Διαδικτυακή εκστρατεία «Απαγορεύστε τους Ελληνες Ναζιστές από το Youtube»

Περισσότεροι από 880 άνθρωποι – οι περισσότεροι από τους οποίους προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες – έχουν υπογράψει ως το πρωί της Πέμπτης τη διαδικτυακή εκστρατεία που τιτλοφορείται «Απαγορεύστε τους Ελληνες Ναζιστές από το Youtube», η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι και ζητά την απόσυρση των βίντεο της Χρυσής Αυγής από το YouTube…
Οπως αναφέρει tovima.gr και σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, το YouTube «έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανοχή στο να επιτρέπει σε αυτά τα πρόσωπα/ομάδες να μεταφορτώνουν περιεχόμενο που παραβιάζει κατάφωρα έναν από τους κανονισμούς κοινής λογικής (όπως αποκαλείται) στα “Community Guidelines” της: “Δεν επιτρέπουμε τα κηρύγματα μίσους (κηρύγματα που επιτίθενται σε ή υποτιμά μια ομάδα βάσει της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, της θρησκείας, της αναπηρίας, του φύλου, της ηλικίας, της ιδιότητας του βετεράνου, καθώς και το σεξουαλικό προσανατολισμό/σεξουαλική της ταυτότητα”».

Το YouTube, πέρα από ένα βήμα για τη διάδοση των ιδεών τους, έχει και μια οικονομική παράμετρο για τις ακροδεξιές ομάδες.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian το 2012, νεοναζιστικές ομάδες όπως η βρετανική Combat 18 κερδίζουν κάποια χρήματα από τις διαφημίσεις που αυτόματα τοποθετούνται στα βίντεο τους. Σε κάποια από αυτά πριν από την παρακολούθησή τους επισημαίνεται ότι απαιτείται η γονική συναίνεση (καθώς πολλές φορές περιέχουν σκηνές βίας), όμως δεν «κατεβαίνουν».

Και σε αρκετά βίντεο της Χρυσής Αυγής, όπως π.χ. στη διαδικτυακή εκπομπή που παρουσίαζoυν στελέχη του κόμματος, υπάρχουν τέτοιες διαφημίσεις, γεγονός που μεταφράζεται σε κάποια έσοδα για τη Χρυσή Αυγή και σε περισσότερα για την Google, ιδιοκτήτρια εταιρεία του YouTube.

Άλλωστε σε αντίθεση με τις βρετανικές νεοναζιστικές ομάδες που προπαγανδίζουν ανοιχτά τη χρήση βίας, τα περισσότερα βίντεο της Χρυσής Αυγής -και πάντως όλα όσα φαίνεται να είναι ανεβασμένα από κάποιο ημιεπίσημο κανάλι του κόμματος- δεν δείχνουν σκηνές βίας και στις περισσότερες περιπτώσεις απλά αφορούν εκδηλώσεις και ομιλίες στελεχών του κόμματος. Επομένως, τελικά η αφαίρεση ενός βίντεο από το YouTube είναι θέμα εταιρικής πολιτικής της Google.

Να επισημανθεί τέλος πως στο facebook ήδη από το φθινόπωρο του 2012 είχε υπάρξει μαζική διαγραφή λογαριασμών σελίδων και λογαριασμών που σχετίζονταν με τη Χρυσή Αυγή, προφανώς ύστερα από αντίστοιχα μαζικές αναφορές. Μάλιστα το τελευταίο σχετικό περιστατικό έγινε πριν από λίγες μέρες και αφορούσε τη σελίδα του Ηλία Κασιδιάρη.

tanea.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *