Χλωρογενικό οξύ: Η γνώμη ενός ειδικού

Το τελευταίο διάστημα ακούμε συνέχεια για το πράσινο καφέ και το μαγικό συστατικό του, το χλωρογενικό οξύ. Εκτός και αν ζεις σε άλλο πλανήτη, έχεις δει σίγουρα κάποια διαφήμιση ή έχεις ακούσει κάποιο γνωστό σου να μιλάει για το πράσινο καφέ. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα για το χλωρογενικό οξύ;

Αδυνατίζει ή είναι ένας ακόμα διαιτητικός μύθος; Ας δούμε τι λέει ο Δρ Joe Vinson, χημικός από το Πανεπιστήμιο του Scranton στην Πενσυλβάνια

Ο δρ. Vinson λέει ότι οι κλινικές μελέτες που έχει κάνει σε ανθρώπους έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι οι διαιτητικές ικανότητες του green coffee οφείλονται κατά κύριο λόγο στο χλωρογενικό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στους πράσινους, μη καβουρδισμένους κόκκους καφέ. Προσθέτει, ότι η διαδικασία του καβουρδισμού καταστρέφει σχεδόν εξολοκλήρου το χλωρογενικό οξύ. Ο καφές που πίνουμε καθημερινά περιέχει ελάχιστο χλωρογενικό οξύ και για αυτό δεν αδυνατίζει, λέει ο δρ Vinson.

Το εκχύλισμα πράσινων κόκκων καφέ (green coffee bean extract) συνίσταται να καταναλώνεται με τη μορφή συμπληρώματος, και αυτό επειδή τα ροφήματα από μη καβουρντισμένους κόκκους καφέ έχουν μία εξαιρετικά πικρή και δυσάρεστη γεύση, ενώ επίσης δεν παρέχουν την δοσολογία χλωρογενικού που έχει δοκιμάσει ο Δρ. Vinson στις έρευνες του.

Πως λειτουργεί το χλωρογενικό οξύ στο αδυνάτισμα;
O Δρ. Vinson πιστεύει πως το χλωρογενικό οξύ παρεμποδίζει την απελευθέρωση της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Υποθέτει ότι αυτό καθυστερεί με την σειρά του την απορρόφηση της γλυκόζης, κάτι που τελικά ωθεί σε καύση του λιπώδους ιστού.

Άλλα πιθανά οφέλη που μπορεί να έχει το χλωρογενικό οξύ
Μία από τις έρευνες του Δρ. Vinson έγινε πάνω σε άτομα με διαβήτη τύπου-2. Η έρευνα του έδειξε πως το χλωρογενικό οξύ δρα θεραπευτικά αλλά και προληπτικά για την συγκεκριμένη μορφή διαβήτη.

Όμως, ο Δρ Vinson δεν είναι ο μόνος επιστήμονας που έχει κάνει έρευνες πάνω στο πράσινο καφέ και το χλωρογενικό οξύ.

Μία έρευνα από Ιάπωνες επιστήμονες που έγινε το 2005, έδειξε πως το εκχύλισμα πράσινου καφέ μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με με ήπια υπέρταση.

Μια άλλη μελέτη σε τρωκτικά, έδειξε ότι το χλωρογενικό οξύ βελτιώνει τα επίπεδια χοληστερόλης.

χλωρογενικό οξύ χημικός τύπος
χλωρογενικό οξύ

Πρόσφατες έρευνες πάνω στο χλωρογενικό οξύ
Τον Απρίλιο του 2013, ο Δρ Vinson έκανε μία μεγάλη παρουσίαση στο 245th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS) στην Νέα Ορλεάνη. Εκεί μίλησε για τα ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας πάνω στο χλωρογενικό οξύ.

Εκεί τόνισε τον κίνδυνο που ελοχεύει από τον διαβήτη τύπου 2 μιας και τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά, χρόνο με τον χρόνο.

«Ένα απλό, φυσικό χάπι ή κάψουλα που μπορεί να ελέξει το σάχαρο στο αίμα και να προκαλέσει απώλεια βάρους θα ήταν θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 » είπε ο δρ Vinson και πρόσθεσε «Η έρευνα της ομάδας μου αλλά και έρευνες από άλλους ερευνήτες δείχνουν πως κάτι τέτοιο ίσως ήδη υπάρχει (σ.σ αναφέρεται στα συμπληρώματα με χλωρογενικό οξύ)»

Τέλος, ο Δρ. Vinson κατέληξε λέγονταςa πως τα «μέχρι τώρα ευρήματα δείχνουν πως τα χλωρογενικά οξέα που υπάρχουν στο καφέ δρουν προληπτικά κατά του διαβήτη και μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα της γλυκόζης σε άτομα με ή χωρίς διαβήτη.»

Σχετικά άρθρα

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *