To “αφεντικό” της Gazprom έδωσε το “σύνθημα”: “Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού”

2Η Gazprom ξεκίνησε επίσημα την κατασκευή του αγωγού που θα φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ίδιο της το “αφεντικό” ο Αλεξέι Μίλερ.

“Alea jacta est” είπε πριν δύο χιλιάδες χρόνια ο μέγιστος άνδρας Ιούλιος Καίσαρας, που σημαίνει “ο κύβος ερρίφθη” καια υτή η φράση λέγεται όποτε ξεκινάει μια προσπάθεια που θα είναι καταλυτική για την τύχη, ενός έθνους ή για την ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Την απόφαση της Gazprom να ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού αερίου Turkish Stream, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας παραγωγής αερίου λέγοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματός του.

«Από σήμερα, η Gazprom προχώρησε στη φάση της κατασκευής του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού Turkish Stream», δήλωσε ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

Η Gazprom ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής του αγωγού Turkish Stream, μετά την αποχώρησή της από το έργο του αγωγού South Stream τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντιμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης για συμμετοχή -με εταιρεία του δημοσίου- στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την πρόθεση του να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την Ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του.

Περισσότερο με υπαινιγμούς που κρύβουν απειλές απαντούν οι ΗΠΑ στα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή του Greek Stream. H ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει στο επόμενο διάστημα πάρα πολύ το “βαθύ αμερικανικό” κράτος το οποίο έχει παρακλάδια και εδώ μέσα στα εγχώρια ΜΜΕ, για τα προβλήματα που πιθανώς να δημιουργήσει στο προσεχές διάστημα.

Μια επανάληψη του “έργου” Κ.Καραμανλή, λογικά όμως η κυβέρνηση είναι έτοιμη και υποψιασμένη. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σήμερα δήλωσαν “δεν είπαμε ποτέ οτι θα κάνουμε αντιπροσφορα,χαθήκαμε στη μετάφραση” δείχνοντας έτσι για άλλη μια φορά τη διάθεσή τους να έχουν τον έλεγχο της χώρας…δωρεάν, όπως και στο παρελθόν.

Η φιλολογία για το αν η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προτείνει στην Αθήνα εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας με την Μόσχα για τον Greek Stream/Turkish Stream ξεκίνησε από… λάθος μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον. Αυτό είπε με εύσχημο τρόπο ο κ. Hochstein σε δημοσιογράφους του Associated Press και του Reuters με τους οποίους συνομίλησε μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους τρεις Έλληνες υπουργούς.

Τα σενάρια για αμερικανική… αντιπροσφορά

«Νομίζω ότι χαθήκαμε στην μετάφραση. Οταν ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τον κ. Κέρι συζήτησαν για την ενεργειακή ασφάλεια και τις υποδομές», είπε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος και εξήγησε το μελλοντικό σχεδιασμό για τους αγωγούς από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία και την Ρουμανία αλλά και τον έτερο που θαμπορούσε να διέρχεται από τη χώρα μας προς την Αλβανία και την Κροατία. «Δεν ξέρω αν αυτή είναι μια καινούρια πρόταση» είπε ο κ. Hochstein.

Ο Αμερικανός συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει πως η Ρωσία θα παραμείνει ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης με φυσικό αέριο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν το αμφισβητούν αυτό καθ’ οιονδήποτε τρόπο» επισήμανε ο κ. Hochstein.

Μία μέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο για το θέμα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και την διατύπωση της βούλησης του Βλαντίμιρ Πούτιν «να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του» οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν εμπράκτως την αντίθεσή τους για τις κινήσεις της Αθήνας στο ενεργειακό πεδίο.

Την αμερικανική ανησυχία για το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με την Μόσχα για επέκταση του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και μέσα από την ελληνική επικράτεια μετέφερε ευθέως στους συνομιλητές του ο κ.Hochstein.

Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την αντίθεση της Ουάσιγκτον στο ρωσικό σχέδιο του Turkish Stream/ Greek Stream, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζεται με απόλυτη σαφήνεια ότι πιθανή ελληνική συμμετοχή στο ρωσικό σχέδιο θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο και προειδοποιεί ότι το σχέδιο μπορεί να απασχολήσει τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ που ενδέχεται να εξετάσουν την μονοπωλιακή ενεργειακή σχέση της Ρωσίας με χώρες όπως η Ελλάδα.

Προφανώς η πρεσβεία επιθυμεί εξάρτηση μόνο από αμερικανικό πανάκριβο σχιστολιθικό φυσικό αέριο,και από το αέριο του Κατάρ που εφοδιάζει ισλαμιστές για να σφάζουν ελληνορθόδοξους πληθυσμούς στην Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι μόλις πριν λίγες ώρες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Amos Hochstein ξεκαθάρισε στις ΗΠΑ ότι η Ελλάς θα προχωρήσει κανονικά στην δημιουργία του Greek Stream, αποκλείοντας έτσι τις αμερικανικές διαθέσεις για “αντιπροσφορές”.

Άλλωστε οι Ρώσοι προσφέρουν “ζεστο χρήμα” εδώ και τώρα και δεν υπάρχει περιθώριο για παιχνίδια. Η γεωστρατηγική πολιτική δεν είναι ένα παιχνίδι με playmobil.

defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *