To xιούμορ κάνει καλό στην αντισύλληψη των νέων

Για θρησκευτικούς και πολιτικούς λόγους στην Αμερική-και όχι μόνο- ένα μέρος του πληθυσμού…

εξακολουθεί να ανάγει αυτό που είναι μια απόλυτα φυσιολογική κι ενίοτε αμήχανη εμπειρία σε ένα τελετουργικό που καθορίζεται από κανόνες και απαγορεύσεις. Η γνωστή απαγόρευση όμως τη σεξουαλικής πράξης μέχρι το γάμο, σε ποιο βαθμό εισακούγεται από τους εφήβους; Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι νέοι άνθρωποι ηλικίας 18-29 απλά την αγνοούν. Σύμφωνα μάλιστα με μια πρόσφατη μελέτη το 90% των ανύπαντρων νέων έχουν κάνει σεξ και οι περισσότεροι ήταν σεξουαλικά ενεργοί κατά τη διεξαγωγή της μελέτης. Είναι προφανές ότι η προσοχή δεν πρέπει να δίνεται στο «τελετουργικό» της πρώτης φοράς, αλλά στην προαγωγή της αντισύλληψης.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

Οι ανύπαντρες 20χρονες γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά μη προγραμματισμένων κυήσεων στο κόσμο. Πιο συγκεκριμένα 7 στις 10 μένουν έγκυες χωρίς να το έχουν προγραμματίσει και από αυτές οι 5 προχωρούν στη γέννηση των απογόνων τους. Οι συνέπειες για τους νέους γονείς και τα παιδιά τους μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, συμπεριλαμβανομένων της απώλειας εκπαιδευτικών ευκαιριών, καθώς και της εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων σχετικά με την υγεία και το σχολείο.

Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο των ΗΠΑ πρόσφερε άμεσα τη δυνατότητα σε 33.000 ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και ψηφιακά κανάλια να παίξουν δωρεάν μια σειρά σύντομων σποτ που ενθαρρύνουν τους 20χρονους να χρησιμοποιούν αντισυλληπτική προστασία, με βασικό όπλο τους το χιούμορ.

Φυσικά και αναγνωρίζεται η σοβαρότητα του προβλήματος από τους αρμόδιους φορείς, όπως ακριβώς είχε γίνει στο παρελθόν με τις αντίστοιχες καμπάνιες για την παιδική παχυσαρκία, τον εκφοβισμό των ομοφυλοφίλων και της σεξουαλική κακοποίηση. Τονίζεται μάλιστα πως η εν λόγω καμπάνια έχει καθαρά εκπαιδευτικό σκοπό, από τη στιγμή που αναφέρει ξεκάθαρα τις επιλογές των νέων από τη στιγμή που αποφασίσουν να είναι σεξουαλικά ενεργοί και δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Παράλληλα, στο τέλος κάθε σποτ οι θεατές κατευθύνονται σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα, στην οποία πάντα με χιούμορ, τους δίνεται η δυνατότητα να συγκρίνουν 15 διαφορετικά αντισυλληπτικά μέτρα, καθώς και να αναιρέσουν τους μύθους που σχετίζονται με κάποια από αυτά, όπως είναι για παράδειγμα το ότι το πέος κάποιων ανδρών είναι πολύ μεγάλο κι εμποδίζει την τοποθέτηση προφυλακτικού. Παράλληλα παρέχονται διάφορες, ενδιαφέρουσες πληροφορίες, σχετικά με τη σεξουαλική πράξη.

Οι ειδικοί τονίζουν πως αν και ο αριθμός των ανεπιθύμητων κυήσεων στους εφήβους έχει μειωθεί τις 2 τελευταίες δεκαετίες, ο αντίστοιχος αριθμός στους νεαρούς ενήλικες παραμένει υψηλός και γι αυτό απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και την κουλτούρα αυτής της ηλικιακής ομάδας. Η αντισύλληψη είναι σημαντικό εδώ να προαχθεί υπό το πρίσμα του αυτοκαθορισμού, της επιλεγμένης γνώσης και του επιτεύγματος.

Οι ειδικοί αναρωτιούνται τι είναι αυτό που κάνει τους νέους παρά την εκπαίδευση και τις διάφορες εναλλακτικές μεθόδους αντισύλληψης να επιλέγουν το μη ασφαλές σεξ. Πριν από μερικές δεκαετίες όταν οι πηγές της γνώσης γύρω από το σεξ ήταν ελάχιστες και τα μέτρα αντισύλληψης λιγοστά και δυσεύρετα, ήταν αναμενόμενο σε ένα βαθμό, πολλά ζευγάρια να καταλήγουν σε παράνομες κι επικίνδυνες διακοπές κύησης. Αναρωτιούνται λοιπόν οι «παλιοί», εάν οι νέοι γνωρίζουν πόσο τυχεροί είναι σήμερα.

Μάλλον λοιπόν πολλοί δεν το γνωρίζουν και ίσως δε θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η προσδοκία. Πολύ πιο χρήσιμη θα ήταν η επισήμανση των συνεπειών που μπορεί να έχει στη ζωή τους μια μη προγραμματισμένη κύηση. Όχι όμως υπό τη μορφή απειλής που ενδεχομένως να επιφέρει αντίδραση, αλλά σε χιουμοριστική μορφή, ικανή πέρα για πέρα να αναδείξει τις απολαύσεις της ζωής που μια εγκυμοσύνη στην παρούσα φάση θα τους στερήσει.

Το καλό σεξ άλλωστε , ιδιαίτερα με έναν αγαπημένο σύντροφο, είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής που δεν υπάρχει λόγος να επισκιάζεται από την ανησυχία μιας μη προγραμματισμένης κύησης.

boro.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *