To μεγάλο deal: Στηρίζει ΑΝΕΛ ο Τσίπρας και «περνάει» την «αριστερή ατζέντα»

Παρασκηνιακές διεργασίες σε επίπεδο κορυφής για να διατηρηθεί η δεδηλωμένη, μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης να στηρίζει οτιδήποτε δεν έχει την κυβερνητική πλειοψηφία – Τι έδωσε και τι πήρε ο Τσίπρας και γιατί

Νέες ισορροπίες φαίνεται διαμορφώνονται μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, με επίκεντρο την επίθεση που δέχεται ο Πάνος Καμμένος από την αντιπολίτευση, αλλά και την δοκιμασία της δεδηλωμένης, εξαιτίας της άρνησης των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να ψηφίζουν κυβερνητικές ρυθμίσεις, που δεν έχουν τη στήριξη των ΑΝΕΛ.
Πολλοί μιλούν για έντονες παρασκηνιακές διεργασίες σε επίπεδο κορυφής, μεταξύ των δύο εταίρων, ώστε να απεμπλακούν από ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο, που θα οδηγούσε σε πολιτικές περιπέτειες τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Τα σημάδια μίας νέας συμφωνίας φάνηκαν ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, με την συζήτηση στη Βουλή (και την απόρριψη) της πρότασης που είχε καταθέσει η ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα ερευνούσε την υπόθεση με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη. Και συνεχίστηκαν μία μέρα μετά, όταν οι ΑΝΕΛ έδειξαν διατεθειμένοι να ψηφίσουν τελικά τις δύο επίμαχες τροπολογίες, για την θέσπιση αλλαγής φύλλου και την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, τις οποίες είχαν αρνηθεί να αποδεχθούν, με αποτέλεσμα να προκληθεί η έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, που ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ξαναψηφίσει νομοθετική πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, που δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των ΑΝΕΛ.

Από τη μία, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα στραβά μάτια και έδωσε πλήρη κάλυψη στον κ. Καμμένο για όλα όσα επικρίθηκε τελευταία: από την υπόθεση Γιαννουσάκη, έως τα ψώνια σε πολυτελές κατάστημα στο Λονδίνο, αλλά και την επίσκεψή του σε… καζίνο της βρετανικής πρωτεύουσας. Και τα δύο τελευταία περιστατικά προκάλεσαν δυσφορία στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως τελικά επιλέχθηκε να στηριχθεί ο υπουργός Άμυνας, με την παρουσία (και την ομιλία) του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προχθές στην Ολομέλεια της Βουλής. Έτσι έκλεισε οποιοδήποτε θέμα αμφισβήτησης του κ. Καμμένου.

Από την άλλη, πριν περάσουν μάλιστα 24 ώρες, οι ΑΝΕΛ έκαναν κινήσεις καλής θέλησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας την εντύπωση πολιτικής συναλλαγής. Ουσιαστικά οι ΑΝΕΛ αποδέχονται να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη λεγόμενη «αριστερή ατζέντα», προοδευτικές δηλαδή ρυθμίσεις για ατομικά δικαιώματα ή για διατάξεις που αφορούν και σε εθνικά θέματα και στα οποία οι ίδιοι τηρούν, από ιδεολογικής άποψης, μία πολύ συντηρητική στάση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι ιδιαιτέρως κρίσιμης σημασίας η προώθηση τέτοιων ζητημάτων. Έως τώρα η άρνηση των ΑΝΕΛ να στηρίξουν τέτοιες τομές, δεν είχε επιπτώσεις, καθώς τουλάχιστον η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι προσέφεραν τις ψήφους τους (Αποτεφρωτήρια, Τζαμί στην Αθήνα κ.α.).

Από την ώρα όμως που η αντιπολίτευση άλλαξε στάση ως προς την ψήφιση τέτοιων ρυθμίσεων, είτε ακυρώνεται εκ των πραγμάτων η «αριστερή ατζέντα», είτε κινδυνεύει η δεδηλωμένη, καθώς υπήρχε η κίνδυνος να καταψηφιστεί κάποια ρύθμιση την οποία θα προωθούσε μεν η κυβέρνηση, αλλά δεν θα ψήφιζαν οι ΑΝΕΛ – οι ψήφοι της αντιπολίτευσης σε μία τέτοια περίπτωση είναι περισσότερες και αν εκφράζονταν σε ψηφοφορία θα προκαλούνταν μείζον πολιτικό θέμα!

Η πίεση αυτή ανάγκασε τους ΑΝΕΛ να αλλάξουν πλεύση. Ιδίως μετά τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε ο κ. Καμμένος, ο οποίος χρειάστηκε να καταφύγει στον κ. Τσίπρα για να ξεπεράσει την κριτική, που του ασκήθηκε.

Η πρόθεση των ΑΝΕΛ να στηρίξουν το νομοσχέδιο, που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου με μια απλή δήλωση, προκαλεί πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις.

«Εμείς ως ΑΝΕΛ ψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Να ξεκαθαρίσουμε όμως δύο πράγματα. Αυτά που θα πω είναι άποψη των ΑΝΕΛ και προσωπική μου και δεν μου την επέβαλλε κανείς. Είμαστε κατά της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Επίσης, λέμε όχι στην δεύτερη αλλαγή φύλου γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει υιοθεσία. Ξέρω ότι αυτά είναι ζητήματα που θα μας απασχολήσουν σε άλλη συνεδρίαση, όταν θα συζητήσουμε τα άρθρα, όμως εμείς ως ΑΝΕΛ θέλουμε να τα επισημάνουμε λέγοντας ότι επί της αρχής ψηφίζουμε θετικά», δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Ο κ. Καμμένος θα αλλάξει και το… φύλο προκειμένου να μείνει στην εξουσία» σχολίασε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη!

Όσον αφορά στην ρύθμιση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», η στροφή των ΑΝΕΛ είναι επίσης θεαματική. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ οι ΑΝΕΛ δεν αποκλείεται να στηρίξουν τη νέα ρύθμιση όταν αυτή επανακατατεθεί στην Βουλή και εφόσον ενσωματωθούν οι ισχυρές ενστάσεις του κόμματος. Αν και πηγές από τους ΑΝΕΛ εξηγούν πως «είναι αυτονόητο για εμάς πως δεν θα ψηφίσουμε τίποτα που αφήνει “σκιές” στην Θράκη», καθίσταται σαφές ότι ξεκίνησε η αναδίπλωση.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *