Tιμήθηκε για το μεγάλο έργο του στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον

Γιώργος Παπανικολάου: Ο Έλληνας που έσωσε εκατομμύρια ζωές

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και η Ελληνική Επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ, του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, διοργάνωσαν από κοινού και….
παρουσιάζουν στην Ουάσιγκτον έκθεση για την προβολή του έργου του διάσημου Έλληνα γιατρού, βιολόγου και ερευνητή Γιώργου Παπανικολάου, πού έχει σώσει την ζωή εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο με την περίφημη μεθόδου που εφεύρε και η οποία, προς τιμήν του, ονομάστηκε Τεστ Παπανικολάου», ή κατά συγκοπή «Παπ-Τεστ», για την αποτροπή του καρκίνου της μήτρας.

Η έκθεση με τίτλο «Γιώργος Παπανικολάου: Πρωτοπόρος Ιατρικής Έρευνας», βρίσκεται υπό την αιγίδα της Υπουργού Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Kathleen Sibelius και εγκαινιάστηκε στην αίθουσα δεξιώσεων της Πρεσβεία της Ελλάδος. Παρουσιάζεται στα πλαίσια εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου επιστήμονα και με την υποστήριξη της ΟΥΝΕΣΚΟ που έχει ανακηρύξει το 2012 ως Έτος Παπανικολάου.

​​​​Στα εγκαίνια της έκθεσης μίλησαν η Υφυπουργός Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Nancy C. Lee, που είναι αρμόδια για θέματα υγείας γυναικών, και άλλες καταξιωμένες προσωπικότητες του επιστημονικού κόσμου, όπως ο Mark Sherman, Κλινικός Διευθυντής Επιδημιολογίας και Γενετικής του Αμερικανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου και ο Καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, Διευθυντής Έρευνας στο ίδιο Ινστιτούτο, που έχει κάνει σημαντικές μελέτες τα αποτελέσματα των οποίων χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή ορμονών και την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων.

​​​Στις σύντομες παρουσιάσεις τους οι τρείς διεθνούς κύρους επιστήμονες,τους οποίους παρουσίασε στο κοινό η Σύμβουλος για Πολιτιστικά Θέματα της Πρεσβείας, Ζωή Κοσμίδου, έκαναν σύντομες αναδρομές στην ζωή και το έργο του Γιώργου Παπανικολάου που γεννήθηκε στην Κύμη της Ευβοίας το 1883 κι έζησε μέχρι το 1962 για να περάσει στην ιστορία σαν ο θεμελιωτής του επιστημονικού κλάδου της «αποφολιδωτικής κυτταρολογίας».

http://gr.voanews.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *