Tι λέτε ρε λαμόγια τραπεζίτες!Aνασχεδιασμό χρέους ή νέο δάνειο προτείνει η Goldman Sachs

Η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας έχει εισέλθει σε μια από τις πιο ευαίσθητες πολιτικά φάσεις της, προσελκύοντας το ενδιαφέρον, τόσο των επενδυτών, όσο και των αξιωματούχων, που εμπλέκονται στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας, αναφέρει η Goldman Sachs, που πιστεύει πως υπάρχουν… δυο εναλλακτικές λύσεις, που είναι πιο βιώσιμες από άλλες.

Η μια είναι ένας μερικός ανασχεδιασμός του υφιστάμενου χρέους, με στόχο την επέκταση της ωρίμανσης, όσο το….
δυνατόν μεγαλύτερου μέρους, των ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012-2015. Μια τέτοια λύση δεν λύνει το θέμα της βιωσιμότητας, αλλά δίνει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να βάλει τη δημοσιονομική της θέση σε διατηρήσιμη τροχιά.

Σε έναν τέτοιο επανασχεδιασμό εμπλέκονται κυρίως οι τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά και της Ελλάδας, όπου και είναι τοποθετημένο το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων. Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα αντιμετωπίσουν μια τέτοια κίνηση ως «ανταλλαγή ομολόγων υπό πίεση» και θα θέσουν αξιολόγηση «χρεοκοπίας», όπως έκανε χθες η S&P.

Η δεύτερη εναλλακτική είναι ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα, πιθανόν μέσω του EFSF και όχι από μεμονωμένες χώρες. Από τη στιγμή που η πολιτική στήριξη σε μια τέτοια πολιτική θα είναι δύσκολη, ιδίως με ομόφωνη απόφαση, ενδέχεται να τεθούν νέοι όροι.

Σε σχέση με ένα πιθανό «κούρεμα» των ομολόγων, εκτιμά ότι αν και θα «ξεκαθάριζε το τοπίο», είναι μια στρατηγική που ενέχει σημαντικό ρίσκο, τη στιγμή που υπάρχει τόση αβεβαιότητα για την οικονομική ανάκαμψη και οι τράπεζες προσπαθούν να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Η ιδέα της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το Ευρώ φαίνεται ακόμη πιο απόμακρη επιλογή, καθώς είναι καταστροφική, τόσο για τη χώρα (καθώς μια χρεοκοπία με πρωτογενές έλλειμμα συνιστά ένα σοκ με μακροχρόνιες συνέπειες), όσο και για την ευρωζώνη (πώς θα καταπολεμηθούν τα σενάρια ότι μπορεί να συμβεί και σε άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ;).

http://epanastasi-gr.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *