Η αλήθεια για τα χάπια αδυνατίσματος

Τα τελευταία χρόνια φιγουράρουν στα blogs, περιοδικά και εφημερίδες διαφημίσεις από πολλά και διάφορα χάπια αδυνατίσματος που υπόσχονται γρήγορη και άκοπη απώλεια κιλών. “Χάστε 10 κιλά σε ένα μήνα” ή “απόκτησε τους κοιλιακούς που πάντα ονειρευόσουν” είναι μόνο μερικές από τις μεγάλες υποσχέσεις που δίνουν αυτά τα σκευάσματα. Το βασικό όμως ερώτημα των καταναλωτών είναι ένα: Δουλεύουν αυτά τα σκευάσματα και αν ναι, έχουν παρενέργειες?

Ας εξετάσουμε λοιπόν μερικές από τις πιο συνηθισμένες ουσίες που υπάρχουν στα χάπια αδυνατίσματος καθως και το τι λένε οι έρευνες για αυτές.

Χάπια με Bitter Orange και Citrus Aurantium: Αυτά τα χάπια υποστηρίζουν ότι αυξάνουν τον μεταβολισμό. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια κλινική μελέτη σε ανθρώπους που να δίνει βάση στον ισχυρισμό αυτο. Αντιθέτως όμως, έχουν γίνει μελέτες πάνω στην συνεπινεφρίνη – ουσία που περιέχουν τα σκευάσματα αυτά – που δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει υπέρταση και καρδιαγγειακή τοξικότητα.

Χρώμιο (chromium): Υποτίθεται ότι αυξάνει τον μεταβολισμό και αλλάζει την αναλογία λίπους/ μυικού ιστού. Έχουν γίνει πόλλες κλινικές μελέτες πάνω σε αυτή την ουσία. Μία έδειξε ότι όντως μπορεί -σε μικρό βαθμό- να προκαλέσει απώλεια βάρους ενώ όλες οι υπόλοιπες ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Την ουσία την συναντάμαι σε δύο μορφές, το Trivalent το οποία έχει βρεθεί ότι είναι ασφαλές σε ημερήσια δόση μέχρι και 200μg και το Hexavalent το οποίο έχει βρεθεί ότι είναι τοξικό, προκαλώντας στομαχικές διαταραχές, έλκος, ζημιές στο συκώτι και τα νεφρά, πιθανότατα ακόμη και θάνατο. Προσοχή γιατί πολλά από τα χάπια αδυνατίσματος που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο περιέχουν την τοξική μορφή.

Εκχύλισμα από πράσινους κόκκους καφέ: Τα χάπια αδυνατίσματος που περιέχουν αυτήν την ουσία είναι η νέα “μόδα” στο χώρο αδυνατίσματος μιας και πρόσφατα (2008) κυκλοφόρησε μεγάλη κλινική μελέτη σε ανθρώπους που έδειξε ότι η ουσία είναι αποτελεσματική και όντως οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους χωρίς αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες. Αν και η ουσία είναι ακίνδυνη, συνιστάται προσοχή μιας και χρειάζονται περεταίρω μελέτες που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της !

Συζευγμένο Λινολεικό Οξύ (Conjugated Linoleic Acid (CLA): Τα χάπια που περιέχουν την ουσία αυτή υπόσχονται απώλεια βάρους. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να δίνει βάση στις υποσχέσεις. Η ουσία θεωρείται ασφαλής και ακίνδυνη.

Έφεδρίνη (Ephedrine): Τα χάπια με την ουσία αυτή όντως μειώνουν την όρεξη και είναι όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Όμως συμφωνούν και σε κάτι άλλο. Ότι είναι επικύνδυνα μιας και προκαλούν υπέρταση ενώ ενέχουν τον κίδυνο για σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν απαγορευτεί και τα βρίσκει κάποιος μόνο μέσω διαδικτύου σε σελίδες αμφιβόλλου ποιότητας. Μείνετε μακρυά !

7-Keto Dehydroepiandrosterone (7-keto DHEA): Λίγες μικρές έρευνες – αμφιβόλου αξιοπιστίας-δείχνουν ότι αυξάνουν τον μεταβολισμό, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους. Χρειάζεται να διεξαχούν περισσότερες έρευνες για να αξιολογηθεί η ασφάλεια αλλά και η αποτελεσματικότητα τους.

Hydroxycitric Acid (HCA) & Garcinia Cambogia: Οι κατασκευαστές χαπιών με αυτήν την ουσία υπόσχονται απώλεια βάρους και μείωση της όρεξης. Οι έρευνες λένε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αναληθής. Παρόλαυτα οι ειδικοί θεωρούν τις ουσίες αυτές ασφαλείς.

Εκχυλίσματα από πράσινο τσάι: Κάποιες έρευνες λένε ότι το πράσινο τσάι -και τα αντίστοιχα σκευάσματα- αυξάνουν ελαφρώς το μεταβολισμό ενώ άλλες ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Γενικά, τα σκευάσματα αυτά θεωρούνται ασφαλή, όταν φυσικά δεν περιέχουν άλλες “περίεργες” ουσίες!

Σε περίπτωση που αγοράσετε κάποιο χάπι αδυνατίσματος σας συμβουλεύουμε να ενημερώσετε το γιατρό σας και να ζητήσετε την άποψη του για το σκεύασμα πριν το δοκιμάσετε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *