To Facebook χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για τη χαρτογράφηση των δρόμων της Ταϊλάνδης

To Facebook χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για τη χαρτογράφηση των δρόμων της Ταϊλάνδης

shutterstock

Το Facebook χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να χαρτογραφήσει περίπου 500.000 χλμ προηγουμένως αχαρτογράφηρων δρόμων στην Ταϊλάνδη, και κατέστησε τα αποτελέσματα του εγχειρήματός του διαθέσιμα στο κοινό.

Όπως αναφέρει το BBC, το project αυτό ολοκληρώθηκε μέσα σε 18 μήνες- λιγότερο από τον μισό χρόνο που θα χρειάζονταν 100 ειδικοί για να το κάνουν με «συμβατικές μεθόδους», όπως εκτιμά το Facebook. Οι χάρτες αυτοί αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αστικών σχεδιασμών και σχεδίων αντιμετώπισης καταστροφών.

Πολλά μέρη του κόσμου παραμένουν αχαρτογράφητα- και στην αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής αναμένεται να συμβάλει το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για το συγκεκριμένο project, Map With AI. Το εργαλείο αυτό πλέον καθίσταται διαθέσιμο σε όλους και περιλαμβάνει πρόσβαση σε χάρτες του Αφγανιστάν, του Μπαγκλαντές, της Ινδονησίας, του Μεξικού, της Νιγηρίας, της Τανζανίας και της Ουγκάντας που έχουν φτιαχτεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Σημειώνεται πως το Facebook σχεδιάζει να κάνει το ίδιο και σε άλλες χώρες.

FACEBOOK

Το εν λόγω σύστημα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης για να ξεχωρίζει τους δρόμους από τα ποτάμια και τα πεζοδρόμια. Στο πλαίσιο του εγχειρήματος στην Ταϊλάνδη συμμετείχαν και άνθρωποι που εξέταζαν και έκαναν διορθώσεις στα οδικά δίκτυα που έβρισκε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως σημειώνει το BBC, η επιδίωξη του Facebook να χαρτογραφήσει τον κόσμο συνδέεται με τις φιλοδοξίες του περί επέκτασης της πρόσβασης στο Ίντερνετ στις αγροτικές περιοχές και την είσοδο περισσότερων χρηστών στο κοινωνικό δίκτυο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί καρπό της συνεργασίας με το OpenStreetMap (OSM), που δημιουργήθηκε από μια κοινότητα χαρτογράφων οι οποίοι διατηρούν δεδομένα για δρόμους, σιδηροδρομικούς σταθμούς και άλλες υπηρεσίες ανά τον κόσμο.

Μιλώντας για το νέο αυτό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, ο Μάρτιν βαν Έξελ, επί μακρόν συνεργάτης του OSM, είπε πως «αυτό σίγουρα θα αποτελέσει βασικό κομμάτι του μέλλοντος του OSM. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να χαρτογραφήσουμε τον κόσμο και να τον κρατήσουμε χαρτογραφημένο χωρίς βοήθεια από τις μηχανές».

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *