ΕΚTΑΚΤΟ: Παρέμβαση ΗΠΑ – Μ.Ομπάμα προς Α.Μέρκελ: «Βρείτε τα γιατί χάνουμε την Ελλάδα»

Πριν από λίγο υπήρξε δραματική παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών  στην κρίση της ευρωζώνης με τηλεφώνημα του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα προς την  Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την Γερμανίδα Καγκελάριο να υπάρξει «άμεσος συμβατισμός» με την Αθήνα χωρίς να θιγεί η ελληνική αξιοπρέπεια διότι εάν επιχειρηθεί μια “ολική ρήξη” η Ελλάδα θα πέσει στην «αγκαλιά» της Ρωσίας.

Σε περίπτωση που επιχειρηθεί διακοπή της ρευστότητας οι πληροφορίες που έχουν οι ΗΠΑ είναι ότι θα υπάρξει σύναψη μεγάλου δανείου από την Ρωσία που θα κλείσει την τρύπα στον προϋπολογισμό και εαν υπάρξει συμβάν Gr€xit αυτό απλά θα ωθήσει την Ελλάδα προς τη Μόσχα.

Η πληροφόρηση από την Αθήνα προς την αμερικανική κυβέρνηση είναι ότι δεν θέλουν να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά θα αναγκαστούν να το πράξουν, αν η Γερμανία επιμείνει στομ οικονομικό  στραγγαλισμό της χώρας.

Ως ένα στοιχείο που συνηγορεί προς την κατεύθυνση ότι η χώρα δεν επιθυμεί να κάνει βίαιη γεωπολιτική στροφή τονίζεται από την Αθήνα η πρόσφατη υπογραφή και κατακύρωση στον αμερικανικό κολοσσό της Lockheed Martin του προγράμματος των 550 εκατ. $ για την αναβάθμιση των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3Β, του μεγαλύτερου, να σημειωθεί αμυντικού συμβολαίου που δόθηκε στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια.

Η κίνηση αυτή επίσης ερμηνεύεται από τις ΗΠΑ ως ένδειξη καλής θέλησης της νέας κυβέρνησης να εξακολουθήσει την πορεία της στην ίδια συμμαχική γραμμή, κάτι το οποίο θα μπορούσε να διαταράξει μόνο η αλαζονεία του Βερολίνου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *