xOrisOria News

Zephyrus II: Oι νικητές του διαγωνισμού CanSat in Greece στο naftemporiki.gr

Zephyrus II: Oι νικητές του διαγωνισμού CanSat in Greece στο naftemporiki.gr

Facebook/ Zephyrus II Cansat – Ioannina team

Δείτε ακόμα

Λεπτομέρειες σχετικά με τον δορυφόρο που έδωσε στην ομάδα Zephyrus II την πρώτη θέση στον διαγωνισμό CanSat In Greece, την έμπνευση πίσω από αυτόν, αλλά και τα σχέδια της ομάδας και των παιδιών που την απαρτίζουν για το μέλλον, αποκάλυψαν στο naftemporiki.gr οι καθηγητές που συνεργάστηκαν με τους μαθητές που την απαρτίζουν, Σκαργιώτης Γιώργος (9ο ΓΕΛ Ιωαννίνων), και Μαρέτας Νικόλαος (7ο ΓΕΛ Ιωαννίνων).

Ποιο είναι το αντικείμενο και τα χαρακτηριστικά του δορυφόρου με τον οποίο συμμετείχε η ομάδα στον διαγωνισμό;

To CanSat μας είναι μια προσομοίωση βολίδας που θα μπορούσε να ακολουθήσει μια καθοδική πορεία προσεδάφισης σε ξένο πλανήτη ή εναλλακτικά μηχανισμός επίγειας παράδοσης υλικού.

Έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

ZEPHYRUS II – IOANNINA CANSAT TEAM

Η τελική παρουσίαση της ομάδας Zephyrus II στον διαγωνισμό CanSat In Greece

Πώς καταλήξατε στην απόφαση για τον συγκεκριμένο δορυφόρο;

Πολλές ιδέες παιδιών ήρθαν και έδεσαν με τους τυφώνες στις ΗΠΑ του Σεπτεμβρίου όπου αεροπλάνα ρίχνουν βολίδες από οπές. Οι ιδέες συνδυάστηκαν μεταξύ τους σε κάτι με λογική και χρησιμότητα και άρχισε ο σχεδιασμός που πέρασε πολλά στάδια λόγω της πολυπλοκότητας.

Εφόσον κερδίσατε το «εισιτήριο» για το CanSatsInEurope, τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα; Ποια είναι τα επόμενα στάδια; Θα υπάρξουν βελτιώσεις στον δορυφόρο;

Η δουλειά μας θα επικεντρωθεί στον αλγόριθμό πτήσης που χρήζει βελτίωσης με βάση τις παρατηρήσεις που κάναμε.

Πολύ δουλειά θέλουν οι παρουσιάσεις και τα επιστημονικά μοντέλα, που θα γίνουν πια στα Αγγλικά και θα ενσωματώσουν κάποιες νέες ιδέες που έχουμε.

Φυσικά θα γίνουν αρκετές δοκιμές για να επιβεβαιώσουμε την αξιοπιστία της συσκευής και να ανακαλύψουμε πιθανά προβλήματα.

FACEBOOK/ ZEPHYRUS II CANSAT – IOANNINA TEAM Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τον διαγωνισμό γενικότερα;

Αρχικά να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους διοργανωτές που εμπνεύστηκαν την διεξαγωγή του σε εθνικό επίπεδο και μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε κάτι τόσο συναρπαστικό.

Η όλη οργάνωση ξέρετε ήταν και τις δυο χρονιές ιδιαίτερα απαιτητική και στην επιτυχία της συνέβαλλαν αποφασιστικά και οι εθελοντές που επωμίστηκαν μεγάλο βάρος των εργασιών – υπηρεσιών δείχνοντας συνέπεια επαγγελματιών. Οι ομάδες είχαν συνολικά πολύ θετική στάση κι έτσι τα προβλήματα που ποτέ δε λείπουν από κάτι τόσο σύνθετο ξεπερνιούνται.

Εμείς ως ομάδα από τη μεριά μας και πέρυσι και φέτος είχαμε πολύ δουλειά, πίεση, κούραση, ένταση, αγωνία, αϋπνία και άγχος. Πριν και κατά την διάρκεια του διαγωνισμού. Κι όμως δεν θα τον αλλάζαμε με τίποτα και όλα τα παιδιά ευχαρίστως θα ξανασυμμετάσχουν γιατί είναι μια μοναδική εμπειρία για μαθητές αλλά και καθηγητές.

Πώς αξιολογήσατε τον ανταγωνισμό;

Είδαμε πολλές και καλές ιδέες και κατασκευές. Το επίπεδο ήταν σαφώς ανεβασμένο από πέρυσι και κάποιες ομάδες που φέτος ήρθαν για 1η φορά, του χρόνου αναμένονται πολύ πιο δυνατές λόγω εμπειρίας. Αν και μετά την ρίψη και την τελική παρουσίαση είχαμε κάποια αισιοδοξία, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο είχαμε ταχυπαλμία για το αποτέλεσμα. Στη χώρα υπάρχει πολύ ταλέντο και φάνηκε.

Πόσα/ ποια είναι τα μέλη της ομάδας;

Η ομάδα απαρτίζεται από τα εξής μέλη: Από το 7ο ΓΕΛ Ιωαννίνων τους Καλαμπόκη Νικόλαο-Παναγιώτη (Γ' Τάξη), Καπέλη Γεώργιο (Γ'), Πήλιο Κωνσταντίνο (Γ'), Αναστασούλη Μυρσίνη (Β'), Δασούλα Μαρία-Γεωργία (Β'), Καψάλη Παρασκευή (Β'), Λώλο Κωνσταντίνο (Β'), Βλάχου Αποστολία (Β'), Οικονόμου Γεώργιο (Α'), ενώ από το ΓΕΛ Ζωσιμαίας συμμετείχε η Κανδρέλη Παρασκευή Μαρίνα (Α') και από το 9ο ΓΕΛ Ιωαννίνων ο Γεωργίου Δημήτριος.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Σκαργιώτης Γιώργος (9ο ΓΕΛ Ιωαννίνων) και Μαρέτας Νικόλας (7ο ΓΕΛ Ιωαννίνων).

Έχουν δείξει τα παιδιά της ομάδας ενδιαφέρον για περαιτέρω ενασχόληση με τον χώρο της Αεροδιαστημικής;

Ένας από τους μαθητές μας προτίθεται να σπουδάσει Αεροδιαστημική μηχανική (έγινε πριν λίγες μέρες δεκτός σε αντίστοιχο τμήμα Πανεπιστημίου της Ολλανδίας) ενώ την προτίμηση για παρεμφερείς επιλογές (κυρίως τμήματα Μηχανικών) εκδήλωσαν και άλλα μέλη.

Έχετε συμμετάσχει σε αντίστοιχα εγχειρήματα/ πρωτοβουλίες στο παρελθόν;

Εμείς ως ομάδα ξεκινήσαμε πέρυσι στο 1ο CanSat in Greece όπου και πήραμε την 3η θέση.

Πηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post