To πρώτο υβριδικό κρουαζεριόπλοιο του κόσμου ετοιμάζεται για το παρθενικό, πολικό του ταξίδι

To πρώτο υβριδικό κρουαζεριόπλοιο του κόσμου ετοιμάζεται για το παρθενικό, πολικό του ταξίδι

www.hurtigruten.com

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο που κινείται εν μέρει με μπαταρίες πρόκειται να σαλπάρει από τη βόρεια Νορβηγία στο παρθενικό του ταξίδι, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Hurtigruten.

Το υβριδικό αυτό σκάφος, υπό την ονομασία «Roald Amundsen», μπορεί να μεταφέρει 500 επιβάτες και είναι σχεδιασμένο ειδικά για νερά με «δύσκολα» κλίματα. Το πλοίο, που φέρει το όνομα του διάσημου Νορβηγού εξερευνητή ο οποίος έφτασε πρώτος στον Νότιο Πόλο το 1911, θα κατευθυνθεί προς την Αρκτική από το Τρόμσο αυτή την εβδομάδα και θα περάσει το Βορειοδυτικό Πέρασμα προς την Αλάσκα πριν κατευθυνθεί νότια, προς την Ανταρκτική, στην οποία προορίζεται να φτάσει τον Οκτώβριο.

Όπως είπε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Hurtigruten, Ντάνιελ Σκέλνταμ, αν και οι κινητήρες του λειτουργούν κυρίως με συμβατικά καύσιμα, οι μπαταρίες που διαθέτει του επιτρέπουν να πλέει μόνο με αυτές για 45-60 λεπτά υπό ιδανικές συνθήκες.

Η εταιρεία θεωρεί ότι οι μπαταρίες του θα μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου και θα περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% συγκριτικά με αυτές που θα ήταν εάν λειτουργούσε μόνο με συμβατικά καύσιμα.

«Είναι σχεδιασμένο να παίρνει την περίσσια ενέργεια από τους κινητήρες και να την στέλνει στις μπαταρίες όταν το πλοίο δεν τη χρειάζεται, και να την πάει πίσω στους κινητήρες όταν τη χρειάζεται- είναι ένας τρόπος για σημαντική μείωση των ρύπων χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμοι σταθμοί φόρτισης» είπε ο Σκέλνταμ.

Η εταιρεία, που διοργανώνει και πραγματοποιεί κρουαζιέρες στα φιορδ της χώρας και στην Αρκτική, εμπνεύστηκε από τον στόλο υβριδικών φέρι της Νορβηγίας και τον αυξανόμενο στόλο ηλεκτρικών οχημάτων, σημείωσε ο ίδιος.

Η τεχνολογία που επιτρέπει τη χρήση μπαταριών για κίνηση πλοίων είναι ακόμα σε αρκετά πρώιμα στάδια, καθώς είναι λίγα τα λιμάνια που διαθέτουν σταθμούς φόρτισης. «Πιστεύουμε ότι οι μπαταρίες θα αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι της ναυτιλίας στα επόμενα χρόνια, μα φυσικά δεν αναμένουμε τα πλοία μας να είναι σε θέση να λειτουργούν μόνο με μπαταρίες, επειδή το πλοίο μπορεί να σαλπάρει μέχρι 18-20 ημέρες σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν σημεία φόρτισης» τόνισε ο Σκέλνταμ.

Η Hurtigruten ευελπιστεί πως οι υποδομές θα βελτιωθούν στις «παραδοσιακές» διαδρομές της στις νορβηγικές ακτές, καθώς αυτή τη στιγμή υπηρεσίες φόρτισης παρέχονται μόνο στο Μπέργκεν- τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας.

Ο Σκέλνταμ σημείωσε ότι το δεύτερο υβριδικό κρουαζιερόπλοιο που έχει παραγγείλει η εταιρεία, που πρόκειται να παραδοθεί αργότερα μέσα στο έτος, θα έχει μπαταρίες με διπλάσια χωρητικότητα από αυτήν του «Roald Amundsen».

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *