Yπόθεση Τheon Sensors-ΕΑΣ: Ενα «κατά φαντασίαν σκάνδαλο» και η υπονόμευση (πάλι…) της ελληνικής αμυντικής τεχνολογίας

Μια απίστευτη ιστορία “κατά φαντασίαν σκανδάλου ” ήρθε στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, όπου… εγκαλείται η κορυφαία ελληνική εξαγωγική εταιρεία αμυντικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, (διόπτρες, μονόκυαλα κλπ.) η Theon Sensors γιατί εκτός από τις 15 χώρες (HΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία, Πακιστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κλπ), τόλμησε να πουλήσει και στην ελληνική αγορά!

Μια πώληση που δεν την έκανε απευθείας στον ΕΣ που τόσο ανάγκη έχει από διόπτρες, αλλά στα ΕΑΣ.

Για ποιες διόπτρες; Για αυτές που απουσίαζαν από τους αντιαρματικούς εκτοξευτές Carl Gustaf και ανάγκαζαν τους χειριστές τους να χρησιμοποιούν τα όπλα μόνο την ημέρα (λες και τα τουρκικά άρματα και τα τουρκικά οχήματα τη νύχτα δεν κινούνται)!.

Επί της ουσίας το δημοσίευμα έλεγε γιατί πληρώθηκαν στα ΕΑΣ για την κάθε διόπτρα νυχτερινής όρασης (ΔΝΟ-ΟΝΥΠΑΣ) τρίτης γενιάς κάπου 8.500 ευρώ η μία, ενώ στην Ινδία, κάποιο άλλο μοντέλο, αποσυναρμολογημένο και σαφώς υποδεέστερης τεχνολογίας, πουλήθηκε 2.500 ευρώ!

Μιλάμε για 1500 διόπτρες ενίσχυσης αστρικού φωτός που κάνει το άρμα μάχης να φαίνεται σε απόσταση 500 μέτρων μέσα στη νύκτα πεντακάθαρα και να διακρίνεται με ακρίβεια το εθνόσημό του (το 90% των ελληνικών και τουρκικών αρμάτων δείχνουν ακριβώς την ίδια εικόνα στις θερμικές διόπτρες, γιατί… είναι ίδια -LEO2A4. M60, M48A5-και βέβαια μέσα στην αναταραχή της μάχης θα ήταν εύκολο να υπάρξουν φίλιες απώλειες με την χρήση θερμικής διόπτρας. Αυτό δεν συμβαίνει στις διόπτρες ενίσχυσης αστρικού φωτός).

Επίσης ζητήθηκαν από τον ΕΣ και η εταιρεία προμήθευσε επιπλέον 450 θερμικές διόπτρες, για ειδικές αποστολές οι οποίες παρά το υψηλό κόστος κατά 40%, πωλήθηκαν ακριβώς στην ίδια τιμή από την ελληνική εταιρεία. Η Theon ούτως ή άλλως εδώ και δύο χρόνια κατασκευάζει και τώρα εξάγει και θερμικές διόπτρες.

Η προμήθεια των ΕΑΣ είχε εγκριθεί από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Η ελληνική εταιρεία υπαινίσσεται ότι ο συντάκτης του άρθρου των ΝΕΩΝ είναι εκπρόσωπος ελληνικής εταιρείας που συνεργάζεται με ξένη ανταγωνίστρια εταιρεία της Theon και έχει πλήρη σύγχυση των ποσοτήτων που διατέθηκαν στον Ελληνικό Στρατό, των τιμών που αφορούν τη Theon ως υποκατασκευαστή και της τελικής τιμής.

Ενώ ξεχνά ότι απουσιάζουν ότι μεταλλικές ειδικές βάσεις επί του αντιαρματικού προστέθηκαν στην νυν σύμβαση και βέβαια άλλαξε ο ΦΠΑ: Το 2009 η συνολική ποσότητα ήταν για 1500 διόπτρες ενώ η νυν προμήθεια αφορά 1950 όργανα, εκ των οποίων τα 450 είναι θερμικά, ενώ και ο ΦΠΑ το 2009 ήταν 19% και σήμερα είναι 24%!

Ολα αυτός ο θόρυβος για την μοναδική ελληνική εταιρεία που τα τελευταία 8-10 χρόνια έχει εξάγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ και την έχουν καταστήσει μία από τις τρεις ηγέτιδες εταιρείες στον κόσμο στον τομέα της νυχτερινής όρασης και των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας ημέρα και νύκτα!

Εκτοπίζοντας ισραηλινές, γαλλικές και γερμανικές εταιρείες από τις θέσεις αυτές!
Εκεί βρίσκεται, εκτιμούμε και το μυστικό της επιχείρησης “σκανδαλοποίησης” της προμήθειας των ΕΑΣ: Στον ξένο παράγοντα και στους εγχώριους συνεργάτες των ξένων που έχουν πληγεί από την Theon ειδικά στις προμήθειες της Ολλανδίας και της Γερμανίας που κέρδισε η ελληνική εταιρεία και στην αδυναμία τους να την κτυπήσουν εντός Ελλάδος, όπως πίστευαν.

Αλλά και στην ανησυχία τους από το πρωτοποριακό σύστημα που ετοιμάζεται η Theon να λανσάρει στην διεθνή αγορά και θα την εκτοξεύσει στην πρώτη θέση παγκοσμίως: Στην πρώτη διόπτρα τέταρτης γενιάς θερμοηλεκτρονικών που θα συνδυάζει ταυτόχρονα την δυνατότητα ενίσχυσης αστρικού φωτός και θερμικής διακριτικής όρασης!

Με ένα κουμπί επί της διόπτρας ο χρήστης θα μπορεί να επιλέγει μόνος του την διαμόρφωσης που επιθυμεί: Ενίσχυση αστρικού φωτός για να διακρίνει με ασφάλεια τον εχθρό και θερμική διαμόρφωση για να μην χάνει τον στόχο ακόμα και πίσω από π.χ. έναν τοίχο!

Ενα πρόγραμμα πρωτοποριακό που πολλές ξένες ανταγωνίστριες εταιρείες θέλουν να σταματήσουν!

Το κακό είναι ότι πάντα υπάρχουν οι Εφιάλτες που προτιμούν να πληγούν οι Ελληνες για να ωφεληθούν οι ξένοι συνεργάτες τους…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *