Για να αυξήσει την διαπραγματευτική της ισχύ έναντι της ΕΕ και των Αμερικανών προσεγγίζει η Ελλάδα της κυβέρνησης Α.Τσίπρα τη Ρωσία, αναφέρει σε μακροσκελή ανάλυση το “Stratfor” το αποκαλούμενο και ως “σκιώδης” CIA,καθώς
ειναι γνωστή η στελέχωσή του από νυν και πρώην πράκτορες της “Τhe Company”.
Στις ΗΠΑ προσπαθούν να καταλάβουν τί μεσολάβησε τις τελευταίες ημέρες και μια ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μην είναι “δεδομένη” για τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον, όπως ήταν στο παρελθόν οι προηγούμενες και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα.
“Η γραμμή που ενώνει την Ελλάδα με τη Ρωσία, έτσι όπως αυτή εμφανίστηκε στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, επί της ουσίας έχει να κάνει με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τον ρωσικό παράγοντα με σκοπό να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση με τους Ευρωπαίους.”
“Οι συμβολισμοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλοί”, κατά το “Stratfor” “και έχουν να κάνουν με τις εξαγγελίες κατά της λιτότητας και με τις κινήσεις που ενοχλούν τη Γερμανία και χαροποιούν τους Ρώσους. Το γεγονός ότι την πρώτη ημέρα του ως πρωθυπουργός ο Τσίπρας πήγε στην Καισαριανή να καταθέσει στεφάνι για τους ήρωες που εκτελέστηκαν από τους Ναζί και στη συνέχεια δέχθηκε τον Ρώσο πρόξενο, δεν είναι τυχαία. Ούτε είναι τυχαίο ότι ο Πάνος Καμμένος που έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τη Ρωσία τοποθετήθηκε στο υπουργείο Άμυνας.
Γενικώς, αναπτύσσεται στην Ελλάδα μέσω του ΣΥΡΙΖΑ μια ρητορική που έχει αντιγερμανικά στοιχεία και βρίσκει απάντηση από την άλλη πλευρά,μέσω των δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου, με αρκετά ανθελληνικά στοιχεία. Την ίδια στιγμή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξαναφέρνουν στην επιφάνεια τις μνήμες από τη ναζιστική κατοχή και επικρίνουν τη σημερινή γερμανική επικυριαρχία στην ΕΕ.”
Στη συνέχεια το “παρακλάδι” της CIA αναφέρεται σε αυτό που “καίει” τις ΗΠΑ πραγματικά (ουδέποτε ανησύχησαν οι Αμερικανοί για τους Γερμανούς, τους θεωρούν πολύ εύκολα του “χεριού” τους, καθώς είναι μια χώρα που δεν αποτελεί στρατιωτικό φόβητρο και έχι πλήρη εξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας και πρώτων υλών) και είναι η προσέγγιση της Ρωσίας από την Αθήνα.
«Το δεύτερο στοιχείο της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι να «φλερτάρει» τη Ρωσία. Η Αθήνα και η Μόσχα έχουν ισχυρούς δεσμούς, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών, καθώς τα δυο κράτη μοιράζονται την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη. Η Ελλάδα, όπως και πολλές βαλκανικές χώρες, έχουν ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία λόγω της στήριξης της Μόσχας ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 19ο αιώνα.
Η Ελλάδα και η Ρωσία εξακολουθούν να έχουν παρόμοιες απόψεις και σε πολλά πολιτικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της στήριξης που έδωσε η Μόσχα στην Αθήνα στο Κυπριακό και την στήριξη που έδωσε η Αθήνα στην Μόσχα για το Κόσοβο. Επιπλέον, πάνω από 1 εκατ. Ρώσοι τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο», σημειώνει η ανάλυση του “Stratfor”.
Στο “Stratfor” φαίνεται να καταλαβαίνουν για πρώτη φορά το πόσο μεγάλο εμπόδιο αποτελεί για τις ΗΠΑ και τους σχεδιασμούς τους η Ορθόδοξη Πίστη, καθώς αντιλαμβάνονται ότι στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει σαφή τάση υπέρ της Ρωσίας και μια βαθιά ριζωμένη αντιπάθεια για την Δύση και την υπερατλαντική υπερδύναμη.
“Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα έχει στρατηγικό συμφέρον να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και λόγω του φυσικού αερίου. Σε περίπτωση ενός Grexit, άρα και την μετακύλιση στη δραχμή, αυτό θα σήμαινε πως θα ήταν πιο ακριβές οι εισαγωγές ενέργειας, καθιστώντας αναγκαίες τις φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Επιπροσθέτως, η Ελλάδα έχει επίσης άμεση ανάγκη για στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Τον Φεβρουάριο του 2014 η Αθήνα και η Gazprom συμφώνησαν σε μείωση 15% στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα. Όμως, το ελληνικό αίτημα κατέπεσε πέρυσι λόγω της σοβαρής οικονομικής κατάστασης της χώρας. Τώρα, η κρατική ΔΕΠΑ ζητά από την Gazprom να αναθεωρήσει τη συμφωνία “take-or-pay” προκειμένου να αποφευχθεί πρόστιμο περίπου 100 εκατ. ευρώ για φυσικό αέριο που δεν καταναλώθηκε. Τις ερχόμενες εβδομάδες, η Αθήνα και η Gazprom θα διαπραγματευτούν τρόπους επίλυσης αυτού του προβλήματος”.
“Ένας επιπρόσθετος λόγος καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μετρητά για να καλύψει τις ανάγκες της. Σε αυτή την περίπτωση, ένα δάνειο από τη Ρωσία σίγουρα θα ήταν καλοδεχούμενο. Στις 29 Ιανουαρίου ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov δήλωσε πως η Ρωσία θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χορηγήσει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, εάν η Αθήνα το ζητήσει. Όμως η Ρωσία αντιμετωπίζει τα δικά της οικονομικά προβλήματα, περιορίζοντας την όποια βοήθεια.”
“Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει φέρει την Ελλάδα σε άβολη θέση, διότι η Αθήνα πιέζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει κυρώσεις κατά της Μόσχας. Κατά την πρώτη εβδομάδα του στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η Αθήνα δεν θα ακολουθεί αυτόματα την επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κυρώσεις.
Στις 27 Ιανουαρίου η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε ότι επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ, που καταδίκαζε τη Ρωσία για τη βία στην ανατολική Ουκρανία, εκδόθηκε χωρίς την συγκατάθεση της Ελλάδας. Στη συνέχεια, στις 29 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, η Αθήνα προσωρινά καθυστέρησε μια συμφωνία για την επέκταση της λίστας του «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, υπήρξε τελικά ομοφωνία και η Ελλάδα στήριξε την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η Αθήνα δεν είναι παίκτης-κλειδί σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση της ευρωπαϊκής απάντησης στα γεγονότα στην Ουκρανία. Επιπλέον,υπάρχουν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Αυστρίας, που θέλουν η Ευρωπαϊκή ένωση να κινηθεί με άκρα προσοχή σε ό τι αφορά τις κυρώσεις. Η Αθήνα από μόνη της δεν έχει αρκετό πολιτικό βάρος για να εκτροχιάσει μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι όποιες κινήσεις για να σταματήσουν ή να μετριάσουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας θα πρέπει να ηγηθούν από μεγαλύτερες χώρες.
Η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα. Η απειλή του βέτο θα πρέπει να θεωρηθεί διαπραγματευτικό «χαρτί» σε μια περίοδο που η Αθήνα θέλει ελάφρυνση του χρέους της από τους δανειστές. Ωστόσο, η “επαναστατική” κυβέρνηση της Αθήνας είναι μια ακόμα πηγή τριβής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο που αγωνίζεται να παραμείνει ενωμένη σε μια μακριά λίστα θεμάτων με κυριότερο όλων το χρέος.”
Mε το “Stratfor” φαίνεται να συμφωνούν και οι FT, oι οποίοι σήμερα δημοσιεύουν: «Με το Grexit η Ελλάδα θα έμενε εκτός της ευρωζώνης αλλά εντός της Ε.Ε. Θα μπορεί η Ε.Ε. να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ελλάδας στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας; Ποιός λογικός πολιτικός θα ήθελε να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα, για λίγα δισεκατομμύρια ευρώ; Και τι θα σήμαινε το Grexit για την Ελλάδα;» αναφέρει ο αρθρογράφος, εννοώντας ότι η Ελλάδα θα “σπρώχνονταν” οριστικά στην ρωσική αγκαλιά εκεί που επιθυμεί άλλωστε και ο ελληνικός λαός.
Βέβαια, η ανάλυση του “παρακλαδιού” της CIA παραβλέπει κάτι πολύ σημαντικό. Ότι η οικονομική κατοχή επεβλήθη στη χώρα επί της ουσίας για να καταργήσει την οποιαδήποτε εξωτερική ανεξάρτητη πολιτική της Ελλάδας, που τόσο είχε προβληματίσει την Δύση επί κυβερνήσεως Κ.Καραμανλή του νεότερου.
Το συμπέρασμα όμως παραμένει το ίδιο. Ουδείς σε υπολογίζει εάν δεν έχεις πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και δεν βάζεις πάνω απ’ολα το δικό σου γεωπολιτικό και εθνικό συμφέρον.
Use Facebook to Comment on this Post