Tρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών με φορτηγό και μαχαίρια στο Λονδίνο – 7 νεκροί και 48 τραυματίες

Ενα λευκό φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς στην Γέφυρα του Λονδίνου και κτύπησε τουλάχιστον 15 έως 20 ανθρώπους.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές τουλάχιστον επτά άνθρωποι κείτονται στο έδαφος στην Γέφυρα «χωρίς να κινούνται», ενώ εν συνεχεία κάποιοι ή κάποιος κατέβηκαν από το φορτηγάκι και τους μαχαίρωναν φωνάζοντας “Αλλάχ Ακμπάρ”!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι – αν και βρετανικά μέσα μιλούσαν νωρίτερα για επτά θύματα – ενώ τουλάχιστον άλλοι 48 έχουν μεταφερθεί τραυματισμένοι σε έξι νοσοκομεία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι νεκροί είναι και οι τρεις τρομοκράτες. Όπως δήλωσε ο υποδιευθυντής της μητροπολιτικής αστυνομίας οι πρώτοι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο της επίθεσης οχτώ λεπτά μετά την πρώτη ενημέρωση που έλαβαν οι αρχές προσθέτοντας ότι η εκτίμησή του είναι ότι όλοι οι δράστες της επίθεσης έχουν σκοτωθεί.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται ένας τροχονόμος, που είχε βρεθεί στη Γέφυρα του Λονδίνου μετά την ενημέρωση για την επίθεση με το βαν. Τα τραύματα του είναι σοβαρά αλλά δεν απειλούν τη ζωή του όπως διευκρίνισε ο υποδιοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

Αρχικά η Μητροπολιτική Αστυνομία είχε συνδέσει στο μπαράζ και περιστατικό στο Βόξχολ. Τελικά διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για συμβάν του κοινού ποινικού δικαίου -μαχαίρωμα – και ένας ύποπτος φέρεται να βρίσκεται στα χέρια των αστυνομικών.

Η τρομοκρατική επίθεση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το βράδυ (ώρα Βρετανίας) με ένα λευκό βαν να πέφτει πάνω σε πεζούς με ταχύτητα περίπου 80χλμ./ώρα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι τρεις επιβαίνοντες στο βαν βγήκαν από το όχημα και άρχισαν να επιτίθενται με μαχαίρια κατά ανυποψίαστων πολιτών. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι οι τρομοκράτες φώναζαν «αυτό είναι για τον Αλλάχ».

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι είδε τρεις ανθρώπους με τραύματα κατά τα φαινόμενα από μαχαίρι στη Γέφυρα του Λονδίνου. Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν κομμένους τους λαιμούς.

Η Χόλι Τζόουνς, ρεπόρτερ του BBC που βρισκόταν στη γέφυρα του Λονδίνου την ώρα του περιστατικού, δήλωσε ότι το λευκό βαν οδηγούσε ένας άνδρας και το αυτοκίνητο είχε ταχύτητα 50 μιλίων όταν έπεσε πάνω στους πεζούς.

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, αρχικά τουλάχιστον πέντε δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες, αφού το αυτοκίνητο “καβάλησε” το πεζοδρόμιο και τους χτύπησε.

Σύμφωνα με τη Τζόουνς, το αυτοκίνητο κινούνταν με κατεύθυνση από το κέντρο του Λονδίνου προς την ανατολική πλευρά της πόλης. Δήλωσε επίσης ότι είδε αστυνομικούς να συλλαμβάνουν έναν άνδρα, ο οποίος δεν φορούσε πουκάμισο την ώρα που του περνούσαν χειροπέδες.

Στο σημείο έχει σπεύσει η αστυνομία και η γέφυρα του Λονδίνου έχει αποκλειστεί. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο CNN ότι είδε ένα αυτοκίνητο να αναπτύσσει ταχύτητα και να κτυπά πεζούς, ενώ έναν από αυτούς μάλιστα τον πέταξε πολλά μέτρα ψηλά στον αέρα!

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες πως σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν μαχαιρωθεί και μάλιστα στο λαιμό! Η Telegraph μετέδωσε ότι την ώρα που το βαν έπεφτε πάνω στον κόσμο, τρεις άνδρες, μαχαίρωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Ένοπλοι Βρετανοί αστυνομικοί έσπευσαν συνολικά σε τρία περιστατικά, στη Γέφυρα του Λονδίνου και στην Αγορά Μπόροου.

Η βρετανική αστυνομία ανέφερε ότι αναπτύξει δυνάμεις στη Γέφυρα του Λονδίνου και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.

Περίπου στις 22:30 ώρα Λονδίνου (00:30 Ελλάδας) και ενώ στην περιοχή της Γέφυρας του Λονδίνου βρίσκονταν εκατοντάδες άνθρωποι, ένα αυτοκίνητο, ανέπτυξε ταχύτητα, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και παρέσυρε πεζούς, ενώ σύμφωνα με την Telegraph, την ίδια ώρα, τρεις άνδρες μαχαίρωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους!

Η αστυνομία επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν δυο επεισόδια, ένα στη γέφυρα του Λονδίνου κι ένα στο Μπόροου Μάρκετ, πολύ κοντά στη Γέφυρα.

Τη στιγμή της επίθεσης περιέγραψε οδηγός ταξί που ήταν παρών:

«Ένα βανάκι έπεσε πάνω σε πεζούς στη γέφυρα του Λονδίνου. Μετά είδα τρεις ανθρώπους να βγαίνουν από αυτό κρατώντας μεγάλα μαχαίρια και να τρέχουν στην οδό Μπόροου και να μαχαιρώνουν τυχαία όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Είδα ένα κορίτσι να δέχεται μια μαχαιριά στο στήθος».

Όπως είπε προσπάθησε να χτυπήσει με το όχημά του τον δράστη αλλά αυτός του ξέφυγε. «Ήταν ένα ζώο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο και οι τρεις δράστες ήταν μελαχρινοί με μαύρα κατσαρά μαλλιά και φώναζαν “Αλλάχ Ακμπάρ”.

«Τρέξε, κρύψου, πέστο»: Με αυτή την οδηγία συμβουλεύει τους πολίτες στο Λονδίνο η Μητροπολιτική Αστυνομία. Το μήνυμα που ανέβηκε στο twitter είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη βρετανική πρωτεύουσα με το ντόμινο του τρόμου να εκδηλώνεται λίγες μόλις ημέρες μετά το μακελειό στο Μάντσεστερ.

Οι μαρτυρίες των πολιτών που ήταν στο σημείο είναι χαρακτηριστικές:

Η Lara Ostta, έπινε το ποτό της μαζί με μία φίλη της σε παμπ στη Γέφυρα του Λονδίνου. Όπως λέει στον Guardian,  ξαφνικά είδε τους θαμώνες να σηκώνονται και να τρέχουν πανικόβλητοι γιατί όπως της είπαν «είδαν ανθρώπους να μαχαιρώνουν άλλους ανθρώπους».

Ο Stephen Tull, ο οποίος είναι άστεγος, βρισκόταν κάτω από τη Γέφυρα τη στιγμή της επίθεσης όταν άκουσε ένα χτύπημα. Ο ίδιος λέει ότι έτρεξε στη Γέφυρα για να βοηθήσει και είδε έναν άνθρωπο που πήδηξε έξω από το φορτηγό και άρχισε να επιτίθεται με μαχαίρι σε όποιον έβρισκε μπροστά του κόβοντας τους λαιμούς τους!

Να σημειωθεί ότι οι έρευνες της αστυνομίας είναι σε εξέλιξη και πως η αστυνομία αναζητάει τρια άτομα.

pronews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *