To PS TV είναι περισσότερο PlayStation και λιγότερο… TV

22Είναι το νέο και πολλά υποσχόμενο μέλος της πιο εμπορικής οικογένειας προϊόντων της Sony, το οποίο για την ώρα επικεντρώνεται (όπως εξάλλου και το PS4) στο παιχνίδι, προσφέροντας πολύ περιορισμένες επιλογές στην αναπαραγωγή άλλου περιεχομένου
Κρατώντας πρώτη φορά στα χέρια σου το PlayStation TV δεν μπορεί παρά να αναρωτηθείς για το αν τελικά αυτό είναι το μέλλον των παιχνιδομηχανών, όπως και αν οι κονσόλες που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι τα τελευταία ογκώδη «κουτιά» μιας άλλης εποχής. Επίσης συνειδητοποιείς πως αυτή είναι μάλλον η μικρότερη ηλεκτρονική συσκευή που έχεις συνδέσει με την τηλεόραση ή το όποιο σύστημα οικιακής προβολής –χωρίς να υπολογίζεις το Chromecast της Google, το οποίο τοποθετείται στην κατηγορία των dongles.

Το πρώτο λοιπόν που σου προκαλεί έκπληξη είναι το μικρό του μέγεθος – πραγματικά χωρά στην παλάμη του χεριού – και το πώς σε ένα τόσο μικρό κουτί χώρεσαν εκτός των άλλων και όλες οι βασικές συνδέσεις: HDMI, USB και Ethernet (αν το σημείο δεν έχει κάλυψη WiFi), συν θύρα για microSD κάρτες και κάρτες παιχνιδιών του PlayStation Vita. Γιατί το PS TV είναι το μικρό αδερφάκι του Vita, χωρίς τους μοχλούς, τα πλήκτρα, τις κάμερες, το ηχείο, την οθόνη και την επιφάνεια αφής, έτοιμο να φέρει το παιχνίδι απευθείας στην τηλεόραση (και τα 720p).

Βέβαια, παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον χρήσης είναι πανομοιότυπο, δεν μοιράζονται ακριβώς το ίδιο λειτουργικό σύστημα και προς απογοήτευση κάποιων, περισσότερο σκληροπυρηνικών gamers όλα τα παιχνίδια του PS Vita δεν παίζουν (ακόμα) στο PlayStation TV. Οι λόγοι είναι ότι πολλά από αυτά χρειάζονται ειδικά patches, τα οποία για την ώρα δεν είναι διαθέσιμα από τη Sony και άλλα τις ειδικές λειτουργίες χειρισμού μέσω της οθόνης αφής του Vita –το Killzone: Mercenary είναι πάντως μια από τις πιο πρόσφατες προσθήκες.

Μη συμβατή με το PS TV είναι και η εφαρμογή του YouTube, την οποία μπορείς μεν να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις, αλλά μόλις ανοίξεις θα λάβεις το σχετικό μήνυμα θα σου μαυρίσει την οθόνη –το ίδιο συμβαίνει και με τα Netflix και Hulu, τα οποία παίζουν στο Vita, αλλά έτσι και αλλιώς δεν βλέπουμε στην Ελλάδα. Επίσης, στην ελληνική αγορά δεν υποστηρίζεται (ακόμα) η διανομή τηλεοπτικού περιεχομένου και ταινιών μέσω του δικτύου της Sony. Ετσι, προς το παρόν μπορείς να ελπίζεις σε κάποιες άλλες, λιγότερο δημοφιλείς εφαρμογές streaming βίντεο, όπως το Crackle. Πάντως, η εφαρμογή Network Media Player (θα τη βρεις στην ενότητα του PlayStation Store με τα Applications) αφήνει κάποιες ελπίδες δικτύωσης και αναπαραγωγής περιεχομένου σε τοπικό επίπεδο, αν και οι πρώτες δοκιμές σύνδεσης με server που είναι ορατός από το PS3 δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Και πάμε στα παιχνίδια, τα οποία είναι για την ώρα η βασική αποστολή: Το PlayStation TV – όπως και το PS Vita – υποστηρίζει τη λειτουργία απομακρυσμένου παιχνιδιού (Remote Play) μέσω του PS4 και είναι συμβατό με τα ασύρματα χειριστήρια DualShock 3 και 4. Με αυτό τον τρόπο μπορείς μέσω του PS TV να συνεχίσεις σε κάποια άλλη τηλεόραση του σπιτιού το παιχνίδι που ξεκίνησες στο PlayStation 4 και γενικά να έχεις πρόσβαση στην κονσόλα από περισσότερες οθόνες. Οπως διευκρινίζει η Sony: «οι κάτοχοι PS4 θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν μέσω PS TV τα περισσότερα παιχνίδια του PS4 με άριστη λειτουργικότητα». Στην πράξη, ακόμα και με μέτριας ισχύς σύνδεση WiFi, η επικοινωνία μεταξύ των δυο επιτυγχάνεται γρήγορα και η ροή των παιχνιδιών είναι απρόσκοπτη.

Εκτός της υποστήριξης της λειτουργίας Remote Play, το PS TV προσφέρει σύμφωνα με τη Sony «μια ευρεία γκάμα (άνω των 1.000 τίτλων) από επιλεγμένα παιχνίδια του PS Vita, του PSP και των PS One classics». Επί της ουσίας μπορείς να κατεβάσεις τα παιχνίδια απευθείας στο PlayStation TV μέσω του PlayStation Store, είτε να εισάγεις στην υποδοχή της συσκευής τις ειδικές κάρτες (game cards) του PS Vita. Η ενσωματώνει μνήμη του 1 Gb δεν επαρκεί βέβαια παρά για ένα-δυο μικρούς τίτλους, αλλά τη λύση δίνει η δυνατότητα επέκτασης με τη χρήση microSD καρτών, όπως και στο PS Vita –το 1 Gb δεν είναι αρκετό ούτε για τα τρία παιχνίδια που παρέχονται δωρεάν με το συνοδευτικό voucher.

Οπως έχει επίσης προαναγγείλει η Sony, οι κάτοχοι του PS TV θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην beta έκδοση του PlayStation Now, η οποία θα είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη από τις αρχές του επόμενου έτους. Η υπηρεσία αυτή εισάγει το game streaming στο οικοσύστημα του PlayStation και ουσιαστικά αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα στην εξελικτική πορεία της βιομηχανίας των βίντεο-παιχνιδιών.

Καταλήγοντας, το PlayStation TV είναι το νέο και πολλά υποσχόμενο μέλος της πιο εμπορικής οικογένειας προϊόντων της Sony (μέσω της Sony Computer Entertainment Inc.), το οποίο για την ώρα επικεντρώνεται (όπως εξάλλου και το PS4) στο gaming. Ας ελπίσουμε ότι πολύ σύντομα θα αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες στο κομμάτι της αναπαραγωγής περιεχομένου, προσφέροντας έτσι μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, που θα δικαιολογεί και το δεύτερο συνθετικό του ονόματός του.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *