς το χρέος και ο άθλιος ιδιωτικός, στα μεγάλα του συμφέροντα, ως προς την ανάπτυξη πρέπει να γίνουν πολλές, συντονισμένες και με μεγάλο κόστος ενέργειες. Εξοδος από το Ευρώ θα ήταν καταστροφική στη φάση που είναι η χώρα.

  Reply
 2. Ανώνυμος

  Για να προχωρησουμε σε haircut προυποθετει την υπαρξει ελληνων ηγετων. Η γνωμη μου ειναι μηδενικη εξυπηρετηση του χρεους και παμε με οτι εχουμε εμπρος. Μετα ενα νεο Γουδι θα ηταν πρεπον και ισως μια κρεμαλα στο συνταγμα

  Reply
 3. Ανώνυμος

  Ο τίτλος της ανάρτησης σημαίνει ένα πράγμα και μόνο.
  Ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για μεγαλύτερη ξεφτίλα. Τίποτα δεν έχει χαθεί, όλα παίζονται λοιπόν (οτιδήποτε και αν σημαίνει αυτό).

  Reply
 4. Ανώνυμος

  ΠΡΟΔΟΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΒΑΛΑΤΕ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΜΕ….
  ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΜΕ ΜΕ 2ΠΛΑΣΙΟ ΧΡΕΟΣ…….ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ;

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *