Η πραγματικότητα πίσω από το «success story»

Κατά την διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών οικονομικής κρίσης, πολλοί έλληνες φαίνεται να έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ. Ωστόσο….

η ομιλία του υπουργού υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σε εκδήλωση του Imperial College στο Λονδίνο με τίτλο «Αντιστρέφοντας την παλίρροια, Η ελληνική εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση» ήταν για πολλούς πέρα από τα όρια της λογικής.

Αυτή η «γιορτή» βασίζεται στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει την οικονομία της ως ένα success story -άλλωστε φέτος η Ελλάδα έχει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Γεωργιάδης (μετά το περιστατικό στο Λονδίνο) εμφανίστηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό καταγγέλλοντας ότι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι αριστεροί φοιτητές τον διέκοπταν συνέχεια με φωνές και αποδοκιμασίες κατά την διάρκεια του συνεδρίου. Ωστόσο ο υπουργός υγείας απευθυνόταν από βήματος μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έκδοση της έκθεσης σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις της λιτότητας για την υγεία των «απλών ανθρώπων» που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό για την υγεία, Lacnet. Αυτό το δημοσίευμα ώθησε περίπου 140 φοιτητές και άλλους Έλληνες που ζουν στο Λονδίνο να προσέλθουν στο συνέδριο και να προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν την παρωδία του «success story».

Η έκθεση στο Lancet λέει μια πολύ διαφορετική ιστορία, μια ιστορία που πολλοί έλληνες φοβούνται ότι δεν θα ακουστεί πουθενά. Ο Άδωνις Γεωργιάδης προΐσταται μιας δημόσιας υπηρεσίας υγείας με τις λιγότερες δαπάνες από οποιαδήποτε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι εκτεταμένες και σοβαρές:

Καταγράφηκε σημαντική αύξηση των περιπτώσεων μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του HIV, ενώ άλλες ασθένειες όπως η ελονοσία και η φυματίωση που είχαν εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες επανεμφανίστηκαν.
Εξαιτίας της ταχείας αύξησης της ανεργίας πάνω από 800.000 δεν έχουν καμία κάλυψη υγείας.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, δεν λαμβάνουν καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επειδή δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό κόστος, ή επειδή πρέπει να ταξιδέψουν μακριά για να την λάβουν και δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο.
Η οργάνωση «Γιατροί του κόσμου» χρειάστηκε να αυξήσει τις δραστηριότητές της προκειμένου να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση για υγειονομική περίθαλψη και φάρμακα.
Έχουν αποφασιστεί υποχρεωτικά τέλη για την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και για τον προγραμματισμό ραντεβού ή την συνταγογράφηση φαρμάκων
Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ανεπάρκειες και ελλείψεις σε φάρμακα ενώ οι πολίτες αναγκάζονται να προμηθεύονται ή να πληρώνουν για βασικές προμήθειες, όπως χαρτί υγείας, καθετήρες και σύριγγες.
Η αύξηση κατά 21% των θανάτων βρεφών μεταξύ του 2008 και του 2011 αποδίδεται στην μειωμένη πρόσβαση των εγκύων γυναικών στις προγεννητικές υπηρεσίες υγείας.
Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας σημειώνουν 120% αύξηση ζήτησης τα τελευταία 3 χρόνια αλλά η χρηματοδότησή τους μειώθηκε κατά 20% μεταξύ 2010 και 2011 και ακόμα 55% μέσα στο 2012.
Οι Έλληνες έχουν 2 έως 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημαντική καταθλίψη.
Οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 45% μεταξύ του 2007 και του 2011

Το κοινωνικό κόστος του «πιο ριζοσπαστικού προγράμματος περικοπής των δομών πρόνοιας των τελευταίων ετών» βαραίνει κυρίως του «απλούς πολίτες» και σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας χαίρει μιας «αξιοσημείωτης αποδοκιμασίας» από τους έλληνες πολιτικούς αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς:

«Πράγματι, η κυρίαρχη αντίδραση (του υπουργείου) ήταν η άρνηση ότι υπάρχουν οποιεσδήποτε σοβαρές δυσκολίες. Αυτή η άρνηση πληροί τα ιατρικά κριτήρια της ψυχιατρικής άρνησης αφού προσπαθεί επιπλέον να δυσφημήσει και την επιστημονική έρευνα» γράφουν οι συντάκτες της έρευνας.

Αυτοί που παρενέβησαν στην ομιλία του υπουργού ήταν αποφασισμένοι να μην τον αφήσουν να παρουσιάσει την γυαλιστερή εκδοχή του: «Ο Γεωργιάδης είναι εκπρόσωπος ενός κράτους που όχι μόνο επιβάλει πολιτικές που σκοτώνουν αλλά επιπλέον αρνείται να αναγνωρίσει οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτές οι πολιτικές σκοτώνουν», λέει η Ζωή Μαυρουδή, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ RUINS σχετικά με την ποινικοποίηση των οροθετικών στην Ελλάδα.

Η Μαυρουδή διαβάζει μια δήλωση που υπογράφεται από 270 ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα κατηγορώντας τον Γεωργιάδη και την κυβέρνηση που ανήκει ότι «σπρώχνει τον λαό στην απόγνωση, φροντίζοντας να μην μπορεί να βγει ποτέ από την κρίση».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι μεταξύ άλλων ο υπουργός που επανέφερε την υγειονομική διάταξη 39Α, η οποία προβλέπει τον αναγκαστικό έλεγχο για λοιμώδη νοσήματα υπό αστυνομική επιτήρηση με στόχο τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, τις ιερόδουλες, τα θύματα του trafficking, τους οροθετικούς και τους μετανάστες.

Η διάταξη αυτή που καταδικάστηκε από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς υγείας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιστημόνων χρησιμοποιήθηκε από μια επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας τα θύματα της οποίας αφού εξετάστηκαν με τη βία παρέλασαν στα ΜΜΕ ως «οροθετικές ιερόδουλες». Αυτή την ιστορία που ακολουθεί το ντοκιμαντέρ RUINS.

Αυτό που έχει ονομαστεί «κυνήγι μαγισσών» πιστεύεται ότι ήταν στην πραγματικότητα μια κίνηση αντιπερισπασμού προκειμένου να αποσπαστεί η προσοχή από μια έκθεση σύμφωνα με την οποία υπήρξε μεγάλη αύξηση των μολύνσεων από τον ιό HIV εξαιτίας της περικοπές στο πρόγραμμα ανταλλαγής βελόνων.

«Η ιδέα ότι η Ελλάδα κινείται προς επίλυση των οικονομικών της προβλημάτων και προς την εκ νέου είσοδό της στις χρηματοπιστωτικές αγορές αποτελεί πλάνη και φαντασίωση, αλλά ακόμη και αν αυτό ήταν δυνατό η το κόστος που καλούνται να καταβάλλουν οι Έλληνες είναι ανυπολόγιστο και μπορεί να αποφευχθεί» λέει η Ζωή Μαυρουδή. «Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι με ανθρώπους όπως ο Γεωργιάδης στην εξουσία καμία προσπάθεια για να αποτραπεί η περαιτέρω ζημιά δεν μπορεί να γίνει.

»Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να διοριστεί κάποιος σαν τον Άδωνι σε μια τόσο σημαντική θέση, παρά την παντελή έλλειψη πείρας στον τομέα της υγείας προκειμένου να εφαρμοστούν πολιτικές που είναι αναμφισβήτητα επιβλαβής. Όσο θα διαρκεί η θητεία του θα αρρωσταίνουμε περισσότερο».

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει το δικό της success story η δήλωση που διάβασε η Ζωή Μαυρουδή τελείωνε ως εξής:

«Για τον Άδωνι Γεωργιάδη και την ελληνική κυβέρνηση η τραγωδία στη δημόσια υγεία είναι απλά μέρος του περιβόητου Success story που βασίζεται στην επιβολή νεοφιλελέφθερων οικονομικών πολιτικών στην κοινωνία. Οι πολιτικές τους σκοτώνουν και ο κ. Γεωργιάδης βρίσκεται εδώ (στο Λονδίνο) για να προωθήσει τα δεινά του λαού μας».

Άρθρο της huffingtonpost.co.uk, αναδημοσίευση από thepressproject

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *