Διαβάστε γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να κάθονται σε θέση «W»!

Πολλά παιδιά όταν κάθονται να παίξουν στο πάτωμα με τα παζλ τους, τα αυτοκινητάκια ή με τις κούκλες τους σε θέση W, καθώς πρόκειται για μια πολύ άνετη θέση…
Δεδομένου όμως ότι αυτό είναι ένα συχνό φαινόμενο, πολλοί γονείς μπορεί να μην το θεωρήσουν ιδιαίτερα ανησυχητικό κάτι που είναι λάθος.

Η θέση «W» είναι ένας όρος που περιγράφει την καθιστή θέση ενός παιδιού στο πάτωμα του οποίου τα πόδια σχηματίζουν το αγγλικό γράμμα W (τα οπίσθια του βρίσκονται ανάμεσα στα λυγισμένα πόδια του τα οποία είναι στραμμένα έτσι ώστε να κοιτούν προς τα έξω).

Τα περισσότερα παιδιά επιλέγουν αυτή τη θέση στιγμιαία κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους ή όταν θέλουν κάτσουν μετά από το μπουσούλημα. Είναι μία θέση από την οποία περνούν όταν η κίνησή τους είναι ανώριμη ακόμη γιατί η θέση αυτή παρέχει μία μεγάλη βάση στήριξης οπότε δεν απαιτεί ιδιαίτερη μυϊκή λειτουργία και αποτελεί την εύκολη λύση για τον αδύναμο ακόμα κορμό τους.

Γιατί είναι επικίνδυνη αυτή η θέση;

Εάν ένα παιδί επιλέγει αυτή τη θέση και παραμένει σε αυτή για αρκετή ώρα, τότε είναι πολύ πιθανό να επιδράσει αρνητικά στη συνολική ανάπτυξη του παιδιού και να παρουσιαστούν διαφόρων ειδών ζητήματα. Εάν δείτε το παιδί σας να κάθεται και να παίζει στη θέση αυτή αποτρέψτε το αμέσως γιατί:

Παραμορφώνει τα ισχία.

Στη θέση W τα ποδαράκια του παιδιού είναι γυρισμένα προς τα έξω, όμως στην ουσία οι αρθρώσεις των ισχίων δέχονται μία τεράστια πίεση στην εσωτερική τους πλευρά.

Παραμορφώνει τα γόνατα και τα πέλματα

Η καθιστή θέση W, ασκεί δύναμη στο γόνατο σε συνδυασμό και το ισχίο, προκαλώντας αναπόφευκτα σύσπαση στους οπίσθιους μηριαίους και τους προσαγωγούς

Δεν έχει καλή ισορροπία το παιδί

Η καθιστή θέση W είναι αποθαρρυντική για μία καλή ισορροπία γιατί επιδρά αρνητικά στους μύες και τις αρθρώσεις της ράχης, των ισχίων, των γονάτων και των ποδοκνημικών. Εξάλλου και η χρήση των μυών του κορμού είναι προϋπόθεση ώστε τα παιδιά να έχουν αποτελεσματικές ισορροπιστικές αντιδράσεις στην κίνησή τους.

Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας έχει υιοθετήσει την καθιστή θέση W ως μία βασική θέση για το παιχνίδι του, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν παιδό-φυσικοθεραπευτή ώστε να σας δώσει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με αυτό.

Πηγή

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *