Τα σχέδια της Total στη Ρωσία και ο θάνατος του προέδρου της γαλλικής εταιρείας !!!

Προχτές τη νύχτα στο αεροδρόμιο της Μόσχας Βνούκοβο σκοτώθηκε ο πρόεδρος της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας Total. Η RBTH ζήτησε τις εκτιμήσεις ειδικών για το εάν αυτή η τραγωδία θα επηρεάσει τα τρέχοντα και μελλοντικά προγράμματα της Total στη Ρωσία.

Άννα Κόκορεβα. Αναλύτρια της χρηματιστηριακής εταιρίας Alpari
Η Total είχε στενή συνεργασία με ρωσικές εταιρίες και τα επόμενα χρόνια ο βαθμός συμμετοχής της εταιρίας στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας επρόκειτο να αυξηθεί. Στη βάση μιας κοινοπραξίας με τη Lukoil, η εταιρία σχεδίαζε να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση του πετρώδους κοιτάσματος Μπαζένοβσκαγια της Δυτικής Σιβηρίας. Θα ήταν το πρώτο πρόγραμμα εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου στην ιστορία της Total.

Πιο ενεργή συμμετοχή είχε η εταιρία στα προγράμματα φυσικού αερίου. Σε αυτήν ανήκει το 18% των μετοχών του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού φυσικού αερίου Novatek και το 20% στο κοινό με αυτή πρόγραμμα Yamal LNG. Επίσης, η Total ενδιαφερόταν για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Στόκμαν μαζί με τη Gazprom. Το καλοκαίρι είχαν γίνει διαπραγματεύσεις σχετικά με την επανεκκίνηση του προγράμματος υπό νέους όρους. Η Total έκανε ήδη επενδύσεις 350 εκατ. δολαρίων στο κοίτασμα Στόκμαν, αλλά από καιρό σε καιρό έστρεφε ξανά την προσοχή της σε αυτό το πολύ σπουδαίο πρόγραμμα. Τα αποθέματα του Στόκμαν, που βρίσκεται στον ρωσικό τομέα της Θάλασσας του Μπάρεντς, θεωρούνται σήμερα τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Αποδεδειγμένα … φίλος Γενικότερα όμως, η Total είναι μια από τις ελάχιστες Δυτικές εταιρίες οι οποίες, παρά τις κυρώσεις και την πίεση, διατήρησε σχέσεις εμπιστοσύνης με τη Ρωσία. Φυσικά, ο θάνατος του Μαρζερί δεν σημαίνει ότι η συνεργασία με τη Ρωσία θα διακοπεί. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον νέο επικεφαλής της εταιρίας. Όμως, η απώλεια ενός αποδεδειγμένου συνεργάτη της χώρας μας σε τόσο δύσκολους καιρούς, είναι αναμφίβολα ένα δράμα. Υπενθυμίζω ότι ο Κριστόφ ντε Μαρζερί ήταν ένας από τους λίγους που δεν υποστήριξαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πρότεινε να απεξαρτηθούν οι εξοφλήσεις για τους φυσικούς πόρους από το δολάριο.

Το συγκεκριμένο γεγονός θα αφήσει τα ίχνη του στη χρηματιστηριακή αγορά και γενικά στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές της Gazprom και της Lukoil σχεδόν δεν αντέδρασαν στο εν λόγω γεγονός, σε αντίθεση με τη Novatek που παρουσίασε πτώση 3,1%. Οι μετοχές της ίδιας της Total έπεσαν τη Δευτέρα το βράδυ από τα 43 στα 42 ευρώ.
Αλεξάντρ Φρολόφ. Αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ενέργειας (από συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM)

Τα τελευταία δυο χρόνια οι θέσεις της Total στη ρωσική αγορά ισχυροποιήθηκαν πολύ. Η εταιρία εισήλθε στο πρόγραμμα Yamal LNG ενώ τρέχει κοινό πρόγραμμα με τη Lukoil και τη Gazpromneft. Ο Κριστόφ ντε Μαρζερί υπήρξε συνεπής υποστηρικτής της ενίσχυσης των σχέσεων με τη Ρωσία, αντιμετώπιζε με αρκετή νηφαλιότητα τα αμοιβαία συμφέροντα Ρωσίας και ΕΕ στο θέμα των προμηθειών φυσικών αερίου και άλλων ενεργειακών πόρων. Αρκεί να θυμηθούμε τη συνέντευξή του φέτος τον Ιούλιο, όπου περιέγραψε τις προοπτικές της ΕΕ αν αυτή αρχίσει να παραιτείται από το ρωσικό αέριο. Δήλωσε ανοικτά ότι η ΕΕ θα υποχρεωθεί να αγοράζει το αέριο πιο ακριβά και αυτό κατηγορηματικά είναι ασύμφορο.

Εκτός των άλλων, μπορούμε να δούμε όχι μόνο την εισροή των επενδύσεων, αλλά και τις τεχνολογίες που η Total έχει εισάγει σε αρκετούς τομείς, όπως για παράδειγμα σε μια κατεύθυνση όπως η τροποποιημένη άσφαλτος. Πρόκειται για ένα -κοινό με τη Gazpromneft- σχέδιο, το οποίο υλοποιούν στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της Μόσχας. Είναι ένα καλό υλικό το οποίο θα επιτρέψει να γίνουν πιο ανθεκτικοί οι δρόμοι.

Δεν νομίζω ότι ο θάνατος του Μαρζερί θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε αυτά τα κοινά προγράμματα και στην ανάπτυξη της δραστηριότητας της Total στη Ρωσία. Πρώτον, πολλά από αυτά τα προγράμματα υλοποιούνται ήδη και η διακοπή τους στερείται κάθε νοήματος, συν ότι τα προγράμματα αυτά είναι συμφέροντα για την ίδια την Total. Μεταξύ αυτών, για παράδειγμα, και οι έρευνες των αποθεμάτων Μπαζένοβσκαγια, τις οποίες οι Γάλλοι πραγματοποιούν μαζί με τη Lukoil και οι κυρίως οι εργασίες που ξεκινούν το επόμενο έτος. Αμφιβάλω ότι η εταιρία θα παραιτηθεί τώρα απ’ αυτό.

Γκριγκόρι Μπιργκ. Αναλυτής του πρακτορείου ανεξάρτητων επιχειρηματικών αναλύσεων Investcafe, ειδικός στον τομέα καυσίμων και ενέργειας
Η Total είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες που συνεργάζονται με τη Ρωσία. Δεδομένης της πολυπλοκότητας και του εύρους των κοινών με τις ρωσικές εταιρίες προγραμμάτων, είναι απίθανο να αλλάξει κάτι ριζικά εξαιτίας του θανάτου του προέδρου της γαλλικής εταιρίας.

Η Ρωσία είναι πρώτα απ’ όλα μια στρατηγικά σημαντική κατεύθυνση για την ίδια την Total. Η εταιρία το 2011 κατέστη στρατηγικός εταίρος της ρωσικής Novatek στο πρόγραμμα Yamal LNG το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων και την κατασκευή εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου. Δεν πρέπει να θεωρείται πιθανό ότι η τραγωδία μπορεί να επηρεάσει αυτό το πρόγραμμα, αφού οι βασικές συμφωνίες έχουν ήδη επιτευχθεί. Η γαλλική πλευρά έγινε μέτοχος της Novatek και στο τέλος του 2013 το μερίδιο της Total στη Novatek ήταν 17%. Τον τελευταίο καιρό οι Γάλλοι διαπραγματεύονταν την αύξηση του μεριδίου και σύμφωνα με στοιχεία του Forbes, η Total έχει ήδη αγοράσει μετοχές ως το επιτρεπόμενο όριο του 19,9%.

Όσον αφορά το νέο κοινό πρόγραμμα με τη Lukoil, η Total σχεδίαζε να ξεκινήσει τη συνεργασία με την εταιρία στα πλαίσια της εκμετάλλευσης των δύσκολων στην εξόρυξη αποθεμάτων του κοιτάσματος Μπαζένοβσκαγια. Εξαιτίας όμως των κυρώσεων η γαλλική πλευρά αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με τη ρωσική πλευρά σε αυτό τον τομέα.

Η ταυτότητα της TOTAL και οι “δουλειές” της στη Ρωσία Η Total είναι γαλλική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου, τέταρτη σε όγκο παραγωγής παγκοσμίως, μετά τις Royal Dutch Shell, BP και ExxonMobil. Στη Ρωσία η εταιρία δραστηριοποιείται πάνω από 20 χρόνια. Το 2013 ο όγκος παραγωγής (πετρελαίου και φυσικού αερίου) της εταιρίας έφτασε τα 207.000 βαρέλια την ημέρα.

Στη Ρωσία η Total συμμετέχει στην υλοποίηση πέντε μεγάλων προγραμμάτων:
-Εκμετάλλευση του κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου Χαριάγκα (περιφέρεια Νένετσκι).

-Έρευνες για την εκμετάλλευση κοιτάσματος συμπυκνωμένου αερίου Στόκμαν (Θάλασσα του Μπάρεντς).
-Έρευνες και εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Τερμοκάρστοβοε (περιφέρεια Γιμάλο-Νένετσκι).

-Εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου και πετρελαίου Χβαλίνσκοε (Κασπία θάλασσα).
-Έτοιμο να ξεκινήσει είναι το πρόγραμμα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος συμπυκνωμένου αερίου Γιούζνο-Ταμπέισκοε και παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Yamal LNG.

Άννα Κούτσμα, RBTHhttp://www.analystsforchange.org/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *