TI TATOYΛΗΣ… ΤΙ ΠΑΤΟΥΛΗΣ!!!

Κι ενώ βαδίζουμε προς ένα νέο μνημόνιο ή συμφωνία όλο το βάρος της δημοσιότητας πέφτει πλέον στη Νέα Δημοκρατία και την επόμενη μέρα. Η εβδομάδα που πέρασε άφησε τα ίχνη της καθώς είχαμε αποδοκιμασίες του
πρώην Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στην γενέτειρα του Κ. Καραμανλή από πολίτες που έπαθαν ζημιές στις πρόσφατες νεροποντές, είχαμε όμως κι ένα επεισόδιο στο καφενείο της Βουλής που πέρασε απαρατήρητο από τον κόσμο ανάμεσα στον εκλεκτό του Σαμαρά τον βουλευτή Επικρατείας τον Δ. Σταμάτη και την Ντόρα Μπακογιάννη με χαρακτηρισμούς που φωτογράφιζαν νέο Πρόεδρο. Τα προβλήματα και οι ανάγκες του κόσμου εν όψει μιας πιθανής φορό-καταιγίδας λίγο ενδιαφέρει πλέον τους πολίτες, η επόμενη μέρα στα κόμματα και όλα δείχνουν πως έχει ξεκινήσει για τα καλά μια νέα δελφινολογία για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία στην κεντροδεξιά και ποια πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί μετά την υπογραφή της υπό διαπραγμάτευσης νέας συμφωνίας με τους δανειστές.
            Μέσα σε όλον αυτόν τον ντόρο είχαμε την εβδομάδα που πέρασε και το συνέδριο της ΚΕΔΕ με παρόντες «δελφίνους» και «φιλόδοξους» για την αρχηγία του κόμματος οι οποίοι έδωσαν το στίγμα τους και στον Δ. Αβραμόπουλο ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη.
            Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές τόσο σε πρόσωπα όσο και πολιτικές δεδομένου ότι το εγχείρημα Σαμαρά απέτυχε και απομάκρυνε ακόμη περισσότερο κόσμο από το κόμμα ο οποίος όχι μόνο έφυγε αλλά δεν νιώθει καμία ενοχή ακόμη και για στήριξη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα αλλεπάλληλα μέτρα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, η βαριά φορολογία και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά αναδεικνύουν πλέον την τοπική αυτοδιοίκηση και προσωπικότητες από αυτήν να έχουν βάσιμες ελπίδες να διεκδικήσουν ακόμη και το χρίσμα στο πάλαι ποτέ κόμμα του Εθνάρχη Καραμανλή…
            Τα μνημόνια αφού κατέστρεψαν το ΠΑΣΟΚ και τώρα κοντεύουν να αποτελειώσουν και τη Νέα Δημοκρατία φέρνουν στο προσκήνιο τους λεγόμενους «λοχαγούς» της αυτοδιοίκησης οι οποίοι όμως δεν θα φέρουν επί της ουσίας κάτι καινούργιο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο λόγος είναι ότι όλα αυτά τα πρόσωπα έχουν αναδειχθεί από την παλιά φρουρά των πολιτικών με αποτέλεσμα ο ρόλος τους για την επόμενη μέρα να περιοριστεί κυρίως στην στήριξη κεντρικών προσώπων και όχι σε κάτι νέο που θα έρθει ουσιαστικά στο κόμμα που καλείται να κάνει την πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση στη νέα Κυβέρνηση.
            Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Ψωμιάδης στο προηγούμενο συνέδριο της Ν.Δ. έλαβε ένα σημαντικό ποσοστό χωρίς ποτέ ωστόσο να το μετατρέψει σε δυναμική για την επόμενη μέρα, αντιθέτως η στήριξη στο πρόσωπο του μεταλλάχθηκε σε στήριξη σε μία παρουσία σε κάποιο πρόσωπο από την κεντρική πολιτική σκηνή η οποία έπρεπε να σηκώσει στις πλάτες και τα μέτρα του νέου μνημονίου που ήρθε λίγους μήνες μετά την εκλογή Σαμαρά ως αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.
            Τα χρόνια πέρασαν και δεν είναι λίγοι αυτοί που σήμερα ζητούν την αλλαγή Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, έτσι αναπόφευκτα όλοι ζουν για την επομένη μέρα με βασικό απόντα τον ίδιο τον λαό.
            Την ίδια ώρα άτομα της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν αρχίσει τις επαφές και τις ζυμώσεις με σκοπό να διεκδικήσουν ένα χρίσμα που θέλει περισσότερο από πότε ένα άλλο παρουσιαστικό και εντέλει μια άλλη επικοινωνιακή διαχείριση προς την κοινωνία.
            Το στοίχημα των «δημάρχων» αποτελεί μεγάλο κίνητρο για μια ουσιαστική αλλαγή στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και στα πρόσωπα που θα αναδειχθούν σε μία πιθανή αλλαγή Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία.
            Αν δει κανείς όλα τα πρόσωπα που πιθανόν να διεκδικούσαν την αρχηγία θα έβγαζε το συμπέρασμα με μια φράση «τι Πατούλης… τι Τατούλης» ένα σχήμα λόγου που υποδηλώνει την μετριότητα των προσωπικοτήτων αυτού του χώρου.
            Δεν αμφισβητώ ούτε το έργο τους ούτε τυχόν την κοινωνική τους προσφορά με συσσίτια ή άλλα προγράμματα προς τους πολίτες ωστόσο δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να αναλάβουν την μεγάλη υπόθεση για την χώρα που λέγεται «χρέος» και που θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον όλου του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος.
            Και όλα αυτά την ίδια ώρα που αντίπαλος τους θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας του οποίου μια πιθανή αιτία να χάσει την Πρωθυπουργία θα είναι ένας αντίπαλος πολύ κοντά στην δική του ηλικία.
            Η Νέα Δημοκρατία εκ των προτέρων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον Τσίπρα με Τατούλη ή Πατούλη και αυτό γιατί αυτά τα πρόσωπα όσο ικανά κι αν είναι δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν την δυναμική που θέλει το ίδιο το κόμμα.
            Και αυτό που θέλει η Νέα Δημοκρατία είναι η αλλαγή συμπεριφοράς στην μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων της που είναι η μεσαία τάξη αλλά και ένα πρόσωπο που θα έχει την πυγμή να αντιμετωπίσει τους ολιγάρχες τα συμφέροντα και την διαπλοκή που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα.
            Τόσο ο Πατούλης όσο και ο Τατούλης πρέπει να κατανοήσουν ότι οι μέρες του παλαιοκομματισμού έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και πολύ δύσκολα θα ξεπεράσουν την πολιτική μετριότητα του αύριο που θα ήθελε για άλλη μια φορά μια πιθανή κόντρα ανάμεσα στην Ντόρα και τον Σαμαρά παρά σε κάποιο πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής με κάποιον διαχειριστή κουπονιών συσσιτίων ή με την πιο «καθαρή» πόλη στην επικράτεια.
            Αναμφίβολα μέσα σε αυτό το σκηνικό θα υπάρξουν και νέα πρόσωπα από τον χώρο της αυτοδιοίκησης που σίγουρα υπάρχουν και όχι μόνο γιατί πίσω από κάποιο υπάρχει ένα πολιτικό σημαντικό πρόσωπο που δεν μιλάει αλλά κατευθύνει τόσο σωστά το παιχνίδι της επόμενης μέρας και φυσικά προέρχεται γεωγραφικά από μια περιοχή που είναι από τα γεννοφάσκεια της γαλάζια!!!

του Χρήστου Χατζηαναστασίου
Ιδρυτή Ελλήνων Πολιτεία

*Πτυχιούχου Πολιτικών Επιστημών
    Παντείου Πανεπιστημίου

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *