ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ:Γιατί τα μωρά στη Φινλανδία κοιμούνται σε χαρτονένια κουτιά;

47Το κουτί που βοηθά τις νέες μητέρες να φροντίσουν το παιδί τους είναι μια παράδοση που ξεκίνησε το 1938 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Προσφέρεται δωρεάν από την κυβέρνηση και δίνεται σε όλες τις μαμάδες. Αυτό το μικρό δώρο βοήθησε μάλιστα να μειωθεί κατά πολύ η βρεφική θνησιμότητα, αφού έσωσε πολλά παιδάκια. Έχει ένα στρωματάκι για τον ύπνο του μωρού, φορμάκια, έναν υπνόσακο, βρεφικά προϊόντα για το μπάνιο του, πάνες και σεντονάκια.
Οι μητέρες μπορούν, όπως γράφει το «Eimaimama», να διαλέξουν είτε το κουτί είτε 140ευρώ ως συμβολικό ποσό, όμως σχεδόν το 95% των μαμάδων επιλέγουν το κουτάκι. Στην αρχή το κουτί ήταν προορισμένο μόνο για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, αλλά αυτό άλλαξε το 1949.

«Δεν το έκαναν απλά διαθέσιμο για όλες τις μέλλουσες μητέρες, η νέα νομοθεσία όριζε πως για να πάρουν τα χρήματα ή το κουτί μητρότητας, οι μητέρες θα έπρεπε να επισκεφθούν ένα γιατρό ή μία δημοτική κλινική προγεννητικού ελέγχου πριν από τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης τους», λέει στο BBC η Heidi Liesivesi, η οποία εργάζεται στην Kela – το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Φινλανδίας.
Το 1930 η Φινλανδία ήταν μία φτωχή χώρα, ενώ πέθαιναν 65 μωρά στα 1.000. Η βρεφική θνησιμότητα μειώθηκε πολύ χρόνο με το χρόνο, λόγω του κουτιού, καθώς και της προγεννητικής φροντίδας των γυναικών το 1940, του εθνικού συστήματος υγειονομικής ασφάλισης και του κεντρικού δικτύου νοσοκομείων που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του ’60.

Τι έχει μέσα το κουτί;
Στρώμα, κάλυμμα στρώματος, κατωσέντονο, παπλωματοθήκη, κουβέρτα, υπνόσακο/πάπλωμα, γαντάκια, μποτάκια, στολή για τα χιόνια, μπουφάν, φορμάκι, κολάν, πετσέτες, βούρτσα μαλλιών, θερμόμετρο, κρέμες, παιχνίδια και άλλα πολλά.

akous.gr

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *