Tην πρώτη ιδιωτική αποστολή δορυφόρου στον Άρη σχεδιάζουν η Virgin Orbit και η Πολωνία

Tην πρώτη ιδιωτική αποστολή δορυφόρου στον Άρη σχεδιάζουν η Virgin Orbit και η Πολωνία

virginorbit.com

Επιστήμονες και μηχανικοί από πολωνικά πανεπιστήμια συνεργάζονται με την εταιρεία SatRevolution (εδρεύει επίσης στον Πολωνία) και τη Virgin Orbit του σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον στο πλαίσιο μιας νέας κοινοπραξίας για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση της πρώτης ιδιωτικής αποστολής μικρού δορυφόρου στον Άρη.

Η δημιουργία της κοινοπραξίας υπογράφτηκε σε επίσημη τελετή κατά τη συνδιάσκεψη Impact Mobility '19 rEvolution στο Κατόβιτσε της Πολωνίας. Τα μέλη της κοινοπραξίας θα αναπτύξουν από κοινού την πρώτη από μια σειρά μέχρι και τριών αποστολών στον Άρη, με την πρώτη εκτόξευση να αναμένεται μέσα σε διάστημα τριών ετών από σήμερα.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Virgin Orbit, οι «δίδυμοι» δορυφόροι MarCO της NASA (Jet Propulsion Laboratory) απέδειξαν το 2018 πως μικρότερα και πιο οικονομικά διαστημόπλοια μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη. Προκαταρκτικές έρευνες που έχουν γίνει από την κοινοπραξία δείχνουν πως μικρά διαστημόπλοια, 50 κιλών ή και λιγότερο, μπορούν να αναλάβουν ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών αποστολών- όπως η λήψη φωτογραφιών του Άρη και του ενός εκ των φεγγαριών του, του Φόβου, η ανάλυση της ατμόσφαιράς του ή ακόμα και η αναζήτηση υπόγειων κοιτασμάτων νερού.

Η Πολωνή υπουργός Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας, Τζαντβίγκα Εμίλεβιτς, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της κυβέρνησης της χώρας της για την εξερεύνηση του διαστήματος, δηλώνοντας πως «είναι ταιριαστό για το έθνος του Κοπέρνικου να παίξει έναν σημαντικό ρόλο ως προς την κατανόηση του ηλιακού συστήματος από την ανθρωπότητα. Με αυτόν τον σκοπό το 2014 δημιουργήσαμε την Πολωνική Διαστημική Υπηρεσία (POLSA), που ανέλαβε την ειδική αποστολή της στήριξης της αναπτυσσόμενης πολωνικής διαστημικής βιομηχανίας, συνδυάζοντας τους κόσμους της επιχειρηματικότητας και της επιστήμης. Αλλά το μέλλον φαίνεται ακόμα πιο φωτεινό. Έχοντας αποδείξει πως η πολωνική επιστήμη και μηχανολογία μπορούν να υλοποιήσουν επιτυχείς αποστολές σε τροχιά γύρω από τη Γη, κοιτάμε τώρα παραπέρα στους ουρανούς- όπως έκανε κάποτε και ο Κοπέρνικος».

Στον πυρήνα της κοινοπραξίας βρίσκονται πολλά από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Πολωνίας. Όσον αφορά στη SatRevolution, θα αναλάβει τον σχεδιασμό και την κατασκευή του δορυφόρου, παρέχοντας τα βασικά του υποσυστήματα. Σημειώνεται πως τον Απρίλιο του 2019 η SatRevolution έστειλε σκάφος σε τροχιά- τον Światowid, τον πρώτο «νανοδορυφόρο» της Πολωνίας για εμπορικούς σκοπούς.

Η αποστολή προορίζεται να εκτοξευτεί με πύραυλο LauncherOne της Virgin Orbit, ο οποίος εκτοξεύεται από ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος Boeing 747-400.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *