Tρόικα – «Ναι» στην 4η δόση του δανείου – Αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ

Το «πράσινο φως» για την τέταρτη δόση των 15 δισ ευρώ προς την Ελλάδα έδωσαν οι επιθεωρητές ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ την Παρασκευή, συνοδεύοντάς το όμως με αυστηρές συστάσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες η Αθήνα έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο του μνημονίου.
Ακόμη ζήτησαν περισσότερα έσοδα από τις…..
αποκρατικοποιήσεις: «H Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015» είπε ο Σ.Ντερούζ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας αναγνώρισαν ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει δραστικές περικοπές δαπανών στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο, τόνισαν ότι πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια.

«Το πρόγραμμα είναι εντός των στόχων, αλλά δεν θα παραμείνει εντός των στόχων, χωρίς μια σημαντική, εκτεταμένη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Π.Τόμσεν, όπως αναφέρει το Reuters.

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΕΕ Σερβάζ Ντερούζ, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015.

«Η κυβέρνηση είναι πολύ αισιόδοξη ότι αυτό το πόσο των 15 δισ ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια και τα 35 δισ μετά είναι εφικτό» είπε ο κ. Ντερούζ και πρόσθεσε:

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα» Για να βοηθήσουμε στην μείωση του δημοσίου χρέους και να στηρίξουμε μεγαλύτερες επενδύσεις και ανάπτυξη, είναι σημαντικό να ενισχύσει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί για να διαπιστώσει αν η χώρα τηρεί τους όρους του μνημονίου. Η τελευταία επιθεώρηση αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Στελέχη της ΕΕ-ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά συμφωνούν στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, που αναμένεται να εκτοξευθούν την περίοδο 2014-15.

Οι δύο πλευρές εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές, όπως η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων και η παροχή δανείων προς την Ελλάδα για την εξαγορά μέρους του χρέους της.

Η τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Η χώρα έχει ήδη λάβει 38 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης.

Το ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ

Στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ αναμένεται στο -3% για το σύνολο του έτους με τον πληθωρισμό να περιορίζεται σε 2,5% σε ετήσια βάση.

Για το έλλειμμα τονίζεται ότι στόχος παραμένει η μείωσή του κάτω από 3% έως το 2014 με στόχο το 7,4% για το 2011.

Για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις σημειώνεται ότι η επόμενη φάση περιλαμβάνει το Ασφαλιστικό με τις αναλογιστικές μελέτες, αλλά και το θέμα των επικουρικών ταμείων.

Για την Υγεία επισημαίνεται ότι υλοποιούνται οι περισσότερες δράσεις, προχωρά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ τον Απρίλιο αναμένεται ο διαγωνισμός για το ενιαίο σύστημα.

Για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις τονίζεται ιδιαίτερα η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αναφέρεται ότι παραμένει σταθερό με βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της ρευστότητας.

Τέλος, στις διαρθρωτικές αλλαγές τονίζεται η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας, η παρακολούθηση εφαρμογής του νέου νόμου, αλλά και η θέσπιση αλλαγών, όπου κριθεί απαραίτητο.

Επίσης, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η δημιουργία Ενιαίας Αρχής Προμηθειών, η επιτάχυνση της υλοποίησης δημόσιων έργων και επενδύσεων και απορρόφηση ΕΣΠΑ, η ολοκλήρωση της προετοιμασίας για τα one-stop shops και τη λειτουργία του ΓΕΜΗ και οι ρυθμίσεις για την διευκόλυνση των εξαγωγών.

http://bankwars.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

19 Comments

 1. Ανώνυμος

  ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ,ΑΛΛΑ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΗΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ,ΠΡΕΠΕΙ ΟΤΑΝ ΕΛΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΤΡΑΤΟΣ ΟΧΙ ΣΑΝ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ…

  Reply
 2. Ανώνυμος

  ΕΙΔΑΤΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΣΑΝ ΤΑ ΚΑΡΟΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΩΝ ΓΑΪΔΑΡΩΝ!
  ΕΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΑΠΟΣΤΕΙΛΩΜΕ ΣΤΟ ΑΓΥΡΙΣΤΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.
  ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΕΙΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!
  ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑΣΩΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!

  Reply
 3. Ανώνυμος

  ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ!
  ΕΔΩ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ!
  ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΠΟΔΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ!
  ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!
  ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ!
  ΤΕΡΜΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ!
  ΤΕΡΜΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ!
  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!
  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!
  ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

  Reply
 4. Ανώνυμος

  ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ,ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑΤΑ,ΠΑΡΑ ΝΑ ΓΑΜΑΝΕ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΛΑΟ ΕΤΣΙ ΣΤΕΓΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΠΙΡ-ΠΑΡΑ

  Reply
 5. Ανώνυμος

  ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΑΝΕΣΤΑΤΟ ΠΙΑ ΟΤΙ Ο ΤΖΕΦΡΥ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟΙ.

  Reply
 6. Ανώνυμος

  Το ΔΝΤ παραδέχτηκε σήμερα ό,τι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται και που έχει φτάσει στα όρια τον Ελληνικό λαό απέτυχε!
  Μας έβαλε και χέρι, πρότεινε να πουληθούν τα πάντα να πεθάνουμε από την πείνα και η κυβένηση του ΓΕΛΟΙΟΥ του Τζέφρυ δεν έβγαλε τσιμουδιά!
  Τι άλλο περιμένουμε για να καταλάβουμε ό,τι είναι μια απολύτως προδοτική κυβέρνηση;

  Reply
 7. Ανώνυμος

  ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΛΑΟΣ.

  Reply
 8. Ανώνυμος

  Άντε και στα δικά μας. Η Αίγυπτος έδιωξε την χολέρα, εμείς γιατί αργούμε να διώξουμε την πράσινη χολέρα και την γαλάζια σύφιλη? Στα τσακίδια μαζί με το ΔοΝηΤή τους…

  Reply
 9. Ανώνυμος

  ΑΦΟΥ ΤΙΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΗΣ ΔΕΚΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.ΠΧ ΜΙΓΚ,ΟΤΕ,ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ,ΚΤΛ ΜΕΤΑ ΜΠΟΥΜ ΚΑΤΩ Η ΜΕΤΟΧΗ 75 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΚΑΙ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ,ΜΑ ΤΟΣΟ ΒΛΑΚΕΣ ..ΝΑΙ ΤΟΣΟ ΒΛΑΚΕΣ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΜΙΖΑ ΤΟΥΣ

  Reply
 10. Ανώνυμος

  ΤΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝΕ ΤΑ ΛΕΥΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΡΑ,,,Α ΤΟΤΕ ΩΜΟΣ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝΕ ΟΙ ΥΠΑΛΛ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΗΤΙΚΟΙ,ΚΙΑ ΤΟΧΑΝΕ ΚΛΕΙΣΤΑ,,ΑΣ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΤΙΜΟΡΕΙΤΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΧΑΧΑΧΑΑΧΧΧ ΘΕΙΑ ΤΙΜΟΡΙΑ,

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *