Ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά TU-160 προσγειώνονται στη Βενεζουέλα

ΜΟΣΧΑ , Οκτώβριος 29 ( RIA Novosti ) – Δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Tupolev Tu – 160 Blackjack απογειώθηκαν τη Δευτέρα από μία αεροπορική βάση στη νοτιοδυτική Ρωσία και προσγειώθηκαν στη Βενεζουέλα, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας…

Τα βομβαρδιστικά ,που μπορούν να εξοπλίζονται με πυρηνικά όπλα, απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Engels που βρίσκεται στην περιοχή του Βόλγα, “πέταξαν πάνω από την Καραϊβική, πάνω από τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό και κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής της ηπείρου της Βόρειας Αμερικής και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Maiquetia στη Βενεζουέλα”, ανέφερε το υπουργείο σε μια δήλωση του.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, τα βομβαρδιστικά καλύψαν μια απόσταση πάνω από 10.000 χιλιόμετρα σε συνεχή πτήση χωρίς στάση με διάρκεια 13 ωρών.

Δύο νατοικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση στο Bodo για την παρακολούθηση της πτήσης τους κοντά στο νορβηγικό εναέριο χώρο.

Το υπουργείο είπε ότι η σημερινή αποστολή πραγματοποιήθηκε “σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαίδευσης μάχης.” Ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν μια παρόμοια αποστολή το 2008.

Ακολούθησε μια επίσκεψη στη Βενεζουέλα από μια ρωσική ναυτική δύναμη εργασίας, η οποία έλαβε μέρος σε κοινές ασκήσεις με το ναυτικό της Βενεζουέλας.

Το Tu – 160 Blackjack είναι ένα υπερηχητικό , μεταβλητής γεωμετρίας ,βαρύ βομβαρδιστικό αεροπλάνο σχεδιασμένο για να επιτίθεται σε στρατηγικούς στόχους με πυρηνικά και συμβατικά όπλα βαθιά στα ηπειρωτικά θέατρα των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Σύμφωνα με τους πίνακες που περιλαμβάνονται στο άρθρο, το αεροσκάφος Τu-160 με σύνηθες φορτίο έχει ακτίνα δράσης 13.200 χιλιόμετρα. Το συνηθισμένο φορτίο του του είναι 9 τόνοι. Αδειο ζυγίζει 110 τόνους και φορτωμένο 267,6 τόνους. Tα καύσιμα του για 13200 χιλιόμετρα είναι 148 τόνοι. Τα καύσιμα που αναλογούν σε 10.000 χιλιόμετρα συνεπώς είναι 112 τόνοι.

Το αεροσκάφος στην συγκεκριμένη αποστολή μπορούσε να μεταφέρει τουλάχιστον 45,6 τόνους (=267,6-110-112) πολεμικό φορτίο.

Κάθε ΤU-160 μπορεί να φέρει εσωτερικά 12 πυρηνικά βλήματα τύπου Kh-15 με βάρος 1200 κιλών έκαστο και 6 πυραύλους cruise τύπου Raduga Kh-55SM/101/102 με βάρος 1650 κιλά έκαστος.
Το βάρος του συνδυασμένου παραπάνω οπλισμού είναι 24,3 τόνοι (=12* 1,2+6* 1,65 ).

Τα αεροσκάφη που έφτασαν στην Βενεζουέλα δυνητικά είναι πλήρως εξοπλισμένα και διαθέτουν συνολικά δύναμη πυρός 24 πυρηνικών όπλων με ακτίνα δράσεως 3000 χιλιόμετρα (Κh-55)
(σχετικό link http://en.wikipedia.org/wiki/Raduga_Kh-55)

και 12 πυρηνικά βλήματα με ακτίνα δράσεως 300 χιλιόμετρα (Κh-15) και μέγιστη ταχύτητα 5 mach

( σχετικό link http://en.wikipedia.org/wiki/Raduga_Kh-15 ).

Η ανοχή από τις ΗΠΑ της ύπαρξης μίας παρόμοιας ρωσικής δύναμης πυρός στην Βενεζουέλα είναι τουλάχιστον περίεργη.

Από τον χάρτη του άρθρου βλέπουμε ότι συνήθως τα Tu-160 ξεκινούν από την ίδια βάση, υπερίπτανται του Αρκτικού ωκεανού, κάνουν εκεί ανεφοδιασμό εν πτήσει , στην συνέχεια διασχίζουν τον Ειρηνικό Ωκεανό ανοικτά της Ιαπωνίας, διασχίζουν τον διεθνή εναέριο χώρο ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κίνα, ανεφοδιάζονται στην πόλη Komsomolsk-on Amur και επιστρέφουν στην βάση τους διασχίζοντας συνολικά 18.000 χιλιόμετρα σε 23 συνεχείς ώρες πτήσης.

Η δικαιολογία ότι πρόκειται περί άσκησης δεν ευσταθεί καθώς τα πληρώματα έχουν κάνει αποστολή διπλάσιου χρόνου και αποστάσεως.

Η αναφορά για επικείμενη ναυτική άσκηση , όπως το 2008, δεν ευσταθεί γιατί αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα έπρεπε τα αεροσκάφη να φτάσουν μετά τα πλοία και όχι να τα αναμένουν.
Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2008 στάλθηκαν 2 Tu-160 στην Βενεζουέλα, ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας ήταν τεταμένες.

Ακολούθησε στις 12 Οκτωβρίου 2008 άσκηση μεγάλης κλίμακας που περιελάμβανε 12 στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Tu-160 και Τu-95. Κατά την άσκηση αυτή έγινε ρίψη του συνόλου του φερόμενου οπλισμού μερικών από τα αεροσκάφη που συμμετείχαν.
‘Ηταν η πρώτη φορά που ένα Tu-160 χρησιμοποίησε ρεαλιστικά σε άσκηση το σύνολο του οπλισμού του (!)

Η Βενεζουέλα βρίσκεται σήμερα σε πολιτική αναταραχή μετά τον θάνατο του Hugo Chavez και την αντικατάσταση του από τον πολιτικά ανίκανο διάδοχο του Νicolas Maduro.

H χώρα έχει ετήσιο πληθωρισμό 45% και αντιμετωπίζει εκτεταμένες ελλείψεις συναλλάγματος και βασικών ειδών, που κυμαίνονται από έλλειψη σε χαρτί υγείας, σε ανταλλακτικά μοτοσυκλετών , μέχρι και σε κρασί που χρησιμοποιείται για την θεία κοινωνία(!)

Ο Maduro έδιωξε στα τέλη Σεπτεμβρίου 3 Αμερικανούς διπλωμάτες, κατηγορώντας τους για οικονομικό σαμποτάζ.

Στις 8 Οκτωβρίου ο Maduro ζήτησε έκτακτη νομοθετική εξουσιοδότηση για αυξημένες εξουσίες για 12 μήνες με διακηρυγμένο σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο οργανισμός ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ κατέταξε φέτος την Βενεζουέλα στην 9η παγκόσμια θέση διαφθοράς.

Οι αντίπαλοι του Maduro υποπτεύονται ότι θα χρησιμοποιήσει τις έκτακτες εξουσίες του για να τους εξουδετερώσει στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2013.

Η Βενεζουέλα είναι μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα, όπως η Ρωσία.

Η ανατροπή του Maduro δεν θα συνέφερε την Ρωσία, γιατί η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να καταρρ
εύσει αν γίνονταν μαζικές εξαγωγές σε χαμηλές τιμές από την κρατικοποιημένη βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας.
H Ρωσία καλύπτει σήμερα το 12% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, έναντι 11,1% των ΗΠΑ και 3% της Βενεζουέλας.

Και οι τρεις παραπάνω χώρες αυτή την στιγμή έχουν ξεπεράσει τα όρια παραγωγής πετρελαίου και εξορύσουν περισσότερο πετρέλαιο σε σχέση με τα νέα κοιτάσματα που ανευρίσκονται στο έδαφος τους.

Με βάση όλα τα παραπάνω η αντίδραση των ΗΠΑ δεν θα αργήσει, καθώς το Tu-160 μπορεί να μην είναι αεροσκάφος stealth, αλλά την 25 Απριλίου 2006 τουλάχιστον ένα Τu-160 κατάφερε να διασπάσει χωρίς να ανιχνευθεί την ζώνη των ΗΠΑ στην Αρκτική.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *