Tο επίπεδο του πολιτισμού μας κρίνεται από το πως φερόμαστε σε ανθρώπους που αδυνατούν ή μειονεκτούν

Γραφει ο Βασίλης Καραβάσης

Κάπου και κάποτε είχα διαβάσει ότι το επίπεδο του πολιτισμού μας (το δικό μας επίπεδο…

αλλά και του κράτους!!) κρίνεται από το πως φερόμαστε σε ανθρώπους που ΔΕΝ έχουμε την ανάγκη τους αλλά και σε άλλους που περιστασιακά ή μόνιMα αδυνατούν ή μειονεκτούν.

Και μετά είδα και στο ΦΒ κάτι φωτογραφίες από «διαδρόμους» (με πλάκες πεζοδρομίου) τυφλών να καταλήγουν σε κολόνες ή σε δένδρα!!!

Και είδα σήμερα και στην Αβάντων στην Χαλκίδα, που ανασκάπτεται απ’ άκρη σ’ άκρη για να πεζοδρομηθεί, τις μαμάδες με τα καρότσια να εξοργίζονται και να οικτίρουν εαυτούς και αλλήλους για την τραγικότητα της κατάστασης και το «θράσος» τους να κατέβουν και να κυκλοφορήσουν εκεί!!!!

Και θυμήθηκα και τον αντικαπνιστικό νόμο του Γαπ !!

Εεεε λοιπόν μάγκες… είμαστε χώρα βαρβάρων!!

Και θα μπορούσα να σταματήσω εδώ το σχόλιο μου μιας και όλοι καταλαβαίνετε τι λέω!! Αλλά θα πω και κανά δυο πραγματάκια ακόμα σε σώφρονες και λογικους ανθρώπους για να αποφύγουμε κι εμείς οι ίδιοι το τετελεσμένο που επικρατεί!!

Την παρενόχληση των πάντων λόγω… «εθιμικού δικαίου»

Και φυσικά αναφέρομαι στους οδηγούς (κυρίως) αλλά και όλους εμάς που καταλαμβάνουμε το πεζοδρόμιο, επειδή απλά μπορούμε να το κάνουμε. Που κλείνουμε την διάβαση των πεζών ή την ράμπα επειδή μπορούμε και δεν θα αργήσουμε (πολύ…)!! Που βάζουμε ένα κουτί στιον χώρο μπροστά στο μαγαζί μας περιμένοντας τον κουνιαδο του μπατζανάκη μας που θα έρθει το απόγευμα αλλά και επειδή θέλουμε χώρο για την απρόσκοπτη προσέλευση των (χιλιάδων πλέον…) πελατών μας!! Που ανάβουμε ΠΑΝΤΟΥ τα τσιγάρα μας γνωρίζοτας ότι παρά την… δυσανεξία πάντων, ακόμα και του νόμου, υπάρχει -και θα δειξουν- ΑΝΟΧΗ !! Άπαντες και πάντα!! Στον κρατικό εργολάβο που κάνει ότι έχει (καλο)πληρωθεί μη σκεπτόμενος τρίτους και τέταρτους… Και στο κράτος που επειδή δίνει εντολή και κυκλοφορεί την εγκύκλιο περιμένει ΚΑΙ να εφαρμοστεί!! Αυτή και οι όροι ή τα μέτρα που προβλέπονται από αυτή και διατάζει το ίδιο. Χωρίς κανέναν έλεγχο από το ίδιο ή υπαλλήλους του!! Είτε αφορά τον δρόμο και τα έργα που διατάζει, είτε αφορά τις προμήθειες και τις παραγγελίες των χιλιάδων οργανισμών που το απαρτίζουν!!

Γιατί να ελέγξουμε άλλωστε..?? Ξέρουμε ότι όλα είναι σάπια!! Ακόμα και οι συνειδήσεις!!

Εεεε…. Αλλαγή χρειάζεται και όχι έλεγχος!! Αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας!! Και κατι που ξεχάσαμε!! Φιλότιμο και ενδιαφέρον για τον άλλον και τις ανάγκες του! Και όχι δικαιολογίες!!!! Kαι φθηνές κιόλας…!!!! Και όχι να θεωρούμε την ατιμωρησία σαν επιβράβευση !! Και να αποθρασυνόμαστε όλο και περισσότερο!! Θυμίζοντας πλέον ζούγκλα με άγρια θηρία και όχι πόλεις με ανθρώπους!! Γιατί οι περισσότερες απο τις προαναφερθείσες συμπεριφορές και πρακτικές συμβαίνουν απλά επειδή τις επιτρέπουμε, υπό της (μεγάλης) δικής μας ανοχής!!! Άσχετο το που οφείλεται.. στην αδιαφορία μας ή και στην σύμπραξη μας.

Αλλά είπαμε… είναι πιο δύσκολο να κρίνουμε τον εαυτό μας!! Και γιατί θα έπρεπε να το κάνουμε..?? Ας αλλάξουν ΟΛΟΙ οι άλλοι και μετά εμείς!! Άλλωστε δικαιολογίες υπάρχουν πολλές και όλοι έχουμε ακόμα περισσότερες!! Που όμως ΔΕΝ λύνουν το πρόβλημα. Πρόβλημα που δεν είναι ΜΟΝΟ παιδείας ή εκπαίδευσης, αλλά και απόφασης!!! Δικής μας και των κρατούντων!! Άλλωστε εμπειρία υπάρχει… παλαιόθεν!!! Θυμάστε τι είχε πει ο Νικ. Κούνδουρος στο ντοκυμαντέρ Τσάμπιονς?? «Η εμπειρία ΔΕΝ είναι παιδεία» Εεεε??

Καθρέφτης της Ελλάδος και της νεοελληνικής πραγματικότητας!! Απο εμπειρίες…. άλλο τίποτα!!! αλλά σε παιδεία… ΔΕΝ παίζει τίποτα!!!!! Ααα κι εσύ… την υγειά μας να έχουμε!!! Και ΜΗΝ χρειαστούμε το καρότσι ή να παρκάρουμε σε θέση ανάπηρου κοντα στην είσοδο του χώρου που αποφασίσαμε να επισκεφθούμε!!! Γιατί τότε θα μιλάμε για αδικία!! Ενώ τώρα…. «μα το άφησα για 2 λεπτά»… λέμε και μαζί με την συγγνώμη μας… καθαρίσαμε… και έχουμε ήσυχη την συνείδηση μας!!! Κακόγουστο ανέκδοτο!! Και συμβιβασμός με βλαβερές πρακτικές!!! Που θα το επαναλάβουμε και αύριο, και την επόμενη… και την μεθεπομένη ημέρα!! Γιατί κανείς δεν θα μας πει τίποτα!! Κανείς δεν θα μας κρίνει. Κανείς δεν θα μας ελέγξει!! ΚΑι κανείς δεν θα μας τιμωρήσει!!! Ούτε καν η συνείδηση μας!! Σάπια κι αυτή… σχεδόν νεκρή!!!! Μαζί και οι αρχές μας!!!

Και όπως έγραφα και προχθές, σε ότι αφορά την ηθική δεν πρέπει (ΚΑΙ ΜΗΝ το κάνετε σώφρονες άνθρωποι…) να λογαριάζουμε σαν κριτήριο ορθότητας τις συνέπειες, για εμάς ή για τους άλλους, αλλά τις αρχές μας!!! Τις αξίες μας…..

Όταν… και ΑΝ… (βεβαίως-βεβαίως)… υπάρχουν!!!

preveza-info.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *