Stiglitz: Χώρες «ζόμπι» άφησε πίσω της η ευρωλιτότητα

Για να υποστηρίξει την θεωρία της περί αποτελεσματικότητας της λιτότητας, η Μέρκελ προτιμά απλά να αγνοεί την πραγματικότητα, λέει ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz. Σε
κατάσταση …κατάθλιψης Ελλάδα και Ισπανία. Πώς έχασε 6,5 τρισ. δολάρια η Ευρώπη.

Ως «απόλυτη καταστροφή» χαρακτηρίζει ο Joseph Stiglitz τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία στις ευρωπαϊκές χώρες, σχολιάζοντας πως η Μέρκελ και οι ομοϊδεάτες της αρνούνται να δουν την πραγματικότητα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο νομπελίστας οικονομολόγος, «Αν τα γεγονότα δεν ταιριάζουν με τη θεωρία, αλλάξτε τη θεωρία, λέει ένα παλιό ρητό. Πολύ συχνά όμως, είναι πιο εύκολο να κρατήσουμε τη θεωρία και να αλλάξουμε τα γεγονότα. Τουλάχιστον, αυτό φαίνεται να πιστεύουν η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες που τάσσονται υπέρ της λιτότητας, αφού συνεχίζουν να αρνούνται την πραγματικότητα παρά το ότι τα γεγονότα βρίσκονται ακριβώς μπροστά τους».
«Η λιτότητα έχει αποτύχει», τονίζει. «Οι υπέρμαχοί της όμως είναι πρόθυμοι να ισχυριστούν ότι πέτυχε, βασιζόμενοι στην πιο αδύναμη απόδειξη: ότι δηλαδή η οικονομία δεν καταρρέει πλέον, άρα η λιτότητα είναι αποτελεσματική! Με την ίδια λογική όμως θα μπορούσαμε να πούμε ότι το να πηδήξεις από έναν γκρεμό είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατέβεις το βουνό…
Κάθε πτώση κάποια στιγμή τελειώνει. Η επιτυχία όμως δεν θα πρέπει να μετριέται μόνο από το γεγονός ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ανάκαμψη, αλλά από το πόσο γρήγορα έρχεται αυτή η ανάκαμψη και πόσο εκτεταμένη είναι η ζημιά που προκάλεσε η ύφεση».
«Από αυτήν την άποψη», συνεχίζει ο Stiglitz, «η λιτότητα ήταν μια απόλυτη καταστροφή, κάτι που γίνεται όλο και πιο εμφανές καθώς οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχονται για μια ακόμα φορά αντιμέτωπες με στασιμότητα, εάν όχι με μια τριπλή ύφεση, με την ανεργία να παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ και το κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ σε πολλές χώρες να παραμένει χαμηλότερο των προ-κρίσεως επιπέδων. Μάλιστα, ακόμα και στις οικονομίες που εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις, όπως για παράδειγμα η γερμανική, η ανάπτυξη από το 2008 είναι τόσο αργή που, σε άλλες συνθήκες, θα χαρακτηρίζονταν ζοφερή».
Όπως επισημαίνει, οι πιο «ταλαιπωρημένες» χώρες βρίσκονται σε κατάσταση κατάθλιψης. Δεν υπάρχει άλλη λέξη που να περιγράφει τις οικονομίες της Ισπανίας ή της Ελλάδας, όπου σχεδόν ο ένας στους τέσσερις –και πάνω από το 50% των νέων- δεν μπορεί να βρει δουλειά. Το να πει κανείς ότι το «φάρμακο» είναι αποτελεσματικό διότι το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί κατά λίγες ποσοστιαίες μονάδες, ή διότι φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει μια ισχνή ανάπτυξη, είναι το ίδιο σαν να λέει ένας κουρέας του μεσαίωνα ότι η αφαίμαξη είναι αποτελεσματική διότι ο ασθενής δεν έχει πεθάνει… ακόμα!
Βασιζόμενος στην μέτρια ανάπτυξη της Ευρώπης από το 1980 και ύστερα, ο Stiglitz υπολογίζει η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σήμερα τουλάχιστον 15% χαμηλότερα από εκεί που θα βρίσκονταν εάν δεν είχε συμβεί η οικονομική κρίση του 2008, κάτι που υποδηλώνει απώλεια 1,6 τρισ. δολαρίων μόνο για φέτος, και μια συνολική απώλεια άνω των 6,5 τρισ. δολαρίων.
Το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι το χάσμα διευρύνεται αντί να κλείνει, που σημαίνει απλά ότι η μακροχρόνια ύφεση μειώνει την προοπτική ανάπτυξης της Ευρώπης.
Την ίδια ώρα, όμως, η Γερμανία συνεχίζει να πιέζει άλλες χώρες να ακολουθήσουν πολιτικές που αποδυναμώνουν τις οικονομίες, αλλά και τις δημοκρατίες τους. Όταν οι πολίτες ψηφίσουν επανειλημμένως για αλλαγή πολιτικής –κυρίως για θέματα που αφορούν τη διαβίωσή τους- αλλά τους λένε πως τα ζητήματα αυτά αποφασίζονται από άλλους ή ότι δεν έχουν επιλογή, τόσο η δημοκρατία όσο και η πίστη στο ευρωπαϊκό project, πλήττονται.
Πριν από τρία χρόνια, η Γαλλία ψήφισε για αλλαγή, αλλά το μόνο που δόθηκε στους ψηφοφόρους ήταν μια ακόμα δόση φιλοεπιχειρηματικής λιτότητας. Στην Ιταλία, ο Matteo Renzi πιέζεται να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Ευτυχώς, έχει τη λογική να αναγνωρίζει ότι η πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε εξευτελιστικές τιμές δεν έχει λογική.
Το πιο τραγικό της υπόθεσης, καταλήγει ο Stiglitz, είναι ότι όλα τα δεινά που υφίσταται η Ευρώπη, ήταν περιττά. (euro2day)

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *