Έρευνα: Ρομπότ θα εξαφανίσουν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη βιομηχανία ως το 2030

Έρευνα: Ρομπότ θα εξαφανίσουν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη βιομηχανία ως το 2030

REUTERS/STEVE MARCUS

Φωτ.αρχείου

Μέχρι 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα ανά τον κόσμο θα χαθούν, καθώς θα τις αναλάβουν ρομπότ, μέχρι το 2030, σύμφωνα με έρευνα της Oxford Economics.

Όπως αναφέρει το BBC, η εταιρεία σημειώνει πως οι άνθρωποι που θα χάσουν αυτές τις δουλειές πιθανώς να διαπιστώσουν πως συγκρίσιμες δουλειές στον τομέα των υπηρεσιών θα έχουν ήδη υποστεί και αυτές πίεση λόγω της «επέλασης» του αυτοματισμού- ωστόσο ο αυτοματισμός, με τη σειρά του, αναμένεται να τονώσει επίσης την ανάπτυξη και να φέρει δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Oxford Economics τονίζει πως απαιτείται ανάληψη δράσης για να αποτραπεί η αύξηση των ανισοτήτων στα εισοδήματα.

Γενικότερα, σύμφωνα με την εταιρεία, θεωρείται πως το κάθε βιομηχανικό ρομπότ έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 1,6 θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα- και επηρεάζονται περισσότερο οι περιοχές με το λιγότερο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Οι περιοχές όπου είναι περισσότεροι οι ανειδίκευτοι τείνουν επίσης να έχουν πιο αδύναμες οικονομίες και υψηλότερους δείκτες ανεργίας ούτως ή άλλως, και είναι πιο ευάλωτες στην απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας των ρομπότ, σύμφωνα με την Oxford Economics. Επιπροσθέτως, εργάτες που εξέρχονται από τον κατασκευαστικό τομέα κατά κανόνα βρίσκουν νέες δουλειές σε τομείς όπως οι μεταφορές, η οικοδομή, η συντήρηση κ.α.- που είναι τομείς οι οποίοι επίσης θεωρούνται ευάλωτοι στην άνοδο του αυτοματισμού.

Κατά μέσο όρο, το κάθε επιπλέον ρομπότ που εγκαθίσταται σε αυτές τις περιοχές, με τα χαμηλότερα επίπεδα εξειδίκευσης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχεδόν διπλάσιες απώλειες θέσεων εργασίας από αυτές σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα εξειδίκευσης στην ίδια χώρα, εντείνοντας τις οικονομικές ανισότητες και την πολιτική πόλωση, η οποία ήδη αυξάνεται, αναφέρει η Oxford Economics.

Μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας ήταν πως, όσο πιο επαναλαμβανόμενη είναι μια δουλειά, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να χαθεί ως θέση εργασίας. Αντίθετα, δουλειές οι οποίες απαιτούν μεγαλύτερη δημιουργικότητα, κοινωνικές δεξιότητες κλπ είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σε ανθρώπινα χέρια για δεκαετίες ακόμα, σύμφωνα με την Oxford Economics- η οποία κάλεσε τους διαμορφωτές πολιτικής, τον επιχειρηματικό κόσμο, τους εργάτες και τους εκπαιδευτικούς να εξετάσουν πώς θα αναπτύξουν τις επαγγελματικές δεξιότητες που απαιτούνται για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Περίπου 1,7 εκατ. θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα έχουν ήδη χαθεί από ρομπότ από το 2000- μεταξύ των οποίων 400.000 στην Ευρώπη, 260.000 στις ΗΠΑ και 550.000 στην Κίνα, εκτιμά η εταιρεία, η οποία προέβλεψε ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα αυτοματισμού θα παρατηρηθούν στην Κίνα, η οποία θα έχει μέχρι και 14 εκατ. βιομηχανικά ρομπότ ως το 2030.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *