Τουρκική εισβολή στη Συρία με πρόσχημα τον απεγκλωβισμό της φρουράς του μαυσωλείου του Σουλεϊμάν Σαχ (vid)

Τουρκική εισβολή πραγματοποιήθηκε χθες στη Συρία με πρόσχημα τον απεγκλωβισμό και την διάσωση των Τούρκων στρατιωτών που φρουρούν το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του Οσμάν του Α’ ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Ο στρατός της Τουρκίας ολοκλήρωσε επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας που είχε στόχο την απομάκρυνση των τούρκων στρατιωτών που φρουρούν τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, ο οποίος βρίσκεται ανατολικά του Χαλεπιού, όμως ένας στρατιώτης σκοτώθηκε, δήλωσε σήμερα ένας Τούρκος αξιωματούχος.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν την επιχείρηση αργά χθες Σάββατο για να απομακρύνουν τους Τούρκους στρατιώτες που φρουρούν το μαυσωλείο, είχαν επισημάνει λίγο νωρίτερα δύο Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του Οσμάν του Α’ ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θεωρείται τουρκικό έδαφος βάσει τη συνθήκης που υπέγραψε η χώρα με τη Γαλλία το 1921, όταν η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στα τέλη του περσινού έτους ότι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους προελαύνουν προς το μαυσωλείο, το οποίο φρουρούν δεκάδες τούρκοι στρατιώτες, ενώ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι θα υπερασπιστεί τον τάφο από οποιαδήποτε επίθεση.

Μόλις τον Οκτώβριο οι ισλαμιστές του ISIL συνέλαβαν 20 Τούρκους στρατιώτες στη συριακή επαρχία του Χαλεπίου.

Toτε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ανέφερε ότι, το τουρκικό κοινοβούλιο μελετά πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με τη χρήση στρατιωτικής βίας σε Συρία και Ιράκ.

Η σύλληψη των Τούρκων στρατιωτών ήταν πάρα πολύ βολική για την Τουρκία την δεδομένη χρονική στιγμή. Σε συνδυασμό δε με τις δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου αλλά και τις έντονες φήμες περί τουρκικής διασύνδεσης με τους ακραίους ισλαμιστές , οι Τούρκοι δεν γίνονται «εύκολα πιστευτοί» από την διεθνή κοινότητα .

Η χθεσινή αποστολή έλαβε χώρα σε μια περίοδο όπου ο συριακός Στρατός κλείνει την “τανάλια” στο Χαλέπι και ετοιμάζεται να εξοντώσει μεγάλο θύλακα των ισλαμιστών. Η Δύση η οποία ουσιαστικά και δημιούργησε την ISIL για να ανατραπεί ο Άσαντ, πολύ θα επιθυμουσε μια τουρκική εισβολή με κάποιο πρόσχημα προς βοήθεια ουσιαστικά των ισλαμιστών.

Από το Μάρτιο άλλωστε Τουρκία και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επαιδεύσουν και θα εξοπλίσουν “μετριοπαθείς” ισλαμιστές εναντιον του Άσαντ. Στην ουσία θα συνεχίσει η Τουρκία να κάνει αυτό που έκανε και πριν σε δάφορα κέντρα εκπαιδευσης στο έδαφός της.

Μια επίθεση στο απροστάτευτο πλεόν μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ θα ήταν το ιδανικό πρόσχημα για μια μεγάλη τουρκική εισβολή.

 

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *